Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciolacu: În prima zi ca premier, Orban a făcut o plată unei clientele politice, unor fraţi Micula, printr-o sumă astronomică. Să aloce banii pentru alocaţii

9
25 Sep 2020 18:13:25
Autor: News.ro
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a afirmat că Ludovic Orban, în prima săptămână de când a fost învestit premier a făcut pe plac clientelei politice şi a dat fraţilor Micula o sumă astronomică. Liderul PSD îi transmite şefului Executivului să aibă decenţa, acum la final de mandat, să aloce banii necesari dublării alocaţiilor pentru copii şi precizează că suma necesară e mai mică cu aproape 100 milioane euro, comparativ cu ce a plătit fraţilor Micula.

”Iar l-am văzut pe prim-ministrul Orban continuând să mintă cu neruşinare. Îmi pare rău pentru domnul Ludovic Orban, dar îmi aduc aminte cum în prima săptămână de când a fost învestit premier al României a făcut o plată unei clientele politice, a unor fraţi Micula parcă, printr-o sumă astronomică. Vreau să îl anunţ oficial pe domnul prim-ministru că ar fi cazul, fiindcă mandantul dânsului se apropie de sfârşit, să aibă decenţa şi la sfârşitul mandatului să aloce banii necesari dublării alocaţiilor, mai ales după hotărârea CCR, care e mai mică cu aproape 100 milioane euro decât a plătit clientelei politice. Acesta e adevărul şi nu cel trâmbiţat sau minciunile arătate la televizor”, a afirmat Marcel Ciolacu vineri la Zalău.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că PNL va dubla alocaţiile pentru copii, însă etapizat, aşa cum a decis Guvernul, în cinci trepte, iar ultima creştere va fi până la 1 iulie 2022. Şeful Executivului a adăugat că mai există o cale de atac, după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea privind respingerea OUG care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor, însă aşteaptă să vad motivarea CCR pe această decizie. Orban a adăugat că impactul dublării alocaţiilor este de 7 miliarde pe an, ceea ce ar creşte deficitul cu 0,6%.

În luna decembrie, premierul de atunci, Ludovic Orban a declarat că Guvernul a decis să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula şi care afecta activitatea Romatsa, suma fiind de circa 400 milioane euro.

„Bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii. (Cauza Micula)”, pootrivit unui anunţ de atunci al Guvernului.

Într-un comunicat al firmei de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu, postat pe site-ul acesteia, se arată că, în 5 martie, Tribunalul arbitral internaţional constituit sub auspiciile Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan şi Viorel Micula şi de mai multe societăţi române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA (reclamanţii).

De asemenea, Tribunalul a obligat reclamanţii să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra împotriva pretenţiilor şi a cheltuielilor de arbitraj.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ionel Marcu
25.09.2020, 18:27:23

Spuneți-i dobitocului ciolac că era poprire pe conturile țării, pentru prostiile și incompetența guvernărilor pesediste! El ce va face când i se va pune poprire pe casă pentru subminarea economiei naționale, va schimba yala?!

-6 (18 voturi)
Constantine Constantine
25.09.2020, 19:06:11

Guvernul Radu Vasile e cel care le-a dat apa la moara si nu era PSD-ist, Apoi a urmat Isarescu su ulterior Nastase care initial a aprobat "clementele" acordate celor doi fosti securisti dupa care la presiunea UE a retractat si de atunci s-a intrat in conflict cu cei doi :investitori strategici " numiti si fratii chimici.Marcu, asta e doar una din situatiile in care politicienii au pus interesele mai presus de lege si cerintele natiunii.

-5 (15 voturi)
Mioara Seicaru
25.09.2020, 20:01:20

Așa arată tupeul, nesimțirea. Are chipul acestui ins care nu spune că ai lui au creat situația în care companii mari au fost blocate pentru neplata sumelor. Sunt culmea nerușinării acești membri ai unui partid de mincinoși prin omisiune. Cui crede el că se adresează? Nu a înțeles că nu toți românii sunt naivi și analfabeți funcționali?

+2 (6 voturi)
Popescu Stela
25.09.2020, 20:46:06

A inteles foarte bine! Doar ca nu se Face primavara cu o mana de oameni care se stiu cu scris-cititul si cu socotitul. Aici politicienii iau in calcul profilul majoritatii. Doar ca lucrurile Se mai schimba si majoritatea a mai invatat cate ceva muncind din greu prin alte tari. Si mai invata inca. Desteptarea Romaniei va fi cosmarul politicienilor mafiotzi.

+1 (3 voturi)
liviu boar
25.09.2020, 21:11:26

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările