Cine ar vota în parlament guvernul minoritar Ciucă? Doar PNL, şi nici el tot

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum stau lucrurile acum, nici guvenul Ciucă nu va trece de votul parlamentului. Ideea că de frica anticipatelor parlamentarii ar vota orice guvern, nu funcţionează acum. Preşedintele Iohannis „poate” declanşa alegeri anticipate, dar nu este obligat să o facă. Şi nici n-ar face aşa ceva, pentru că şi-ar duce partidul „meu”, PNL, în derizoriu, când are doar 10% în sondaje.

Nenorocirea este că doi oameni, Iohannis şi Cîţu, au generat criza politică în momente cât se poate de dificile, prin care România n-a mai trecut demult. Pandemia, criza generată de preţurile la energie, salvarea PNRR.

Se zice că valoarea unor conducători se vede în situaţii dificile. Am văzut şi noi ce valoare au Iohannis şi Cîţu în situaţia dificilă în care ne aflăm!

Cîţu taie craca de sub picioarele guvernului Ciucă

Parcă o face înadins! Deşi avea nevoie de voturile PSD la învestirea guvernului Ciucă, Florin Cîţu i-a tratat cu dispreţ suveran, i-a uşuit cât se poate de repede. Şi deşi Marcel Ciolacu părea conştient de necesitatea ca ţara să fie condusă, în aceste condiţii de criză, de un guvern valid, acum nu mai poate invoca această necesitate, după ce a fost umilit la discuţiile cu Florin Cîţu de la Vila Lac. Şi-ar pune în cap toată conducerea PSD.

Azi au loc discuţii cu Dacian Cioloş. Dar nu negocieri pentru refacerea coaliţiei de guvernare. Discuţii pe marginea programului de guvernare. Şi Anca Dragu şi Vîlceanu au declarat că nu este vorba de negocieri pentru refacerea coaliţiei. PNL merge mai departe cu guvern minoritar.

Culmea este că generalul Ciucă nu se înţelege nici cu PNL asupra listei de miniştri. PNL-Cîţu are pretenţia să-şi pună oamenii cheie în fruntea ministerelor, dar generalul Ciucă strâmbă din nas. O fi susţinut de Iohannis în această opţiune? Nu se ştie încă.

Nici Florin Cîţu nu este scutit de griji. În afara taberei Orban, care este deja cu un pas în afara partidului, Cîţu e contestat în propriul partid de către oameni inteligenţi, care văd că PNL se duce la vale, se îndreaptă spre un eşec total. Şi nu orice eşec, ci unul care costă România mii de morţi. Posibil zeci de mii de morţi. După ce vom fi scăpat şi de pandemia asta, cum va justifica PNL în ochii electoratului atâţia morţi, având drept cauză neputinţa şi greşelile politice ale tandemului Iohannis-PNL? PNL condus de Cîţu. Va fi imposibil să răspundă la aceste reproşuri. Impunerea certificatuli verde astă vară, prin parlament, ar fi amplificat procesul de vaccinare, cum se întâmplă acum. Dar cine declara astă vară că am învins pandemia? În ciuda avertismentelor specialiştilor!

România a ajuns campioana lumii la morţii de COVID-19. Alte ţări au avut conducători care au ştiut să-şi protejeze cetăţenii. Noi n-am avut.

Singura variantă posibilă şi necesară, refacerea coaliţiei, a fost respinsă de Iohannis

Iohannis nu poate ierta USR că a plecat de la guvernare şi a dat jos guvernul Cîţu. Deşi realitatea este că USR a fost dată afară de la guvernare, prin călcarea în picioare a Acordului de guvernare. Dar în mintea lui Iohannis nu e loc de astfel de înţelegere a faptelor. USR trebuia să asculte necondiţionat de „tătucul” neamului, să bată din călcâie şi să strige „am înţeles” Maiestatea Voastră!

Iohannis nu ştie că democraţia funcţionează altfel. Că există acorduri de funcţionare a unei coaliţii de guvernare, şi dacă acordul este încălcat partenerii sunt liberi să facă ce le permite democraţia şi statul de drept. Fără ca asta să-i transforme în „crizatori” neimportanţi. Dacă nu ştie lucruri elementare, ajungem unde am ajuns. Într-o criză profundă, cu preţul măsurat în vieţi omeneşti.

Ce se întâmplă dacă nici guvernul Ciucă nu va trece

Există o şansă mică ca USR să voteze, totuşi, guvernul Ciucă, pentru a pune capăt măcar crizei politice. Oricum pentru o durată limitată de timp.

Rezolvarea nu este totală, dacă se menţin divergenţele dintre PNL-Cîţu şi generalul Ciucă. Chiar după trecere hopului de la validarea în parlament, actul de guvernare va avea sincope mari, pentru că nu se ştie cine dictează, Ciucă sau Cîţu.

Dacă guvernul Ciucă nu va trece, este puţin probabil să ajungem la alegeri anticipate, pentru că Iohannis nu are interesul să-şi „execute” şi ultimul susţinător, PNL-Cîţu. Vom merge probabil cu un guvern interimar Cîţu, care nu poate semna actele pentru implementarea PNRR, şi nici nu poate da OUG-uri, de data aceasta  necesare în perioada de criză în care ne aflăm.

Sau poate desemna alt premier şi o luăm de la capăt. Până când? Că nu mai avem locuri în cimitire pentru câţi oameni mor!

Unica soluţie posibilă şi dezirabilă ar fi fost refacerea coaliţiei de guvernare PNL-USR-UDMR. Dar antipatia, chiar ura personală a  preşedintelui Iohannis faţă de USR au împiedicat această soluţie. Iohannis nu înţelege că atunci când e în joc soarta unei ţări, viaţa sau moartea a mii, a zeci de mii de cetăţeni, antipatia şi ura nu au ce căuta în mintea unui conducător.

Ca de atâtea ori în istorie, poporul român are parte de conducători care nu se pot ridica la înălţimea misiunii încredinţate de popor. Ghinion!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite