Cine râvneşte la locul lui Ponta în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, Dan Şova, Ioan Rus şi Marian Vanghelie FOTO Adevărul
Liviu Dragnea, Dan Şova, Ioan Rus şi Marian Vanghelie FOTO Adevărul

Lupta pentru şefia PSD se anunţă foarte dură, întrucât printre doritori sunt nume grele, precum vicepremierul Liviu Dragnea, Dan Şova şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Ioan Rus s-ar afla şi el în cărţi.

Indiferent dacă PSD câştigă sau nu cursa prezidenţială, social-democraţii vor trebui să-şi aleagă un nou preşedinte după alegerile din 16 noiembrie. Miza este mare, întrucât cel care va câştiga va avea în mâinile sale atât frâiele partidului, cât şi puterea economică, din calitatea de viitor şef al Guvernului.

În prezent, lupta în partid se duce între Liviu Dragnea şi Dan Şova. Deşi între cei doi există un conflict, ambii încearcă, de fiecare dată când presa le oferă ocazia, să lase impresia că în partid este linişte şi că întreaga energie este canalizată către câştigarea alegerilor. „Este extrem de important pentru a nu avea discuţii acum despre cine e preşedintele PSD după, noi avem preşedinte la PSD acum. Trebuie să ne concentrăm să câştigăm alegerile şi să dea Dumnezeu să avem această problemă în partid după partid. Atunci este timp suficient până la Congres, fiecare să-şi facă campanie în partid”, a spus Dragnea, acuzând presa că oferă informaţii false. Vicepremierul s-a mai aflat în cărţi pentru şefia PSD şi în 2009, dar fără succes.

„Ipoteză lansată de presă“

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, care va reveni în funcţia de purtător de cuvânt al partidului, susţine că nici nu s-a gândit să candideze, şi, la fel ca Dragnea, acuză presă că fabrică ipoteze.

„Aceasta a fost o ipoteză care a fost lansată în presă (n.r - candidatura lui Şova pentru preşedinţia PSD) nu are niciun fel de obiect de discuţie. Dacă va câştiga Ponta, după 17 noiembrie, când vom avea rezultatele, se poate face orice fel de discuţie. Nici nu m-am gândit să candidez, nu m-a interesat, mă interesează doar alegerile prezenţiale”, a fost explicaţia lui Şova. În cursa pentru şefia partidului va intra şi primarul de la Sectorul 5. Luni, la şedinţa informală a Comitetului Executiv Naţional, de la Orăştie, Marian Vanghelie şi-a anunţat colegii că intenţionează să candideze pentru şefia PSD şi că va fi un candidat redutabil. Mai mult, Vanghelie şi-a dezvăluit şi obiectivul său măreţ din 2016: candidatura la Primăria Capitalei.

Rus, în cărţi

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că proaspătul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, este creditat cu şanse foarte mari să preia şefia PSD după alegerile prezidenţiale din toamnă. „Rus, teoretic, este cel mai apreciat dintre cei patru, dar a făcut câteva greşeli tactice. Bătălia se va da între Dragnea şi Şova, care ar putea păstra partidul mai apropiat de Victor Ponta“, a declarat pentru „Adevărul“ sociologul Darie Cristea.
 

Dragnea şi Rus, cele mai mari şanse

Contactat de „Adevărul“, politologul Sorin Bocancea susţine că numai Dragnea şi Rus au şanse reale la şefia PSD. „Dragnea are cele mai mari şanse, dacă nu va avea probleme penale, iar Rus are şanse atât timp cât locul este eliberat de Dragnea, care are cel mai mare control în partid. Mă îndoiesc că PSD va risca cu Vanghelie, care are probleme de logopedie, sau cu Şova, care a venit lipit de grupul vesel al lui Victor Ponta. El nu a muncit în partid“, ne-a declarat Sorin Bocancea.

Ponta a transmis luni, de la Orăştie, că, potrivit discuţiilor din reuniune, social-democratul care, în loc să se ocupe de campania pentru prezidenţiale, se va ocupa de cine îi va lua locul la conducerea partidului va pleca din partid.

Citeşte şi:

Ponta, despre candidatura la Preşedinţie: Dacă mă sprijină colegii, candidez

Social-democraţii s-au reunit, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), la Orăştie, într-o fostă bază militară. Premierul Victor Ponta a declarat la finalul a cinci ore de discuţii cu liderii PSD că, dacă va avea sprijinul colegilor, la 1 august îşi va anunţa candidatura la Preşedinţie.

Dragnea: Nu se pune problema demisiei din Guvern pentru a mă ocupa de campania prezidenţială

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a precizat duminică, la Orăştie, că nu îşi va da demisia din Guvern pentru a se ocupa de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi că deocamdată nu se pune problema cine va fi viitorul şef al partidului în cazul în care Victor Ponta va deveni preşedintele României după alegeri.

PSD se întruneşte la ceas de seară, la Orăştie, să discute despre candidatul la prezidenţiale şi despre pregătirea campaniei

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD se reuneşte, duminică seară, într-o şedinţă informală, convocată la Orăştie, pentru a discuta despre procedurile de desemnare a candidatului PSD la prezidenţiale, precum şi despre pregătirea partidului pentru campania electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite