Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt „locotenenţii“ trimişi de Dragnea în Guvern pentru a-l supraveghea pe Mihai Tudose

13
3 Jul 2017 20:30:20
Autor: Radu Eremia
Liderul PSD,Liviu Dragnea, alături de vicepremierul însărcinat cu „problemele speciale“, Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos
Liderul PSD,Liviu Dragnea, alături de vicepremierul însărcinat cu „problemele speciale“, Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos

Liviu Dragnea a trimis în Guvernul condus de Mihai Tudose mai mulţi oameni care de-a lungul timpului au trecut testul fidelităţii şi care vor supraveghea respectarea punerii în aplicare a  programului de guvernare, dar mai ales vor urmări ca demnitarii din Executiv să nu iasă din cuvântul şefului din Şoseaua Kiseleff.

Şeful PSD a blindat Guvernul Tudose cu oamenii săi fideli, această tendinţă fiind vizibilă încă de la primul cerc al puterii, adică nivelul vicepremierilor.Sevil Shhaideh a fost din nou numită vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, ea fiind responsabilă cu redirecţionarea banilor de la centru către primarii din teritoriu. Iarna trecută, Dragnea a vrut-o pe Shhaideh premier, însă preşedintele Klaus Iohannis s-a opus, ceea ce a dus însă la propunerea sa la Ministerul Dezvoltării unde se ocupă de unul dintre domeniile care permit PSD să ţină primarii aproape, adică relaţia cu administraţia locală.

Ciolacu, coordonator sau „comisar politic“

O funcţie special creată în noul guvern este cea de vicepremier fără portofoliu, rezervată fostului lider al deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu. Vicepremierul fără portofoliu în Guvernul Tudose va coordona activităţile interministeriale, adică va gestiona dosarele mai complexe care implicăă activitatea mai multor miniştri, potrivit unor surse guvernamentale. De exemplu, Ciolacu va fi şeful comitetului care pregăteşte legislaţia privind taxerea firmelor petroliere, al comitetului care pregăteşte manifestările dedicate centenarului Unirii şi cel care se va ocupa de dialogul interministerial pe tema relansării industriei de apărare. 

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan atrăgea atenţia încă de la votul de învestire că rolul lui Ciolacu „aminteşte de o veche practică bolşevică prin care partidul a strecurat un comisar politic trimis special să-i controleze pe miniştri“, aluzie la faptul că vicepremierul fără portofoliu e trimis să supravegheze îndeaproape activitatea Guvernului.

„Elita“ de Teleorman

Alt pilon al Guvernului, dacă ne uităm la importanţa funcţiei, e ministrul de Interne, alegerea fiind şi de această dată Carmen Dan, demnitar şi în Guvernul Grindeanu. În anii 2000, Carmen Dan a fost consilier juridic la Serviciul Juridic şi Contencios din cadrul Consiliului Judeţean Teleorman condus, la acea vreme,  de Liviu Dragnea, ulterior director executiv la  Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al judeţului Teleorman, subprefect şi prefect de Teleorman până în 2016.

Tot din judeţul natal al liderului PSD este şi Adrian Gâdea, repus secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării din prima noapte în care Tudose a fost premier, după ce fusese demis de Sorin Grindeanu. Gâdea a ocupat în perioada 2013-2016 funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman după ce Dragnea a ales calea deputăţiei în decembrie 2012. Ulterior, a fost ales senator în decembrie 2016, dar a renunţat o lună mai târziu pentru a merge secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.  

La Secretariatul General al Guvernului au fost repuşi pe funcţiile pe care le-au mai ocupat Mihai Busuioc şi Adrian Mladin. Primul şi-a dovedit fidelitatea mai ales în ultimele zile în care la Palatul Victoria era Sorin Grindeanu şi nu a vrut să contrasemneze mai multe decizii din postura de secretar general. Pe de altă parte, Mladin a fost în trecut asistent al lui Dragnea, iar în perioada februarie-iunie a fost secretar de stat în SGG.

Nu în ultimul rând, pentru o funcţie în Guvern este vehiculat şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, social-democratul fiind în trecut consilier personal al fostului premier Sorin Grindeanu.

Pamfletarul Rache, la comunicare
Felix Rache, realizatorul unei pastile de divertisment la Antena 3, a fost numit consilier de stat la cabinetul premierului Tudose, fiind responsabil de partea de comunicare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

mitrut
3.07.2017, 20:51:47

PSD este un clan mafiot, organizat si condus dupa legi mafiote!

+10 (10 voturi)
Iris IRIS
3.07.2017, 21:06:54

Si cand aveti de gand sa-i luati de guler si sa-i dati afara de la conducerea tarii ? Ce este PSD - stie o lume intreaga - este o organizatie terorista - este AL QUAEDA a Romaniei.

+8 (8 voturi)
Fanariotul Dr.Agnea
3.07.2017, 21:18:05

# mitrut PAD nu este mafia ! PSD este stalinismul ca organizatie de luptä si subminare a statului, pänä partidul devine stat ! PSD este o loviturä de stat permanentä. Asa e programat ca partid din originile sale leninist-staliniste si nu se poate schimba. Cehii, Solvacii, Slovenii, Polonezii, Ungurii, Croatii, Tärile Baltice i-au interzis si scos din viata publicä prin lustratie . Le-a sosit veacul si in Romänia, dar nu se vor da dusi ! Trebuiesc impinsi din spate cu un sut viguros si strämosesc.

+6 (6 voturi)
Jean Maurer
3.07.2017, 22:03:26

PSD este mai mult decat un clan mafiot, este o organizatie "terorista" care a impus dictatura in Romania. Sigur ca nu sunt omorati oameni si programul PSD are si anumite prevederi cu impact social pozitiv, numai ca acest lucru nu justifica reinstaurarea unei dictaturi de partid. Este inadmisibil ca Romania sa se afle la cheremul unei singure persoane. Este inadmisibil ca Parlamentul sa execute comenzile lui Dragnea indiferent de ceea ce le dicteaza constinta parlamentarilor PSD. Acelasi lucru si cu Guvernul.

+6 (6 voturi)
Fanariotul Dr.Agnea
3.07.2017, 21:13:20

Urmeazä o rupere de nori ! S-a acumulat prea multä murdärie in clasa politicä si murdäria lor fermenteazä. Inceracerea de a intimida Justitia cu ajutorul parlamentului corupt si ticälos si a cozilor de topor, slugoii PSD, Dorneanu si Toader va duce la revoltä popularä, care nu se va mai limita la fluieräturi si pancarte amuzante. Cändva trebuie sä-i scoatem din viata publicä cu forta oe acesti nesimtiti nomneklaturisti. Nu au vrut unul cäte unul prin DNA, vor iesi buluc si la grämadä.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările