Cine îi mai opreşte?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile recente ale Curţii Constituţionale privind pachetul de legi de „reformă” a justiţiei nu mai lasă nici o urmă de dubiu: vom avea o Justiţie după chipul şi asemănarea Puterii. România regresează şi şterge într-un singur an toate reformele făcute în ultimul deceniu.

Ne întoarcem în vremurile subordonării politice a procurorilor, perioadă în care liderii partidului-unic hotărau cine urmează a fi anchetat şi care dosare să fie trase pe linie moartă. Justiţia e deturnată de la scopul ei legitim de a asigura dreptate pentru cetăţeni şi e transformată într-o unealtă a puterii prin care sunt pedepsiţi adversarii politici şi protejaţi oamenii partidului. Probabil vor dura câţiva ani până când toate efectele vor fi resimţite în sistemul judiciar dar deja putem vedea cum va funcţiona viitoare secţie pentru cercetarea magistraţilor din maniera în care operează Inspecţia Judiciară. O instituţie a cărui scop e prevenirea abuzurilor transformată ea însăşi într-una abuzivă care îi anchetează cu celeritate şi fără nici un fel de perdea sau jenă pe magistraţii care gestionează dosare incomode politicienilor puterii.

Din nou, Curtea Constituţională a făcut jocurile coaliţiei de guvernare, la fel ca în cazul revocării procurorului-şef al DNA. Judecătorii Curţii au ales să ignore recomandările publicate în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia care a desfiinţat modificările propuse precum şi apelul preşedintelui Iohannis de a aştepta raportul final înainte de a se pronunţa asupra respectivelor legi. Curios lucru, aceeaşi Curte care s-a lamentat experţilor europeni de presupuse presiuni când a apărut în spaţiul public informaţia privind situaţia mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu acum a ales să nu bage în seamă instituţia Consiliului Europei.

În acelaşi timp coaliţia de guvernare anunţă modificarea Legii adunărilor publice pe motiv că „este foarte veche şi nu mai corespunde nevoilor şi realităţii”. Un proverb românesc spune că „Gura păcătosului adevăr grăieşte!”. Iar gura ministrului de interne spune adevărul: legea actuală nu corespunde nevoii puterii de a dispune reprimarea violentă a unor proteste paşnice fără a fi deranjată de anchete penale, realitatea fiind că e extrem de discutabil dacă România mai este în momentul de faţă un stat de drept în care să fie respectate domnia legii şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Atitudinea liderilor coaliţiei PSD-ALDE nu lasă urmă de dubii: ce s-a întâmplat în 10 august e etalonul după care ar dori să fie tratată şi în viitor exercitarea dreptului democratic de a protesta. Puterea nu se mai mulţumeşte să trimită Poliţia Locală să amendeze oamenii care o critică pe reţelele de socializare sau să se folosească de instituţiile statului pentru a-i intimida pe cei critici guvernării. Guvernarea PSD-ALDE vrea să treacă într-un nou tip de a face politică, politica pumnului în gură.

Ţinând cont că ministrul de interne şi-a asumat respectivele modificări în nume propriu probabil vom vedea o ordonanţă de urgenţă în acest sens. O va ataca la Curtea Constituţională Avocatul Poporului? Dată fiind obedienţa sa totală manifestată faţă de putere puţin probabil. Dar chiar şi dacă se va ajunge acolo putem avea certitudinea că respectivele modificări vor fi declarate neconstituţionale ţinând cont de istoricul recent al Curţii?

Remarca economistul francez Frederic Bastiat în urmă cu 168 de ani în lucrarea sa clasică, „Legea”:

“Legea – pervertită! Legea, şi împreună cu ea toate forţele colective ale naţiunii, legea, spun, – nu doar deturnată de la rolul ei, ci utilizată pentru atingerea scopului exact contrar! Legea devenită instrument al tuturor lăcomiilor, în loc să le stăvilească. Legea – vinovată ea însăşi de nedreptăţile pe care ar trebui să le împiedice!”

În orice stat de drept deciziile Curţii Constituţionale se respectă, „deciziile Curţii sunt obligatorii”. Ce se întâmplă însă atunci când cei a căror menire e să apere legea eşuează în rolul lor? Cine îi mai opreşte pe cei care se folosesc de pârghiile democratice pentru a submina statul de drept şi însăşi ideea de democraţie?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite