Munca la Cameră şi la Senat se bazează mai mult pe stat: Cine sunt parlamentarii care au tăiat frunza la câini în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii PSD, în frunte cu liderul lor Liviu Dragnea, se află în topul trândăviei FOTO Radu Eremia
Aleşii PSD, în frunte cu liderul lor Liviu Dragnea, se află în topul trândăviei FOTO Radu Eremia

185 de parlamentari nu au deranjat Guvernul nici măcar cu o întrebare în anul 2015. Printre aceştia figurează nume cunoscute precum Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoană, Liviu Dragnea sau Sebastian Ghiţă. Cei mai indolenţi au fost aleşii PSD.

O treime dintre parlamentari nu au avut anul trecut nicio curiozitate privind activitatea Guvernului, indiferent dacă la Palatul Victoria s-a aflat Cabinetul condus de Victor Ponta sau de Dacian Cioloş, actualul premier al României. Într-un regim parlamentar, aleşii pot să-şi exercite dreptul de control asupra Executivului prin formularea unor interpelări sau întrebări, instrumente la îndemâna oricărui parlamentar. Potrivit Constituţiei, Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului, care are obligativitatea de a „răspunde la întrebările sau interpelările formulate de deputaţi sau senatori“.

Întrebarea consta într-o simplă cerere de a răspunde dacă un fapt este adevarat, dacă o informaţie este exactă ori dacă Guvernul are intenţia de a lua o hotărare într-o problemă determinată. Interpelarea constă tot într-o cerere adresată Guvernului, dar prin care se solicită explicaţii asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activităţii sale interne sau externe.

Ţinând seama de aceste pârghii ale Legislativului, „Adevărul“ a consultat fişa fiecărui parlamentar pentru a afla măsura în care Parlamentul şi-a exercitat acest drept constituţional. Concluzia: dintr-un număr de 548 de parlamentari, 185, ce reprezintă 33% din numărul total al aleşilor, nu au adresat Guvernului nici măcar o întrebare sau o interpelare în 2015.

Dragnea şi Zgonea, în topul ruşinii

La Camera Deputaţilor, 132 de deputaţi dintr-un total de 383 au reuşit „performanţa“ de a bifa zero întrebări sau interpelări adresate Guvernului, care puteau viza orice domeniu. Deputaţii PSD au fost cei mai nepăsători la acest capitol. Este drept că cea mai mare parte a anului trecut la guvernare s-a aflat PSD, iar cei mai mulţi dintre miniştri erau şi cei care se aflau la conducerea  partidului. Până în vară, Victor Ponta a fost în acelaşi timp şi prim-ministru şi preşedinte al PSD, cumulul de funcţii oferindu-i o putere semnificativă, de natură să inhuibe curiozităţile parlamentarilor PSD.

Peste jumătate dintre deputaţii PSD - 88 din 180 de social-democraţi - nu au solicitat nicio informaţie tot anul de la Guvern. Printre cei 180 de deputaţi PSD, 43 sunt membri UNPR, partid care nu formează grup separat în Parlament, ci activează încă în grupul PSD. Printre cei mai trândavi social-democraţi se află chiar preşedintele PSD Liviu Dragnea, care se alătură social-democraţilor care nu au depus nicio întrebare sau interpelare Guvernului în 2015.

În topul ruşinii se găsesc şi alte nume cunoscute din PSD, precum preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, Sebastian Ghiţă, fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, sau Iulian Manda, propus de Ponta să preia ministerul Bugetului, dar refuzat de fostul preşedinte Traian Băsescu.

PNL, blând cu Guvernul Ponta

Deşi s-au aflat aproape tot anul în Opoziţie faţă de Guvern, nici liberalii nu s-au îngrămădit să bombardeze Guvernul cu întrebări şi interpelări în probleme spinoase. Deputaţii PNL s-au preocupat mai mult să critice Guvernul PSD pe la televizor decât să ceară explicaţii pe cale oficială. Cu toate astea, procentul celor care au preferat să nu deranjeze Guvernul deloc este mult mai mic decât la PSD, dar semnificativ pentru un partid aflat în Opoziţie.

Din cei 116 deputaţi PNL, 20 nu au adresat nicio întrebare sau interpelare Guvernului. Printre numele importante ale leneşilor din PNL, îi găsim pe vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban şi pe Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Nici copreşedintele PNL Alina Gorghiu nu a simţit nevoia să solicite prea multe informaţii Guvernului Ponta. În tot anul 2015, Gorghiu a adresat doar trei întrebări Guvernului Ponta şi nicio interpelare.

Deputaţii „zero“ ai ALDE

Tot în categoria numelor importante de „trântori“ din Camera Deputaţilor, dar de această dată din ALDE, îi întâlnim pe Bogdan Ciucă, liderul de grup, Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, sau Andrei Gerea, fost ministru al Energiei. Din cei 24 de deputaţi ALDE, 11 intră la categoria „zero interpelări sau întrebări“.

Şi UMDR-iştii au deputaţii lor care nu au fost prea activi, patru la număr. Printre aceştia sunt Laszlo Borbely şi Kelemen Hunor, nume sonore în politica postdecembristă. Majoritatea deputaţilor din grupul Minorităţilor nu au avut depuse întrebări sau interpelări, în frunte cu liderul grupului, Varujan Pambuccian. 

Munca la Senat se bazează tot pe stat

Anul 2015 a fost un an relaxant şi pentru aproape o treime din senatorii aflaţi în Parlamentul României. 53 de senatori dintre cei 165 de membri ai Camerei Superioare a Parlamentul nu au depus în 2015 nicio interpelare sau întrebare. Printre politicienii cu nume care nu apelat la aceste instrumente au fost Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoană sau Călin Popescu Tăriceanu.

Cel mai mare grup de  la Senat, cel format din PSD şi UNPR şi care are în total 81 de senatori, are şi cel mai mare număr de aleşi care au lenevit. 22 de senatorii PSD nu au avut nimic de întrebat la Guvern în 2015, printre aceştia îi regăsim pe  Ecaterina Andronescu, Dan Şova – preocupat mai mult cu problemele cu Justiţia-, Mihnea Costoiu sau Georgică Severin. Din rândul membrilor UNPR sunt, de asemenea, politicieni cunoscuţi fără întrebări sau interpelări. Florentina Jipa, parlamentarul care l-a miruit pe Dan Şova la începutul anului înainte de votul pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării, nu a semnat nicio interpelare sau întrebare. În topul trântorilor din Parlament intră şi senatorii Ilie Năstase, sportiv devenit politician, precum şi Octavian Bumbu, unul dintre principalii iniţiatori ai proiectelor de lege cu impact social.

Stil laconic şi relaxat

Nici la senatorii PNL situaţia nu e prea pe roze. 14 senatori ai PNL din 58 nu au depus interpelări sau întrebări.  Printre cele mai cunoscute figure liberale care au excelat în evitarea depunerii de interpelări şi întrebări se află fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu, Vasile Blaga, Corneliu Dobriţoiu sau Puiu Haşotti. Referitor la atitudinea sa de nepăsare, chiar senatorul Crin Antonescu declara la începutul lunii decembrie că e adeptul stilului laconic şi al venirii în Parlament cât mai rar deoarece se va retrage din politică odată cu terminarea mandatului.

Liderii ALDE din Senat au evitat, la rândul lor, soluţia adresării de interpelări şi întrebări. Copreşedintele ALDE şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE de la Senat, Dumitru Pelican, sau Daniel Barbu sunt printre cei opt senatori ai grupului, din totalul de 13, care au preferat să vorbească mai mult în platourile de televiziune şi să depună mai puţin interpelări sau întrebări.

Zero interpelări şi întrebări în trei ani

Şi cei de la UDMR au „trântorii“ lor, unii foarte cunoscuţi. Cinci din cei opt membri ai grupului UDMR nu au depus nicio interpelare sau întrebare în 2015. Mai mult, Marko Bela sau Verestoy Attila nu au bifat nimic la acest capitol al activităţilor parlamentare deloc de la începutul mandatului.

Ultimii, dar nu şi cei din urmă, senatori fără întrebări şi interpelări au fost şi în rândul independenţilor. Cap de listă este chiar Mircea Geoană, care nu şi-au pus semnătura pe vreo astfel de iniţiativă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite