Cine conduce România (V)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 71-90 din 319, în ordine alfabetică.

CIOFU Tamara Dorina

1957 (63 ani) - Deputat PSD 2016-2020

O carieră neîntreruptă în spitale de copii, până la medic primar pediatru, şi apoi la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, str. Marchian nr, 7. Nu se înţelege ce a făcut doamna Tamara Dorina Ciofu între 2008 şi 2012, dar după aceea a intrat în Parlament şi acolo a rămas. Limbile străine la un nivel acceptabil probabil că vor fi învăţate în altă legislatură. (GB – august 2020)

CIOLACU Ion Marcel

1967 (53 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Drept la Universitatea Ecologică la 26 de ani, master după încă 15. Consilier local, judeţean, viceprimar, prefect, deputat din 2012. Domnul Marcel Ciolacu are drumul său clar în viaţă, pe care îl ştim cu toţii, de altfel, aşa că nu mai e nimic de adăugat. Sper doar, pentru binele său, să rămână în politică până la pensie, sau chiar şi după, pentru a nu avea surprize şi şocuri dacă se reîntoarce pe piaţa muncii. (GB – august 2020)

CÎTEA Vasile

1963 (57 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Vasile Cîtea e diferit de toţi ceilalţi parlamentari, pentru că dânsul a făcut liceul după armată. Un liceu industrial, iar după încă 10 ani a început şi o facultate de educaţie fizică. Nu s-a mai oprit din învăţat apoi, şi a mai făcut două mastere unul după celălalt, unul tot în sport şi al doilea în administraţie publică. Şi nu oriunde, ci chiar la Universitatea din Bucureşti. Şi, bineînţeles, securitate şi bună guvernare la Universitatea Naţională de Apărare, ca să fie în rând cu lumea în care a intrat. Muncitor la o uzină mecanică din Iaşi 10 ani, după care în nişte firme de pază, care începeau să apară după revoluţie. Consilier local şi judeţean vreo 12 ani, director la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Iaşi, consilier personal al unui ministru, Vicepreşedinte al Comisiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Parlament, de când e deputat. Tot de atunci domnul Vasile Cîtea e şi preşedinte al Federaţiei Române de Box. Are permis de conducere pentru maşini şi ambarcaţiuni, iar în engleză s-ar putea să vorbească puţin. (GB – august 2020)

COBUZ Maricela

1980 (40 ani) - Deputat PSD 2016-2020

O carieră bine construită şi credibilă. Medicina la Iaşi, şi apoi, după doar 3 ani, doctorat în pediatrie la aceeaşi universitate. Se mută la Suceava unde ajunge medic primar la Spitalul Judeţean de Urgenţe, se specializează şi în neonatologie şi e şef de lucrări la Universitatea din Suceava, la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană - DSDU Program de studiu Nutriţie şi dietetică. Doamna Maricela Cobuz participă la conferinţe şi congrese serioase, publică, se descurcă în câteva limbi străine. Deputat din 2016, să vedem în ce direcţie o va lua de anul viitor. Oricum, are toate uşile deschise. (GB – august 2020)

COCOŞ Vasile

1953 (67 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu economic, facultate de contabilitate la vremea ei, expert contabil, auditor financiar. Sigur, nu puteau lipsi şi ceva cursuri pe la Academia de Poliţie şi la Colegiul Naţional de Apărare. Contabil şef la Artă Populară SCM Rm. Vâlcea din cadrul UCECOM, pe care ajunge să o şi conducă până să devină viceprimar în 2014, apoi deputat. A avut o activitate civică intensă, de vreme ce a participat, în calitate de viceprimar al Municipiului Rm. Vâlcea şi consilier local, "la majoritatea acţiunilor cultural - civice organizate de diverse organizaţii şi fundaţii la nivelul judeţului Vâlcea.". Deduc eu că toate acele acţiuni au fost în limba română. (GB – august 2020)

CODREANU Constantin

1981 (39 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Un domn moldovean, adică din aceia care circulă pe podul de flori. Filologie engleză şi franceză la Universitatea de Stat din Bălţi "Alecu Russo", Republica Moldova, master în ştiinţe sociale la Universitatea din Bucureşti. Traducător şi puţin jurnalist. Preşedinte al partidului de centru-stânga Blocul Unităţii Naţionale din România, care are "misiunea de a curăţa România de actuala clasă politică!". Aşa că domnul Constantin Codreanu pare să fi intrat în Parlament tocmai ca să poată să o cureţe din interior spre exterior! Între două curăţiri, domnul Constantin Codreanu cântă la ocarină, fluier, caval, acordeon şi pian, scrie poezii şi proză, joacă şah, ping-pong, fotbal şi handbal. Iar dacă vrea să conducă maşina, poate renunţa la şoferul de la Parlament, pentru că are permis de conducere. (GB – august 2020)

COJOCARU Petru Bogdan

1983 (37 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu în franceză, facultate de informatică la stat, la Iaşi, "master" de câteva luni la Institutul Ovidiu Şincai. Domnul Petru Bogdan Cojocaru face câteva luni de IT, dar se pare că descoperă că nu asta e ceea ce vrea în viaţă, aşa că intră în nişte firme private şi se apucă să vândă ce fac alţii în IT până în 2018, când îşi găseşte un job de ministru pe care îl ţine aproape un an. După care devine deputat în 2019, înlocuind pe cineva care a demisionat. (GB – august 2020)

COLIU Doru Petrişor

1974 (46 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Domnul Doru Petrişor Coliu poate să fie un exemplu pentru mulţi parlamentari, pentru că dânsul, fără facultate şi absolvent de liceu industrial, vorbeşte bine engleză, spaniolă, italiană şi catalană! Aşadar, au ce învăţa colegii parlamentari de la dânsul! Ca să nu mai spun că ştie şi Word, Excel şi navigare pe Internet, iar dacă vrea să conducă un camion sau să tragă şi o remorcă, bagă cheia în contact şi porneşte fără grijă. Cât despre joburi, şi-a făcut mâna ca şef de cabinet în Senatul României, după liceu, ca apoi să aplice ce a învăţat acolo într-o lungă activitate antreprenorială, până să devină deputat. (GB – august 2020)

CONSTANTIN Daniel

1978 (42 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Foarte expeditiv CV-ul, făcut cu aroganţă. Facultate şi master în agricultură şi zootehnie, secretar de stat la 25 de ani la Ministerul Agriculturii, director general APIA, iar din 2012 şi până în prezent este Ministru al Agriculturii. Dacă nu aşa trebuie citit CV-ul, îl rugăm pe dânsul, atunci, să ne mai ghideze, poate îşi face timp să mai adauge câteva fraze şi să mai înlocuiască nişte cuvinte. Şi să scrie ceva despre limbile străine, dar numai dacă se poate... (GB – august 2020)

COSMA Andreea

1975 (45 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Facultatea de drept, dar nu spune unde. Master în petrol, peste 10 ani, şi, desigur, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare. Jurist câţiva ani, notar de aproape 20 de ani încoace. Şi pentru că se poate face în paralel, deputat. Doamna Andreea Cosma vorbeşte engleză şi franceză şi, ca să fac un copy-paste, pentru a nu risca să pierd sau să alterez ideile, "Nu îmi pot imagina nici o zi fără muzică, după cum nu cred că ne putem bucura de o viaţă frumoasă fără a avea un stil de viaţă sănătos. Poate de aceea iubesc atât de mult sportul. Cu toate astea, o mare bucurie sunt, pentru mine, călătoriile - în ţară şi oriunde în lume.". (GB – august 2020)

COSMA Lavinia Corina

1981 (39 ani) - Deputat USR 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantoma" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsa. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsa, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocială. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli... (GB – august 2020)

COZMANCIUC Corneliu Mugurel

1978 (42 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Dreptul şi master la nişte facultăţi private, însă domnul Corneliu Mugurel Cozmanciuc îşi desăvârşeşte educaţia cu ceva cursuri la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi la Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti. Face zig-zag între stat şi privat, puţin jurist, puţin director de marketing la un CET (oare ce se marketează acolo?), director la oficiul de cadastru, consilier municipal şi judeţean, director comercial, secretar de stat, deputat. Sper, spre binele lui, să rămână în Parlament şi pe joburile de la stat, ca să nu aibă vreun şoc dacă se apucă să-şi caute altceva de lucru. (GB – august 2020)

CRISTACHE Cătălin

1978 (42 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Domnul Cătălin Cristache şi-a şters toate urmele de pe site-ul Parlamentului, însă a uitat să le şteargă şi pe cele de pe Facebook, din care aflăm că a făcut o facultate de inginerie electrică la Galaţi şi că a lucrat la Registrul Auto Roman, înainte să îşi găsească acest job de deputat. Şi că este căsătorit şi a pus o inimioară roşie alături... (GB – august 2020)

CSEP Eva Andrea

1976 (44 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Cred că parlamentarii maghiari s-au înţeles între ei să îşi facă CV-uri sumare şi să nu treacă multe informaţii relevante, ca de pildă în ce ani au fost făcute studiile sau câte ceva despre limbile străine. Sau au pus pe un subaltern să le scrie pe toate pentru deputaţii lor, că prea arată la fel... Aşa că, atunci când dau peste cineva cu numele scris de-a-ndoaselea, ştiu cam la ce să mă aştept!

Aşa şi cu doamna Eva Andrea Csep! Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste (nu ştiam că există şi aşa ceva!), cândva, la un moment dat. Angajată la partid 5 ani (cu salariu, se pare), apoi 7 ani la Radio Erdely FM, deputat. (GB – august 2020)

CSOKANY Petronela Mihaela

1978 (42 ani) - Deputat Minorităţi 2016-2020

Unul dintre cei câţiva "parlamentari-fantoma" din România, nu găseşti nicio informaţie relevantă despre dânsa. Nu are CV pe site-ul Parlamentului, nu am văzut nici pe Internet. Ori e ceva în neregulă cu dânsa, şi a avut grijă să-şi şteargă toate urmele, ori e cu totul antisocială. Oricum, o mare dovadă de dispreţ faţă de cei pe care îi reprezintă, şi faţă de cetăţenii români, în general. Cu atât mai mult cu cât aproape toţi ceilalţi colegi ai săi respectă măcar nişte reguli minimale de politeţe politică şi socială publicându-şi CV-urile, chiar dacă adesea stângaci şi pline de greşeli... (GB – august 2020)

CSOMA Botond

1975 (45 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Am mai scris că parlamentarii maghiari par să se fi înţeles între ei să îşi facă CV-uri sumare şi să nu treacă multe informaţii relevante, ca de pildă în ce ani au fost făcute studiile sau câte ceva despre limbile străine. Sau au pus un subaltern să le scrie pe toate pentru deputaţii lor, că prea arată la fel... Aşa că, atunci când dau peste cineva cu numele scris de-a-ndoaselea, ştiu cam la ce să mă aştept! Consilier juridic 10 ani, deputat. (GB – august 2020)

CUC Alexandru Răzvan

1983 (37 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu bilingv, studii europene la Româno-Americană, pe care scrie că a terminat-o cu 9.90, master tot acolo, imediat după, apoi încă o facultate privată, dreptul la Hyperion. Patru ani ceva prin diverse ministere, apoi îşi încearcă norocul cu un business privat la Giurgiu, produse de panificaţie. Nu-i place, şi se întoarce la stat la Consiliul Judeţean Giurgiu, Str. Bucureşti, Nr.10, mun. Giurgiu, jud. Giurgiu, o instituţie "din sectorul de activitate deliberativ", apoi director la Administraţia Zonei Libere. Secretar de stat câteva luni, Administrator public al judeţului Giurgiu, deputat şi Ministru al Transporturilor din 5 ianuarie 2017 şi până astăzi, în Bdul Dinicu Golescu nr 38, sector 1, Bucureşti. Engleza a făcut intensiv în liceu, şi scrie că vorbeşte şi franceză. Domnul Alexandru Răzvan Cuc are spirit de echipă şi disponibilitate program prelungit şi deplasări. (GB – august 2020)

CUCŞA Marian Gheorghe

1986 (34 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Domnul Marian Gheorghe Cucşa a avut activităţi secrete între 2007, când a terminat facultatea la Timişoara, şi 2011, când începe CV-ul sau. Lucruri pe care noi nu trebuie să le ştim. Fizician fiind, poate a lucrat la vreun program nuclear, sau vreunul spaţial, ca să trimitem şi noi sateliţi în spaţiu fără să ştie alţii. Sau cine ştie... Şi S.C. SERVICE TEST S.R.L., la care a lucrat trei ani, e de negăsit, şi asta îmi întăreşte ideea cu activităţile secrete. E transparent domnul Marian Gheorghe Cucşa doar când vine despre al doilea job al său, în aceeaşi perioadă, când s-a ocupat de S.C. SCHILIFT S.R.L: "Societatea aparţine CJ Timiş şi are ca obiect de activitate administrarea pârtiilor de schi de pe Muntele Semenic."

Aşadar, pătrunzând bine secretele pârtiilor de schi, a venit cu tot know how-ul acumulat pe Muntele Semenic şi s-a făcut deputat, la 30 de ani. Dar i-a scăpat o informaţie cheie în CV: e Vicepreşedinte la Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI! Vedeţi cum par să se dezlege toate secretele acum?

Domnul Marian Gheorghe Cucşa scrie că nu ştie engleza mai deloc, dar sunt sigur că şi asta e o diversiune, şi că el o cunoaşte la perfecţie, la fel ca pe altele cinci sau şase limbi. Şi CV-ul se termină cu o altă informaţie cifrată: INFORMAŢII SUPLIMENTARE - Octombrie 2011: „ECOlideri Europeni (E.C.O.L.E.)”, Canionul Şapte Scări, Jud. Braşov - ; Sunt sigur că cei iniţiaţi înţeleg... (GB – august 2020)

CULEAFĂ  Mihai

1971 (49 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Nu ştim când a luat bacalaureatul domnul Mihai Culeafă, dar ştim că şi-a făcut timp pentru o facultate la Hyperion pe la 31 de ani. Ce a făcut până în 1994 şi, între 2008 şi 2012 nu merităm să ştim. Ne informează doar că a lucrat la corporaţiile Mary Com SRL şi Platinium Flor 95, cu o mică inserţie de logistică pentru distinsa echipă de rugby U 18. Apoi deputat, desigur. Domnul Mihai Culeafă are capacitatea de a comunica în scris şi verbal, de a înţelege şi a-i face pe alţii să înţeleagă diferite mesaje în situaţii variate, capacitate de a iniţia şi susţine conversaţii pe subiecte familiare – cel mai bine în limba română, observăm din CV. De asemenea, are capacitatea de a citi şi înţelege texte scrise de nespecialişti într-o gamă variată de subiecte sau texte specializate într-un domeniu familiar, capacitatea de a utiliza elemente ajutătoare (diagrame, hărţi, notiţe) pentru a înţelege sau produce texte scrise sau mesaje verbale (conversaţii, instrucţiuni, interviuri, discursuri), capacitatea de a separa între viaţă personală şi cea profesională, capacitatea de a conştientiza şi înţelege identitatea culturală naţională în interacţiune cu identitatea culturală a Europei şi a restului lumii şi multe alte calităţi. (GB – august 2020)

CUPĂ  Ion

1968 (52 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Economist la ASE cu puţină întârziere, însă mai recuperează după aceea ca expert contabil şi evaluator. Contabil şef în câteva locuri, apoi director executiv la DGPF şi la DGFP în Mehedinţi şi Gorj până vine la Bucureşti, în 2012, ca să-şi ia carnetul de deputat. Domnul Ion Cupa scrie că ştie ceva engleză, dar eu am propria mea reprezentare asupra acestei instanţe.

(GB – august 2020).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite