Cine sunt protectorii noului avocat al României la Curtea de Justiţie a UE. Lider PSD: „E un băiat extraordinar“. Meleşcanu a fost ignorat de Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin Radu Canţăr, noul avocat al României la CJUE
Costin Radu Canţăr, noul avocat al României la CJUE

Costin Radu Canţăr, numit de premierul Viorica Dăncilă intempestiv avocat al României la Curtea de Justiţiei a UE, are în spate o puternică susţinere politică. Victor Boştinaru, Olguţa Vasilescu  şi Ion Prioteasa sunt oamenii care au insistat ca Radu Canţăr să ajungă în Ministerul de Externe, deşi Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei, nici măcar nu a fost întrebat, au declarat pentru „Adevărul“ surse guvernamentale

Noul agent guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), Costin Radu Canţăr, a fost şeful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Radu Canţăr este unul dintre apropiaţii europarlamentarului PSD Victor Boştinaru, ba chiar i-a fost consilier. „Nu, nu mi-a fost consilier, dar este un băiat extraordinar, foarte bine pregătit. Îi cunosc familia, ne vedem de ficare dată când ajung în Dolj. Tatal său este un reputat ziarist în Craiova“, a spus Victor Boştinaru pentru „Adevărul“, întrebat dacă-l cunoaşte pe noul avocat al României la CJUE.

Mircea Canţăr, tatăl lui Costin Radu Caţăr, a condus gazeta „Înainte“  în perioada comunistă, apoi, după Revoluţie, ziarul a fost rebotezat „Cuvântul Libertăţii“, dar la conducerea sa a rămas, până în ziua de azi, tot Mircea Canţăr. În ultimii ani, ziarul a fost abonat la contracte generoase de publicitate cu Primăria Craiova, condusă până în decembrie 2016 de Lia Olguţa Vasilescu, şi cu Consiliul Judeţean Dolj, condus de Ion Prioteasa. Potrivit unor surse din PSD, Victor Boştinaru, Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa ar fi făcut lobby intens ca Radu Canţăr să fie numit avocat al României la CJUE.

Bani din pariuri sportive
Canţăr va fi angajat la Ministerul de Externe, unde va avea rang de subsecretar de stat. În 2016, Costin Canţăr a picat un examen de intrare în MAE, după cum arată site-ul instituţiei. A intrat acum, prin semnătura premierului. Surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul“ că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost pus în faţa faptului împlinit de către premierul Viorica Dăncilă. „Meleşcanu n-a avizat nici destituirea lui Horaţiu Radu, nici numirea lui Canţăr, deşi era nevoie şi de semnătura sa“, au declarat sursele citate.

În declaraţia de avere din 2017, Costin-Radu Canţăr menţionează că a câştigat aproximativ 3.000 de lei din pariuri sportive. Costin Canţăr a jucat la pariuri în timp ce era angajat în funcţia de inspector la Consiliul Concurenţei. În declaraţia de avere din 2013, Canţăr a menţionat  un „dar manual din partea bunicii“ de 83.950 lei, bani pe care i-a depus într-un depozit la CEC.

Dragnea a prefaţat demiterea
Răzvan Horaţiu Radu a fost timp de 7 ani avocatul României la CJUE. „Am reuşit să anulăm anul trecut în faţa instanţei europene o decizie a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 milioane de euro cu titlu de corecţii financiare“, arată Răzvan Horaţiu Radu.

Cu două seri înainte ca Viorica Dăncilă să-l demită pe Răzvan Horaţiu Radu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a plâns, la RTV, că multe dintre proiectele guvernului se blochează din cauza funcţionarilor din ministere. „Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare”, a spus Liviu Dragnea.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite