Cine l-a trădat pe Stelian Tănase în Parlament şi când i se pregăteşte debarcarea de la TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea TVR este la un pas de a fi demisă. Parlamentarii Puterii au reuşit miercuri să întrunească cvorumul de şedinţă al comisiilor reunite de cultură după ce au avut susţinerea fostului liberal Varujan Vosganian. Votul final va fi dat săptămâna viitoare, însă este doar o formalitate.

PSD vrea cu orice preţ să-l schimbe pe Stelian Tănase din fruntea TVR. Până acum, încercările social-democraţiilor au fost blocate la mustaţă de liberali pentru că PNL, în urma fuziunii cu PDL şi cu voturile UDMR, are majoritate în comisiile de cultură ale Parlamentului. Astfel, de fiecare dată când PSD punea pe ordinea de zi a şedinţei raportul de activitate al TVR, liberalii şi reprezentanţii UDMR absentau, iar cvorumul de şedinţă nu se putea întruni. Decizia a fost la limită de fiecare dată, pentru că majoritatea PNL stă într-un singur om. „Liberalii au mereu target-ul de a lipsi de la şedinţă când vine vorba de această comisie“, explica şi deputatul PSD Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

Aşadar, pentru a realiza cvorumul de şedinţă, PSD avea nevoie şi de prezenţa unor reprezentanţi ai Opoziţiei. Surprinzător, miercuri, comisiile reunite de cultură au reuşit să respingă raportul de activitate al TVR, cu 17 voturi „pentru“ , unul „împotrivă“ şi o abţinere, în condiţiile în care iberalii au boictotat din nou şedinţa. Aşadar cum de a reuşit să strângă PSD majoritatea? Cine a trădat?

Să ne uităm la cifre. Pentru întrunirea cvorumului de şedinţă era nevoie prezenţa a 18 parlamentari. Cei 14 membri ai grupului PSD au fost prezenţi, la fel ca şi cei trei aleşi ai grupului ALDE, structură căreia i s-a alăturat recent şi fostul senator PNL Varujan Vosganian. Astfel, simpla prezenţă a lui Varujan Vosganian alături de ceilalţi aleşi ai Puterii a înclinat balanţa cvorumului  în defavoarea lui Stelian Tănase, iar directorul TVR ştie asta. „Varujan Vosganian a trecut din grupul PNL în grupul ALDE şi el este cel care a înclinat balanţa în sensul că a asigurat cvorumul. Dar el a votat împotriva respingerii raportului de activitate“, a spus Stelian Tănase. Nici nu mai contează cum a votat Varujan Vosganian. Crucială a fost prezenţa sa în comisie, nu votul său. „Prezenţa lui Vosganian a fost necesară pentru  existenţa unui cvorum de şedinţă şi pentru a nu exista o posibilă contestare venită din partea liberalilor“, a explicat şi Mădălin Voicu.

La fel cum crucială a fost şi prezenţa deputatul Slavomir Gvozdenocivi, reprezentantul minorităţilor, nu faptul că s-a abţinut de la vot. Prin simpla lor participare, Vosganian şi Gvozdenovici aproape l-au demis pe Stelian Tănase. În urma acestui vot, raportul comisiilor urmează să fie supus dezbaterii plenului Parlamentului, iar un rezultat negativ ar reprezenta şi demiterea CA al TVR, inclusiv a preşedintelui-director general.

Pe lângă aleşii PSD şi ALDE, la şedinţă s-a strecurat şi un parlamentar al Opoziţiei (fie el PNL sau UDMR). Însă, prezenţa sa nu a influenţa în niciun fel cvorumul, fiind doar un bonus pentru PSD. De altfel, liberalul care a particpat la şedinţă a votat în defavoarea lui Stelian Tănase. Fiind întrebat dacă mai are susţinere politică din partea PNL şi UDMR, Stelian Tănase s-a exprimat clar: „PNL şi UDMR m-au susţinut şi mă susţin cu fermitate. Din ceea ce ştiu niciunul dintre parlamentarii acestor partide nu a fost prezent în sală“, a declarat acesta pentru „Adevărul“. Însă, calculul matematic a arătat că un ales al Opoziţiei a încălcat decizia partidului.

Ce urmează pentru TVR

Surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că exista mari şanse ca miercuri să fie convocate cele două camere ale Parlamentului pentru a discuta raportul de activitate al TVR. În prezent, parlamentarii puterii deţin o majoritate confortabilă, ceea ce înseamnă că respingerea raportului de activitate al TVR este doar o problemă de timp, iar membrii CA ai TVR îşi pot pregăti bagajele. „După cum arată structura de acum a Parlamentului, PSD-ul şi cei care susţin PSD nu vor avea o problemă în ceea ce priveşte respingerea raportului. Rămâne să stabilescă Birourile permanente ale celor două camere ziua votului, iar din ceea ce am înţeles, miercuri ar putea avea loc votul“, spune şi directorul-general al TVR.

Datorii mari la bugetul de stat

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.„SRTv merge în cădere, dacă se poate spune aşa. Sunt nereuşite în ceea ce priveşte rating-ul lor, share-ul. Ei nu pot să-şi plătească nici dobânzile“, a declarat Voicu referitor la problemele de management ale TVR  şi alegerea programelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite