Cu cine şi cum îşi pregăteşte USL Guvernul Ponta 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu se va consulta cu liderii USL
pentru desemnarea premierului FOTO Adevărul
Traian Băsescu se va consulta cu liderii USL pentru desemnarea premierului FOTO Adevărul

Liderii PSD şi PNL discută lista miniştrilor din viitorul Executiv, dar şi planul de rezervă dacă Traian Băsescu va refuza să îl nominalizeze pe Victor Ponta premier.

Victor Ponta şi Crin Antonescu analizează, deja, scenariile posibile după alegerile din 9 decembrie. USL are peste 50% în  sondajele de opinie şi este aproape sigur că alianţa va da premierul după alegeri.

De aici încolo, încep necunoscutele, în special în ceea ce priveşte modul în care va acţiona preşedintele Traian Băsescu.

Dacă un partid obţine peste 50% din mandatele parlamentare, preşedintele se consultă doar cu această formaţiune la desemnarea premierului, potrivit Constituţiei. Cu toate acestea, apropiaţii preşedintelui au susţinut, în mai multe rânduri, că şeful statului nu este obligat să desemneze persoana propusă de USL, ci poate desemna un alt politician din rândurile câştigătorilor.

Printre numele vehiculate, din rândurile USL, pentru a deveni premieri, sunt cele ale lui Mircea Geoană,  Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu.

Liderii USL văd lucrurile în mod diferit. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că dacă USL câştigă alegerile, iar Băsescu nu îl nominalizează pe Ponta premier, şeful statului va fi suspendat.

Schimbările din Executiv

Chiar dacă nu au certitudinea că Victor Ponta va fi premier după alegeri, liderii USL au început să discute despre structura şi componenţa viitorului Executiv. Noul Guvern va avea, cel mai probabil, un Minister al Fondurilor Europene, care va reuni toate autorităţile în domeniu, aflate, în prezent, în coordonarea mai multor ministere.

Ideea înfiinţării acestui nou minister a venit în condiţiile în care Leonard Orban, actualul ministru al Afacerilor Europene, are doar un rol de coordonare în privinţa fondurilor europene. Autorităţile în domeniu sunt, în continuare, coordonate de fiecare minister în parte. Pentru şefia noului minister se vehiculează, deja, neoficial, numele Ramonei Mănescu, europarlamentar PNL.

Dintre ministerele „clasice“ cele mai râvnite par a fi Internele şi Finanţele.

Ministerul Administraţiei şi Internelor pare deja antamat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a mai fost ministru de Interne între 20 ianuarie şi 2 februarie 2009. El a părăsit funcţia după o dispută cu Marian Vanghelie care voia să îşi impună un apropiat la şefia DGIPI. La vremea respectivă, Dragnea a refuzat să numească persoana propusă de Marian Vanghelie, dar în demisia oficială a invocat reducerea bugetului Ministerului de Interne.

Favoriţii neoficiali

Pentru Ministerul Finanţelor favorit este liberalul Daniel Chiţoiu, în prezent ministru al Economiei. De altfel, liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat că obţinerea portofoliului Finanţelor este prioritară pentru partidul său.

 Actualul ministru de Finanţe, Florin Georgescu, a anunţat că nu mai vrea să îşi păstreze portofoliul şi după alegeri.

Ministerul Apărării, deţinut în prezent de liberalul Corneliu Dobriţoiu,  ar putea fi preluat de liderul
UNPR Gabriel Oprea, care a mai deţinut acest portofoliu în guvernele Boc şi Ungureanu. Vicepreşedintele partidului lui Oprea, Şerban Mihăilescu a spus, deja, că susţinerea viitorului Guvern are un preţ. „Va trebui să fim reprezentaţi în zona executivă, pentru că altfel nu poţi să exişti ca partid doar prin a da sfaturi la televizor“, a explicat Mihăilescu.

Ministerul Sănătăţii ar putea fi preluat de liberalul Eugen Nicolăescu, în condiţiile în care Raed Arafat, deţinătorul funcţiei, a declarat că nu va continua după alegeri.

Un alt lider liberal, Relu Fenechiu, este vehiculat pentru preluarea Transporturilor, dar un asemenea pas este greu de realizat în practică, pentru că el este trimis în judecată. ;

Cine rămâne la Palatul Victoria 

O parte dintre membrii actualului Guvern nu au emoţii că şi-ar putea pierde postul după alegeri. Cel mai probabil, Mona Pivniceru va rămâne în fruntea Ministerului Justiţiei, ea fiind avantajată de statutul oficial de indepedent. USL nu vrea să dea un semnal de instabilitate pe această zonă în Occident.

O judecată similară va avea ca efect şi menţinerea în fruntea Ministerului de Externe a actualului titular, Titus Corlăţean (PSD). Cel mai probabil, Victor Ponta nu va renunţa nici la actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD).

De asemenea, în Guvern va fi păstrat şi actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin (PC), susţinut de Dan Voiculescu. Schema finală a guvernului trebuie să respecte ideea egalităţii de ministere între Alianţa de Centru Dreapta (PNL şi PC) şi Alianţa de Centru Stânga (PSD şi UNPR).

Ce prevede Constituţia

Potrivit Constituţiei, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

 Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite