Cine este Marian Murguleţ, numit secretar de stat în Ministerul Cercetării şi eliberat din funcţie după numai o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Murguleţ FOTO Marian Murguleţ / News.ro
Marian Murguleţ FOTO Marian Murguleţ / News.ro

Marian Murguleţ a fost demis din funcţia de secretar de stat pentru a doua oară de premierul Florin Cîţu, motivul invocat fiind o informaţie pe care nu o cunoştea. Murguleţ a fost numit în timpul Guvernului Dăncilă şi a rămas în funcţie în perioada în care Ludovic Orban era premier.

Premierul a declarat la insistenţele jurnaliştilor că l-a demis pe Marian Murguleţ, după ce a primit o informaţie pe care nu o ştia înainte de numirea acestora. El a mai completat că „nu toate informaţiile sunt publice”. 

„Aceste numiri sunt politice. Eu am spus de fiecare dată că îmi voi rezerva dreptul, atunci când o numire nu este una care ne reprezintă ca Guvern, să am o altă opinie faţă de BPN. Iar aici, cum am aflat  informaţie care mergea în această direcţie, am revenit asupra deciziei. Sunt foarte ferm în ceea ce priveşte oamenii pe care îi numesc. Dacă aş fi avut informaţia la momentul respectiv nu aş fi făcut numirea”, a afirmat premierul joi, după şedinţa de Guvern.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu a înţeles motivul numirii lui Marian Murguleţ ca secretar de stat în Ministerul Cercetării, spunând că a fost o numire „cam ciudată”, însă înţelege motivul demiterii.

Tot în timpul Guvernului Dăncilă, Murguleţ a intrat şi în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii. Aici el s-a opus recent schimbării directorului general al acestei companii, o schimbare girată de Ministerul Digitalizării, condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS), scrie Hotnews. 

Potrivit CV-ului său din 2019, Marian Murguleţ a absolvit Academia de Studii Economice, apoi un curs de specializare în mecanisme fiscale şi valutare internaţionale, unul în Comunicare şi Relaţii Publice, dar şi unul în Managementul Resurselor Umane. 

Între anii 2003-2008 a fost şeful secţiei de afaceri legale în ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României în Suedia. El a mai ocupat funcţii precum cea de Senior Consultanrt în Sectporul Public şi cea de Director de Vânzări la S&T România, Director de strategie de dezvoltare. De asemenea, el a fost şi manager general la Siveco Turcia şi Manager de Vânzări tot aici, şi Consilier Relaţii Externe la Uni-Recycling România. 

Decizia numirii lui Marian Murguleţ ca secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, condus de Ciprian Teleman, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, iar miercuri, a fost publicată decizia de eliberare a sa din funcţie.

În spaţiul public au apărut informaţii conform cărora, spre deosebire ce ceilalţi secretari de stat, Marian Murguleţ a fost numit fără acordul BEx al PNL, în condiţiile în care toţi ceilalţi secretari de stat au avut un vot în BEx şi o verificare prealabilă.

Marian Murguleţ a lansat atacuri şi critici la adresa PNL şi a preşedintelui Klaus Iohannis.

Murguleţ a mai deţinut aceeaşi funcţie până în ianuarie anul acesta, fiind demis de premierul Florin Cîţu. El a fost numit în funcţie în iulie 2019 în Guvernul Dăncilă, ănsă şi-a continuat activitatea în timpul Guvernării PNL, până la începutul mandatului lui Cîţu. Atunci premieru Florin Cîţu, a semnat demiterea lui Murguleţ şi a altor opt oameni din echipa lui Ludovic Orban, printre aceştia fiind consilierii de stat Tănase Stamule şi Sebastian Bodu, dar şeful Corpului de control, Dragoş Tănăsoiu. Printre cei demişi atunci a fost şi şeful Corpului de control al prim-ministrului, Dragoş Tănăsoiu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite