Cine sunt iniţiatorii legii care propune mită pentru jurnalişti. Deţinători de recorduri în traseism şi personaje certate cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Steriu este principalul iniţiator al legii - foto Eduard Enea
Valeriu Steriu este principalul iniţiator al legii - foto Eduard Enea

27 de deputaţi şi senatori, în frunte cu social-democratul Valeriu Steriu au depus la finalul anului 2018 o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal prin care şi jurnaliştii să fie incluşi în categoria profesiilor care beneficiază de scutire la plata impozitului pe venit. După doi ani, marţea trecută, legea a trecut de Camera Deputaţilor şi urmează să fie trimisă către preşedintele Klaus Iohannis la promulgare.

Propunerea legislativă care prevede ca jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune sunt scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală, a trecut marţi de Camera Deputaţilor.  Au fost 174 de voturi „pentru”, 2 „impotriva” şi 91 de abţineri. Mai departe, legea urmează să fie trimisă către preşedintele Klaus Iohannis la promulgare.

Principalul iniţiator, social-democratul Valeriu Steriu, este un „campion” al trasismului politic. Acesta a fost la origine parlamentar PSD, pentru ca mai apoi să se înscrie în UNPR, apoi PMP, iar în mai anul trecut s-a întors printre social-democraţi. În septembrie anul trecut acesta era numit de Viorica Dăncilă în funcţia de purtător de cuvânt al partidului.


„E un balon de oxigen. Atâta vreme cât  toată ziua discutăm despre pensii, salariile de la stat. Trec pe lângă toţi majorări, mai puţin pentru nişte oameni care sunt în zona asta. Am majorat salariul minim, nu ajută foarte mult. Poate jurnaliştii tineri simt că de la 1.900 creşte la 2.080. dar fără un impact semnificativ în anumite zone – nu mă duc la cei din vânzări, care au bonusuri, nici la cei din zona de distribuţie sau alte servicii – ci la o categorie cu care mă întâlnesc zi de zi şi care mă uit că poate fi invadată. Nu am glumit când am vorbit despre fenomenul fake news. Este invadată de oameni care vor like-uri, rating şi aşa mai departe. Sunt cifre care măsoară activitatea şi se bazează mult mai mult pe notorietate, pe zgomot, şi, de foarte multe ori, negativ”, declara Valeriu Steriu într-un interviu, în 2018, în care explica cum a ajuns să facă această propunere.
 

Cine sunt restul iniţiatorilor

Conform proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, proiectul a fost iniţiat de

27 de deputaţi şi senatori de la PSD, ALDE şi PMP.

PSD: Buicu Corneliu-Florin, Dîrzu Ioan, Florea Oana-Consuela, Manole Petre-Florin, Mihălcescu Carmen-Ileana, Mohaci Mihai, Pană Adriana-Doina, Popa Mihai Valentin, Răduţ Violeta, Rotaru Alexandru, Sefer Cristian-George, Stancu Florinel, Steriu Valeriu-Andrei, Şerban Ciprian-Constantin, Ştefan Corneliu, Toma Ilie, Tudor Beatrice, Vîrză Mihăiţă, Talpoş Ioan-Iustin


ALDE: Băişanu Ştefan-Alexandru, Cucşa Marian-Gheorghe, Mocanu Adrian, Tabugan Ion

PMP: Codreanu Constantin, Movilă Petru, Paşcan Emil-Marius, Sămărtinean Cornel-Mircea

Dintre cei menţionaţi mai mulţi parlamentari se remarcă prin realizări care nu le fac cinste. După ce a trecut pe la PMP şi PSD, senatorul Iustin Talpoş a anunţat la sfârşitul lui octombrie anul trecut că va activa în grupul PNL. După ce în urmă cu câteva săptămâni se fotografia cu lider PSD Gabriel Zetea şi publica pe pagina de Facebook ştiri pozitive legate de Guvern, acum, acesta şi-a înlocuit fotografia de copertă cu una de la PNL, după ce a transmis şi un mesaj: „Am fost şi vom mai fi o legendă vie. Am trecut prin multe, dar lumea nu ştie”.

Printre cei care au semnat mita pentru jurnalişti se regăseşte şi Beatrice Tudor. Aceasta din urmă a fost consiliera personală a fostului lider PSD Liviu Dragnea de mulţi ani, care, surprinzător, în 2016 era propulsată pe listele partidului la alegerile parlamentare din 2016. Atunci aceasta a prins un loc de deputat, de lista PSD Bucureşti, de care Liviu Dragnea s-a ocupat personal, ţinând-o ascunsă chiar şi de colegii săi din partid.

Alţi doi deputaţi care au semnat proiectul au fost Mihai Mohaci şi Mihai Valentin Popa. În trecut, cei doi au făcut de mai multe ori vizite la Pro România, pentru a se întoarce în cele din urmă în PSD. Astfel, în 2018, cei doi plecau de la PSD la Pro România, întorcându-se înapoi la o săptămâna distanţă. Un an mai târziu aceştia au schimbat din nou partidul şi s-au dus iar la formaţiunea lui Ponta. De asemenea, pe 15 mai 2019, Curtea Supremă l-a achitat într-o decizie în primă instanţă, pe Mihai Valentin Popa, acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie. Decizia instanţei poate fi atacată în apel. Valentin Popa a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, 13 ziarişti cunoscuţi îi solicită preşedintelui să nu promulge legea pentru scutirea de impozite a jurnaliştilor.  Semnatarii sunt Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrişor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupşa, Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu. Textul integral al scrisorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite