Ciolacu, despre auditul de la Ministerul de Finanţe: „Nu e un avertisment către Florin Cîţu. Întotdeauna după alt mandat se face audit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că este „perfect corect” ca noul ministru al Finanţelor Publice să facă un audit privind activitatea predecesorilor săi la minister, Ciolacu afirmând că actualul deţinător al portofoliului, Adrian Câciu, nu a spus „niciun moment” că ar vrea să îl „bage la puşcărie” pe fostul ministru de Finanţe Florin Cîţu.

„E predare-primire. E perfect corect ce a spus domnul Câciu. Nu e un avertisment către Florin Cîţu. Vrem o Românie normală, sau vrem să facem balet, să-i minţim pe români?(...) Eficienţa banului public trebuie să se vadă în nivelul de trai al românilor. Câciu nu vrea să-l bage la puşcărie (n.r. pe Florin Cîţu). La predare-primire fiecare ministru face acest audit, sunt ferm convins, dar e normal. Se face audit în administraţie, când vine alt primar face audit”, a declarat Marcel Ciolacu miercuri seară, la România TV. 

Preşedintele PSD a vorbit şi despre achiziţiile de echipamente medicale făcute de precedentele Guverne, prin Unifarm sau alte structuri, de la începutul pandemiei de COVID-19, el arătând, în acest context, că aşteaptă ca instituţiile statului să se pronunţe şi să îşi facă datoria. 

„Nu mai poate nimeni să acopere ce a fost acolo, jaful ăla”, a afirmat Ciolacu, în acest context. 

Marcel Ciolacu a susţinut că şi la preluarea funcţiei de prim ministru de către PSD va avea loc un audit.

„Auditul îşi va face treaba lui, Curtea de Conturi îşi va face treaba ei, dar din punctul meu de vedere, banii publici au o eficienţă când se simt în economie sau în buzunarul cetăţeanului. În rest e poveste.  Vă spun, mie mi s-a rupt sufletul să iau bani de la Ministerul Agriculturii care avea o execuţie de 50% anul ăsta, ţara s-a împrumutat pentru sută la sută din acel buget şi acolo nu s-au făcut investiţiile promise”, a declarat săptămâna aceasta noul ministru al Finanţelor Publice, social-democratul Adrian Câciu.

Marcel Ciolacu: „Îmi asum numirea lui Marian Neacşu ca secretar general al Guvernului. Nu-i apare nimic în cazier”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, spune că îşi asumă numirea lui Marian Neaşcu, care are o condamnare de şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în funcţia de secretar general al Guvernului. El a precizat că premierul Nicolae Ciucă a fost informat despre acest lucru.

„Am făcut această propunere şi nu este atributul meu, e atributul prim-ministrului. I-am adus la cunoştinţă prim-ministrului cine dorim să fie secretarul general. Nu are nicio părere. Domnul Neaşcu este un om care a avut performanţe, un om serios", a spus Marcel Ciolacu, la România TV.

 Liderul PSD a încercat să inducă ideea că Neacşu ar fi fost condamnat pentru ceva mai banal, cum s-a întâmplat în cazul unor primari, care s-au aflat în consilii de administraţie ale unor şcoli, spitale etc, fără a fi la curent cu starea lor de incompatibilitate, indicându-i situaţa lui Klaus Iohannis, care pe vremea când era prima al Sibiului s-a confruntat la rândul său cu o situaţie similară:

„Nu a fost atât de norocos ca alţi preşedinţi de exemplu de ţară, ca să dau un exemplu. Adică să ne înţelegem: domnul Neacşu nu a furat nimic şi, ca mulţi alţi aleşi locali, primari, a făcut parte dintr-un consiliu de administraţie, el nici nu a fost plătit… nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva”, a spus iniţial Ciolacu.

Când i s-a amintit că Neacşu are o condamnare penală deoarece şi-a angajat fiica în biroul parlamentar, Marcel Ciolacu a încercat să minimizeze aspectul, argumentând că Neacşu „n-a furat nimic”:

„Da, şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni. (…) Asta e corupţie? N-a furat nimic… Dacă a avut o condamnare pe această incompatibilitate, conflict de interese… e depăşită juridic. Ce facem în ţara asta, omorâm oameni? Lui nu-i apare nimic în cazier”, a spus preşedintele PSD.

„Eu îmi asum această numire”, a adăugat el.

Marian Neacşu a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în februarie 2016, după ce şi-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar. În prezent, Neacşu este vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite