Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine e Andrei Muraru, viitorul ambasador al României în Statele Unite

23
28 Feb 2021 18:17:34
Autor: Andreea Ghiorghe
Andrei Muraru, viitorul ambasador al României în SUA. FOTO: Inquam Photos
Andrei Muraru, viitorul ambasador al României în SUA. FOTO: Inquam Photos

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României în SUA, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a semnat lunea trecută decretul pentru rechemarea lui George Maior de la Washington. Informaţia a fost confirmată public de Muraru, care deţine funcţia de consilier al şefului statului din 2014, adică de la preluarea primului mandat de preşedinte.

Născut în 1982, Andrei Muraru este doctor în istorie, acesta lucrând în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), instituţie pe care a condus-o în perioada 2012-2014.

În perioada 2006-2009 a fost consilier la cancelaria prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României, Dorin Dobrincu. În 2014, Andrei Muraru a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

Propunerea pentru Ambasada României din Statele Unite e lector în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. În ceea ce priveşte cercetările ştiinţifice ale lui Muraru, cel mai cunoscut studiu e volumul „Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, despre Alexandru Vişinescu, cel care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963 şi care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Muraru, contestat de politologul Tismăneanu şi de istoricul Oprea

Ştirea că Andrei Muraru va fi noul ambasador român în Statele Unite ale Americii a născut reacţii pro şi contra. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat că este „o alegere excelentă” pe care o susţine în mod deplin, fiind „absolut convins că va face o treabă excepţională în Statele Unite în calitate de ambasador”. 

Pe de altă parte, politologul Vladimir Tismăneanu, profesor al University of Maryland din Statele Unite şi fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER, a anunţat că renunţă la cetăţenia română în semn de protest, descriind alegerea drept „o gafă a lui Iohannis”. 

Un text mult mai critic şi argumentat a avut istoricul Marius Oprea, primul şef al IICCMER, care spune că numirea lui Andrei Muraru ca ambasador în SUA, la numai 38 de ani, ar putea bulversa Ministerul Afacerilor Externe, dat fiind că la această vârstă unii diplomaţi sunt încă la început de carieră şi abia „se văd numiţi în prima lor misiune măruntă”. Oprea a subliniat atât capacitatea organizatorică şi seriozitatea lui Andrei Muraru, însă şi capacitatea sa de a se repoziţiona politic în funcţie de interesele de moment.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

leuldinpanjshir99
28.02.2021, 19:19:23

Un lacheu al lui Iohannis pe care nu-l recomanda nimic pentru postul respectiv. Va fi cel mai prost ambasador al Romaniei in SUA dupa 1990 ...

+1 (7 voturi)
Tudor Vladimirescu
28.02.2021, 19:30:06

„Oprea a subliniat [...] însă şi capacitatea sa de a se repoziţiona politic în funcţie de interesele de moment.” Frumoasă limbă stăpânește Andreea Ghiorghe. DE LEMN. De fapt comentariul de pe Facebook al lui Marius Oprea este plastic și direct: „Numirea lui Andrei Muraru ca ambasador în Statele Unite, la numai cei 38 de ani, cînd alți diplomați sînt la început de carieră și abia se văd numiți în prima lor misiune măruntă la vreo ambasadă a României, bulversează probabil (ca să fiu elegant) personalul din Ministerul Afacerilor Externe. Pentru ei, se dovedește că truda pentru acest vîrf de carieră e inutilă. Dar dacă cineva își închipuie că tînărul Muraru va fi „mîncat” de „cuibul de șerpi” de la MAE, se înșeală: îi halește el pe toți odată, la un mic dejun.” Sigur că Bogdan Aurescu are cuvinte de laudă despre ce a ales „șeful” Iohannis. Ne-am lămurit de mult asupra elasticității coloanei piticului Aurescu-Trabuc. Iar acum ne-am lămurit și asupra „imparțialității” ziaristei Andreea Ghiorghe - nu e loc de jurnalism onest în România, așa-i, Andreea?...

+7 (9 voturi)
Lucifer
28.02.2021, 20:06:03

Se caută un moldovean pentru a fi Președinte în 2024, pentru a înlesni Unirea cu Basarabia.

-7 (11 voturi)
dumitru bogdan
28.02.2021, 20:26:14

O viata pusa în slujba diplomației. Un adevărat diplomat. Consilier al directorului Arhivelor Naționale.... Dar dacă se poate, Maria-Sa Johannis de ce sa nu ducă numirile PNL cât mai jos?

+2 (6 voturi)
Victor Nagy
28.02.2021, 20:26:58

........... Andrei Muraru este reprezentativ pentru diplomatia noastra actuala . Care vorba lui nenea Iancu ... este minunata , dar lipseste cu desavarsire ... asa ca ... neimportant cine este . Cineva spunea ca la ambasada romana de la Bejing .... din cele 9 persoane , nici una nu vorbeste limba chineza . Mai mult , mai grav .... media de varsta a personalului romanesc este de 27 de ani . Inchipuiti-va ca doua persoane au vreo 50 de ani .... cati ani au restul ? Au terminat macar liceul ? La o videoconferinta internationala cu participarea lui Xi Jinping , Romania a fost reprezentata ... de Nasui .

-7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările