Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine este şeful interimar al SRI Florian Coldea şi cum a ajuns să deţină „cheia tuturor secretelor din România“

58
4 Feb 2015 18:38:56
Autor: Iulia Marin
Florian Coldea FOTO Mediafax
Florian Coldea FOTO Mediafax

Generalul Florian Coldea, actual şef interimar al SRI, a devenit într-o săptămână unul dintre cele mai discutate personaje din România, în urma declaraţiilor Elenei Udrea . „Adevărul“ vă prezintă biografia celui care a ajuns, în câteva zile, dintr-un profesionist discret al serviciilor, personajul principal al unei drame politice.

Florian Coldea (44 de ani) s-a născut în localitatea Târnova, din judeţul Arad. Înainte de a ajunge în prima linie a Serviciului Român de Informaţii,  avea să fie poreclit „Agentul 007“ pentru participarea sa la operaţiunea de salvare a jurnaliştilor răpiţi în Irak.

Biografia sa de pe site-ul SRI ne spune că acesta a absolvit, în 1996, deci la vârsta de 25 de ani, cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“.

Coldea, potrivit aceleiaşi biografii, are un titlu de doctor în domeniul „Ştiinţe militare - Informaţii“ , cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informaţii“. Ulterior, Coldea „a participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI“, se precizează în prezentare.

A lucrat o perioadă, însă nu se ştie cât, în Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din SRI, iar la doar 33 de ani a devenit prim-adjunct al directorului Serviciului, George Maior.

Agentul 007

Numirea lui Coldea în funcţia de prim-adjunct al SRI în 2005, pe când avea 33 de ani, pare a fi în strânsă legătură cu rolul pe care l-a jucat în operaţiunea de salvare a jurnaliştilor răpiţi în Irak. Cu doar patru luni înainte de numirea lui Coldea în prima linie a SRI, ziariştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, împreună cu ghidul lor, Mohammad Munaf, au fost răpiţi. Presa l-a identificat pe Coldea ca fiind unul dintre şefii operaţiunii de salvare şi tot atunci a fost poreclit „Agentul 007“.

Acuzat de „poliţie politică“

În 2007, Mircea Geoană, care era pe atunci preşedintele PSD, l-a acuzat pe Traian Băsescu că ar fi cerut informaţii compromiţătoare despre judecătorii CCR. El a venit în faţa presei cu două bilete fotocopiate pe o hârtie A4, despre care a spus că ar fi fost scrise de Coldea.

Geoană a spus că biletele sale arată că Florian Coldea ar fi solicitat căutarea de informaţii compromiţătoare despre Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru, care erau judecători la CCR, în contextul în care Curtea tocmai dăduse un aviz negativ unei propuneri de suspendare a fostului preşedinte Traian Băsescu.  

 Geoană s-a arătat convins că pe bilete era scrisul lui Coldea şi a cerut demisia de onoare a lui Băsescu, demisia conducerii SRI şi punerea sub acuzare a lui Coldea. Ulterior, în Parlament s-a înfiinţat o comisie de anchetă care a investigat cazul. Verificările au arătat că materialul prezentat de Geoană este o notiţă de pe biroul lui Coldea, care a apărut după ce SRI fusese acuzat de şantaj la adresa judecătorilor CCR.

De asemenea, CCR a dezminţit într-un comunicat că ar fi fost făcute presiuni asupra judecătorilor. În schimb, Coldea a admis că notele îi aparţineau şi că s-au rătăcit. Surse din instituţie au precizat atunci, în presă, că la  momentul la care a redactat notele respective, Coldea nu avea de întocmit vreun raport despre judecătorii CCR, aşadar a rămas sub semnul întrebării destinaţia acelor informaţii.

Maior a demarat o anchetă la acea dată, iar Coldea a fost suspendat pe perioada investigaţiei.  concluziile au fost scurte: „nu a existat poliţie politică în cadrul SRI“. La cinci luni după izbucnirea scandalului, a fost repus în funcţie.

În 2008, lui Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în 2012 a fost înaintat la gradul de general-maior, iar în 2014  a devenit general-locotonent.

Udrea, denunţ la adresa lui Coldea

Elena Udrea l-a acuzat pe Florian Coldea că i-ar fi cerut fostului său soţ, Dorin Cocoş, jumătate de milion de euro pentru finanţarea televiziunii patronate de Sebastian Ghiţă. „Am făcut un denunţ la DNA. Fostul soţ mi-a spus că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV“, a dezvăluit Udrea, care a mai oferit câteva amănunte despre implicarea serviciilor în campania electorală.

„Undeva spre ziua de naştere a lui Victor Ponta (n.r- 20 septembrie), într-o adunare neoficială, fiind de faţă şi domnul Ponta şi domnul Coldea. Domnul Ponta i-ar fi spus domnului Coldea, «domnule general, dacă ajung preşedinte, căutaţi-vă de lucru». Şi a continuat spunând «ţineţi cont că am curaj să vă spun lucrul acesta în conditţile în care încă nu am ajuns preşedinte». În mod cert, în opinia mea, domnul Coldea l-a susţinut pe domnul Iohannis“, a spus Udrea.

Florian Coldea va fi audiat luni, 9 februarie, la Comisia de control parlamentar a SRI.

 

Citeşte şi:

Generalul Florian Coldea, chemat în Parlament. Comisia de control a SRI a stabilit data audierilor

„Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului  parlamentar  asupra  activităţii  Serviciului  Român de Informaţii a stabilit un termen limită (9 februarie 2015) pană la care reprezentanţii SRI să pună la dispoziţia Comisiei informaţiile necesare audierii conducerii Serviciului“, se arată într-un comunicat al forului parlamentar, remis „Adevărul“.

Dosarul Gala Bute o bagă în corzi pe Elena Udrea

Procurorii DNA au cerut Parlamentului să avizeze începerea urmăririi penale a deputatul Elena Udrea, pentru presupuse ilegalităţi comise, din postura de ministru al Dezvoltării, în organizarea „Galei Bute“.

De ce îl atacă Elena Udrea pe şeful interimar al SRI, Florian Coldea. Ce spun foşti directori ai serviciilor secrete

Acuzaţiile lansate de Elena Udrea în spaţiul public îi ating pe toţi bărbaţii aflaţi în funcţii-cheie în ultimii ani în România. Foşti directori ai serviciilor secrete, dar şi oameni din zona securităţii naţionale, au arătat, pentru „Adevărul“, cât adevăr conţin declaraţiile Elenei Udrea şi cât de departe poate ajunge scandalul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Iulian Arion
4.02.2015, 19:04:35

Este un om de onoare. Faptul ca doi infractori politici (EG. Udrea si Geoana) l-au denigrat, demonstreaza profesionalismul si integritatea acestui om. Plecarea din SRI a acelui PSD-ist care punea capac transmiterii de informatii catre magistrati a condus la recolta bogata de infractori politici. Atentie d-l Ponta! Trebuie organizate alegeri in circumscrptiile libere de infractori.

-14 (28 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
4.02.2015, 19:31:07

O campanie mizerabilă de intoxicare mediatică, pe toate ziarele cu tiraj, trafic online. Recuperare de imagine şi proslăvire a „agentului 007”. Să începem cu începutul – Hayssam, ostatecii, răpirea, ...Irak. Încă de atunci, ba chiar din primele zile au existat suspiciuni că totul era o înscenare elaborată. Motive puteau fi multe, primul fiind o încercare de a stoarce nişte bani din fondurile speciale ale serviciilor cu titlu (pretext, acoperire) de „răscumpărare”. Doar Băsescu a şi recunoscut că s-au dat bani acolo, şi a şi evitat să avanseze cifre, ceea ce înseamnă că au fost sume considerabile. Apoi, de la bun început şi până la sfârşit, au fost inadvertenţe peste inadvertenţe, ciudăţenii după ciudăţenii, nepotriviri, contraziceri, aparenţe de diletantism şi amatorism în felul cum se gestiona situaţia. Misterul în care a fost închis totul la sfârşit nu a făcut decât să confirme că totul fusese o lucrătură, un scenariu, ba chiar prost făcut. Alt motiv putea să fie încercarea de a crea un caz împotriva Irakului, doar era şi perioada în care toţi vroiau să aibe ceva împotriva Irakului. ..În sfârşit, Hayssam fusese un personaj foarte controversat înainte, la fel de controversat a rămas după, la urma-urmei nimeni nu a furnizat o dovadă că el întradevăr ispăşeşte vreo pedeapsă în România, sau doar a fost extras dintrun loc care devenise periculos pentru el şi a fost relocat în altul mai sigur. Coldea?!! ...„Modernizarea” SRI??! Muuuu-hhha-haaaa-hha-haaaaaa... Redevenirea serviciilot la gloria a ce au fost cândva, ba încă mai mult şi desigur încă şi mai rău decât atât – fosta aşa-zisa „Securitate” care iniţiază, instigă şi întreţine războiul românilor împotriva românilor, poliţie politică de represiune şi control, infiltrare în toate domeniile de activitate, control direct mass-media, ziare, posturi TV conduse de ofiţeri sub acoperire. Tot ce nu poate fi preluat sub control este distrus. Inclusiv oameni. Mă ofer studiu ce caz. ...Cunosc bine escrocii despre ce vorbesc

+15 (25 voturi)
unU
4.02.2015, 20:34:48

Eu care o detest pe Udrea, inclin in mare parte s-o cred cand este vorba de acest individ. Individul asta si serviciul pe care-l conduce, practic, n-are niciun stapan ! Inadmisibil !

+15 (25 voturi)
Olteanul.com
4.02.2015, 21:57:09

Coldea asta a ajuns general prea devreme. Faza rapirii jurnalistilor a fost cusuta cu ata alba. A fost mai mult o campanie de imagine favorabila lui Basescu. Daca atat il duce mintea pe Coldea asta in slugarnicia sa fata de seful tarii, incep sa ma tem ca ar putea sa insceneze vreun atac terorist precum cel de la "Charlie Hebdo"... Scapati de el cat mai repede!!!

+6 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
4.02.2015, 22:27:51

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările