Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt deputaţii şi senatorii care au votat împotriva cumpărării rachetelor Patriot. „Prostia omoară! Trebuie să investim în educaţie! Boala omoară!“

14
27 Nov 2017 18:42:48
Autor: Radu Eremia
Gabriela Creţu, senatoare PSD care deţine şi şefia Comisiei de Afaceri Europene. FOTO Facebook Gabriela Creţu
Gabriela Creţu, senatoare PSD care deţine şi şefia Comisiei de Afaceri Europene. FOTO Facebook Gabriela Creţu

Din totalul de 465 de parlamentari doar un senator şi un deputat au votat împotriva achiziţiei rachetelor Patriot de la americani, în timp ce un ales s-a abţinut de la vot.

Proiectele de lege referitoare de achiziţia a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot au fost adoptate, săptămâna trecută, aproape în unanimitate, fiind doar câteva persoane care s-au opus iniţiativei legislative. „Adevărul“ vă prezintă parlamentarii care nu au fost de acord cu cheltuirea a câteva miliarde de dolari pentru înzestrarea Armatei. 
 
La Senat, o singură persoană a votat împotriva iniţiativei plecată de la guvern. E vorba de senatoarea PSD Gabriela Creţu. „Deciziile legate de apărare votate astăzi merită o dezbatere publică naţională şi un referendum. Aceasta era o temă adevărată de referendum!  Consider că e o eroare istorică! Cel puţin procedural! Pericolul potenţial este considerat mai grav decât cel real. Prostia omoară! Trebuie să investim în educaţie! Boala omoară! Trebuie să investim in sănătate! Foamea omoară! Trebuie să asigurăm venituri decente tuturor! Infrastructurile care sunt pe cale de distrugere sau absente! Starea lor ne separă şi ne subminează dezvoltarea!  Acestea sunt fenomene reale, actuale, nu potenţiale, care trebuie tratate cu responsabilitate. Ele presupun intervenţia şi finanţarea publice“, a precizat senatoarea PSD, după votul din plenul Senatului. 
 
Mai mult, Creţu, care deţine şi funcţia de preşedinte a Comisiei de Afaceri Europene de la Senat, a subliniat că ar fi fost mulţi care gândeau ca ea, dar nu şi-au asumat acest lucru. 
 
Argumentele unui fost USR-ist
Pe de altă parte, la Camera Deputaţilor, împotriva cumpărării de rachete Patriot a votat fostul deputat USR Adrian Dohotaru. Devenit celebru în Parlament după ce a ales să ia o pungă de sticksuri dintr-un coş de gunoi şi să mănânce pentru a atrage atenţia asupra risipei alimentare, Dohotaru a avut mai multe argumente pentru care a votat împotriva rachetelor Patriot: „a) Argumentul asumării obligaţiilor faţă de NATO de a investi a 2% din PIB în Apărare nu este respectat de trei sferturi dintre membri NATO; b) Contractul nu respectă legislaţia privind offset-ul; c)  Alte ţări au negociat un offset mai bun cu firma Rayteon; d) Graba cu care se solicita cheltuirea in avans a sumei de 750 milioane de dolari dintr-un total de 4 miliarde de dolari, pentru care suma nu s-a prevazut conform Constituţiei României sursa fondurilor bugetare, nu este justificată; e) Consimţământul în România este prefabricat, nu există dezbateri în profunzime pe strategia de Apărare ori pe acest contract;  f) România face eforturi uriaşe pentru a combate corupţia“.
 
De asemenea, fostul deputat USR a subliniat că nu este o poziţionare  anti-NATO sau anti-UE, nici pro-Rusia. 
 
Abţinere a unui deputat care în vară jignea românii
Nu în ultimul rând, Miron Ignat, deputat al minorităţilor care vara trecută declara pentru presa rusă că „românii se spală în troacă“, s-a abţinut de la vot. „Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă“, declara Miron Igant pentru agenţia rusă TASS.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

db
27.11.2017, 18:56:08

E foarte bine, deși sunt cam puțini cei care nu au votat pro. Mai ales că argumentele celor care au votat împotriva sunt de bun simț (ok, dacă le scoatem puțin din context ☺). Ideea e că unanimitatea îmi aduce aminte de niște triste vremuri ...

+3 (7 voturi)
Mircea Nistor
27.11.2017, 19:28:32

Corect, argumentele lui Dohotaru sunt de mare bun-simt,e clar că omul nu este împotriva contractului, ci dorește termeni mai avantajoși. Până și turcii își ansamblează F-16 din kit-uri importate.Noi luăm avioane la mâna a treia, suntem prea puțin implicați în întreținerea avioanelor.Ar trebui să cerem partenerilor că sistemele de armament importate pe valută forte să poată fi măcar parțial întreținute de întreprinderile de armament autohtone,care fac foamea,...

+7 (7 voturi)
leuldinpanjshir99
27.11.2017, 19:03:59

Numai atat a reusit sa achizitioneze nea Putin din Palavramentul dambovitean?

-2 (6 voturi)
Ion Capsuna
27.11.2017, 19:46:01

Toata stima pt. ei! Pacat ca nu sunt mai multi ca ei! Probabil tara ar arata altfel, am fi vazut altfel, mai cu coloana!

+5 (7 voturi)
Banan Crudu
27.11.2017, 20:48:56

Eh da...bla bla populist. Prinde bine si asta doar că: bani pentru sănătate exista, bani pentru invatamant exista. Cu o condiție: să nu mai fie furati,cum se intamplă in prezent. Chiar daca prostia omoară, doamna senator parca face parte din PSD,iar psd-ul are un ministru la educatie,pe care-l cheama Liviu Pop. Oare nu-l cunoaşte ? Tot acelasi psd mai are si un ministru al sanatatii pe care, mai nou, vre sa-l pună pe liber . Oare doamna senator nu il cunoaşte nici pe ăsta ? În nici o țară, NICĂIERI ÎN LUME politica de înzestrare a armatei NU se face prin referendum !!! Nici asta nu ştie madam senator ? Pare că nu,asta dacă nu a fost o simplă gargară populistă. Când susții un guvern care nu prevede nicio sumă la capitolul investiții, nu cred că ai autoritatea morală să vorbeşti despre bani şi achiziții. Cât despre tipul care face "senzație" mâncând din gunoi...hmmm, i-aş face eu un meniu de gen, să-l văd dacă mai face pe imteresantu' Habarnişti...ei despre d'ăştia chiar nu ducem lipsă doar că atunci când au impresii că se pricep la toate, chestia devine periculoasă, poate chiar cu iz de trădare . "Prietenii" noştrii de care nu ducem lipsă, abia aşteaptă să ne facem "spitale" şi eventual cimitire.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările