Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciolacu: Să ataci instituţia care este fundamentul statului pentru că nu îţi place ţie o anumită decizie mi se pare un derapaj de la democraţie

13
24 Feb 2020 22:33:59
Autor: News.ro
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, critică atacul lui Ludovic Orban la adresa Curţii Constituţionale a României, considerându-l un derapaj de la democraţie şi de la statul de drept. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, critică atacul lui Ludovic Orban la adresa Curţii Constituţionale a României, considerându-l un derapaj de la democraţie şi de la statul de drept. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că atacul lui Ludovic Orban la Curtea Constituţională a României după decizia de luni, doar pentru că nu îi place o anumită decizie, reprezintă un derapaj extraordinat de mare de la democraţie şi de la statul de drept.

Marcel Ciolacu a declarat, luni, la TVR 1, că şi-a asumat multe din greşelile politice ale PSD, spunând că guvernarea social-democrată a fost una de excepţie atâta timp cât nu s-a îndepărat de agenda cetăţenilor. 

„În primul rând, eu mi-am asumat multe din greşelile politice ale Partidului Social Democrat. Nu pot să fiu un ipocrit, să par că până la mine nu a existat PSD-ul sau nu a făcut PSD-ul greşeli. PSD în cei trei ani de guvernare, ultima guvernare, sunt sute de decizii bune şi la un moment dat chiar întreaga perioadă cât am stat pe agenda cetăţenilor guvernarea a fost de excepţie, ne-am îndepărtat de agenda cetăţenilor şi am plătit acest lucru la alegerile europarlamentare sau prezidenţiale”, a declarat Ciolacu. 
 
El crede că PSD nu poate fi atacat pentru că a sesizat un conflict de natură juridică la CCR. 
 
„Nu poţi în continuare să ai acelaşi discurs şi să ataci PSD-ul pentru că încearcă într-o formă constituţională un drept al preşedintelui Camerei sau preşedintele Senatului de a sesiza un conflict de natură juridică la CCR. Decizia CCR-ului, aspru criticată, am văzut, de domnul Ludovic Orban, pentru mine pur şi simplu eu rămân blocat la câte acuze s-au adus PSD-ului”, a explicat Ciolacu.
 
El crede că atacul lui Ludovic Orban la CCR doar pentru că nu i-a plăcut decizia de luni a Curţii reprezintă un derapaj de la democraţie şi de la statul de drept. 
 
„În campania electorală, am înţeles că urmăm să intrăm într-o Românie normală. O Românie normală înseamnă că toţi avem drepturi egale, dar să mă acuzi pe mine că eu am cerut o opinie Curţii Constituţionale, mai mult, după ce Curtea vine, din acel comunicat, vom vedea şi motivarea, însă să ieşi tu, prim-ministru al României, şi să faci praf Curtea Constituţională că e PSD-istă. Vreau să îi aduc aminte domnului Orban din cei nouă judecători, unii sunt la propunerea preşedintelui, a primului ministru, a PNL-ului, nu există o minciună mai mare. Să ataci instituţia care este fundamentul statului, noi restul suntem aleşi, să o ataci la scenă deschisă pentru că nu îţi place ţie o anumită decizie, mi se pare un derapaj de la democraţie şi de la un stat de drept extraordinar de mari”, a mai afirmat Ciolacu. 
 
El crede că preşedintele Klaus Iohannis şi-a ales ţinta greşită pentru că de data asta nu PSD a greşit, ci PNL-ul. 
 
„Preşedintele şi-a ales ţinta greşită, de data asta nu PSD a greşit, PNL a greşit şi în primul rând domnul Orban prin atitudinea lui, prin felul în care le-a făcut şi prin declaraţiile lui”, a mai declarat Ciolacu.
 
CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu înţelege pe ce texte constituţionale s-a bazat decizia CCR de luni şi a afirmă că ”CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, prin deciziile luate în ultimii ani”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Mihai Giurgiuveanu
24.02.2020, 22:58:51

Institutia asta la care se refera Ciolacu, adica CCR, este fundamentul deciziilor PSD, de fapt. CCR slujeste PSD-ul, nu Constitutia Romaniei. Nu are dreptul la interpretarea Constitutiei dupa bunul plac, ci la aplicarea stricta a prevederilor ei, pentru situatiile care i se supun pentru decizie. CCR ar trebui sa isi schimbe denumirea in CCPSD.

-1 (7 voturi)
Vasile Naftuli
24.02.2020, 23:23:24

Dar CCR-ul este o instituție democratică constituită pe baza constituției democrate votate prin referendum ca urmare a revoluției democrate din 1989. Totul este democratic, democrația este în toate.

-3 (7 voturi)
Cat lover
24.02.2020, 23:33:58

Din 12 decizii date de CCR , 11 sunt in favoarea PSD . Toate treburile murdare ale pesedeilor se rezolva SISTEMATIC la CCR, chiar inventandu-se conflicte "constitutionale" acolo unde nu exista ! De nesimtirea ca niste judecatori care cumuleaza pensii ( inclusiv speciale ! ) cu salariul gros de la buget sa judece legalitatea cumulului ce sa mai zicem ? Pentru CCR nu mai exista conflict de interese ? Ce mai e de spus despre o institutie care s-a cocotat singura deasupra legii - ADICA E PRIMA CARE INCALCA PREVEDERILE CONSTITUTIEI ??

-1 (5 voturi)
Mihai Neagu
24.02.2020, 23:51:10

@Mihai Giurgiuveanu, nu esti la gradinita, sa te joci, numai cand iti convine. LABELE JOS DE PE JUSTITIE, nemernicule!!!

-1 (5 voturi)
leuldinpanjshir99
24.02.2020, 23:35:27

Psd-oii nu o atacau si ei in 2012 cand nu era sub controlul lor?

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)