Cine sunt locotenenţii lui Tăriceanu. Traseişti politici şi probleme cu justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian sunt persoanele care au cea mai mare influenţă pe lângă Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unor surse politice, ruptura din ALDE a venit şi pe fondul revoltei liderilor din teritoriu faţă de modul în care tabără Chiţoiu-Vosganian a acaparat partidul.  Pe lângă loialitatea faţă de Tăriceanu şi trecutul liberal, cei doi mai au în comun problemele cu Justiţia.

Ca şi Tăriceanu, Daniel Chiţoiu a fost un membru cu funcţii în PNL, în 2012 fiind chiar preşedintele interimar al partidului după ce Crin Antonescu se autosuspenda din funcţie pentru a prelua interimatul preşedinţiei României.

Doctor în economie la ASE, Chiţoiu conduce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) timp de patru ani (2004 - 2008) în perioada Guvernului Tăriceanu şi este unul dintre co-autorii Programului de Guvernare al Alianţei DA pentru alegerile prezidenţiale din 2004.  În PNL, acesta a mai fost preşedinte interimar al filialei PNL Dâmboviţa între 2009 şi 2010, iar în 2012 era numit preşedinte interimar al filialei PNL Sector 4.

În 2012 acesta este numit ministru de Finaţe în timpul guvernării Ponta, pentru ca doi ani mai târziu să-şi dea demisia, în urma unor tensiuni din partid. În acelaşi an acesta îşi dă demisia şi din PNL şi intră în ALDE, partidul înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu.

Înainte de asta, în luna martie Daniel Chiţoiu scapă de cercetare în dosarul ASF - Carpatica, după ce deputaţii au votat împotriva solicitării procurorilor DNA de ridicare a imunităţii sale. El era acuzat de abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional.

Deşi în ianuarie 2016 declara că se retrage din viaţa politică şi din funcţia de Secretar General al ALDE, acesta se află în prezent în aceeaşi funcţie.

Varujan Vosganian, 24 de ani parlamentar

De origine armeană, Varujan Vosganian este de economist şi scriitor, care a intrat în politică încă din 1990, atunci când devine membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), ca reprezentant al comunităţii armene. În acelaşi an se reînfiinţează Uniunea Armenilor din România (UAR), organizaţie la care este preşedinte şi în prezent, iar în legislaturile 1990-1992 şi1992-1996 a reprezentant minoritatea armenilor în Parlament. În această perioadă a mai fost liderul Minorităţilor din Parlament şi a fost membru în diverse comisii, de la drepturile omului până la economie.

În 1996 Vosganian formează Partidul Altenativa României (PAR) alături de Adrian Iorgulescu şi Laurenţiu Ulici, care trei ani mai târziu îşi schimbă denumirea în Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD). La alegerile prezidenţiale din 2000 partidul său este membru al coaliţiei CDR 2000, iar mai apoi, în 2003, ca urmare a eşecului de la alegeri, UFD fuzionează prin absorbţie cu PNL. Acesta devine membru în Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei DA, coordonaor al Comisiei Naţional de Strategie a PNL (2003-2004), membru al Comitetului Executiv (2005-2007), purtător de cuvânt (2006) şi vicepreşedinte (2007-2014).

Din 1995 şi până astăzi, Vosganian obţine aproapede fiecare dată câte un mandat de deputat: 1995-2000 (pe listele CDR), 2004-2008, 2008-2012, 2012-2016 (pe listele PNL), 2016-2020 (pe listele ALDE).

În octombrie 2006, Vosganian este aproape să ajungă comisar european din partea României, însă, în urma audierilor ţinute de José Manuel Barroso acesta este respins iar ţara noastră îl trimite pe Leonard Orban. La acea vreme presa scria că motivul respingerii acestuia era datorat unor declaraţii mai vechi ale scriitorului cu tentă rasistă faţă de romi precum şi din cauza nerecunoaşterii independenţei Republicii Moldova.

În acelaşi an însă Vosganian este numit ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul Tăriceanu, minister care se transformă mai apoi în cel al Economiei şi Finanţelor. Acesta ajunge din nou ministru al Economiei în Guvernul Ponta 2 în decembrie 2012. Totuşi, un an mai târziu, plenul Senatului respingea pentru prima dată solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul său, iar condiţia acestei decizii politice asumate de USL a fost părăsirea Guvernului de către Vosganian. Astfel, după decizia din plenul Senatului el îşi anunţa demisia din calitatea de ministru al Economiei. DIICOT a revenit cu o nouă solicitare în februarie 2015, dar Senatul a respins-o din nou.

La un an după ce Călin Popescu Tăriceanu îşi dădea demisia din PNL şi forma ALDE, Vosganian se decide să-l urmeze şi părăseşte şi el formaţiunea liberalilor. În prezent, acesta este vicepreşedintele ALDE şi conduce filiala Iaşi, iar în 2016 obţine un nou mandat de parlamentar ca deputat şi membru al Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor.

Graţiela Gavrilescu, unul dintre oamenii care a rupt PNL alături de Călin Popescu Tăriceanu, a decis să-l trădeze şi pe liderul ALDE pentru PSD, după ce acceptat oferta Vioricăi Dăncilă de a se întoarce în Guvern. De profesie inginer chimist, aceasta are la activ patru mandate de deputat şi unul de viceprimar al Ploieştiului. Şi-a început cariera în partidul lui Dan Voiculescu, a trecut la liberali, apoi la ALDE, ca acum să fie cu un pas în PSD.

Parlamentarii ALDE care au acceptat funcţii de la PSD vor contesta în instanţă excluderea din partid, astfel încât să amâne momentul plecării. Scopul? Puciştii încearcă să împingă ALDE într-o alianţă cu PSD pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, fără Călin Popescu Tăriceanu, susţin surse politice pentru Adevărul. Luni vor cere Congres. În paralel, Tăriceanu i-a convocat pe locotenenţii săi mâine la o discuţie informală

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite