Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciolacu, despre revizuirea Constituţiei: „Nu este o urgenţă”. Ce spune despre o posibilă modificare care să permită încă un mandat pentru Iohannis

5
29 May 2022 12:44:36
Autor: News.ro
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Marcel Ciolacu a mărturisit că mai mulţi social-democraţi au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu despre o eventuală modificare a Constituţiei, însă liderul PSD consideră că schimbarea legii fundamentale nu reprezintă o urgenţă, în actualul context de securitate.

Întrebat, în cadrul unei emisiuni la Prima Tv, despre posibilitatea modificării Constituţiei în aşa fel încât actualul şef al statului să mai poată obţine un mandat, Ciolacu a spus: „Este exclus aşa ceva, să mai fie domnul Klaus Iohannis preşedinte. Ce facem, mergem pe urmele lui Putin? (...) Este exclus un astfel de scenariu din punctul meu de vedere categoric şi cred că şi din punctul de vedere al domniei sale”.
 
Întrebat dacă va susţine în viitorul apropiat modificarea Constituţiei, Marcel Ciolacu a răspuns că, atunci a fost ales în fruntea PSD, a promis că nu se va depărta în deciziile sale de agenda cetăţenilor. 
 
„Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei. Există, în schimb, teme de dezbatere pe modificarea Constituţiei, dar nu cred că într-un climat cu criză energetică, război şi criză economică urgenţa noastră numărul unu este modificarea Constituţiei. Domnul Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc au avut întâlniri cu profesori de la universităţi, cu avocaţi, cu judecători şi au dezbătut această temă, tema modificării Constituţiei, dar am făcut-o într-un mod discret – nici eu nu m-am implicat, nu sunt un mare specialist – am făcut-o într-un mod discret şi într-un mod constructiv, să vedem unde este depăşită Constituţia României şi care ar fi urgenţele; nu ştiu, reorganizarea administrativă, dacă am fi făcut-o la momentul respectiv când au făcut-o şi polonezii am fi avut o altă rată de absorbţie a fondurilor europene”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv. 
 
Întrebat dacă până în 2024 România nu va schimba forma de guvernământ, Ciolacu a răspuns: „Nu pot să garantez acest lucru, haideţi să depăşim întâi urgenţele pe care le au românii, noi încercăm, în discuţii, nu secrete (...) şi dacă românii vor considera oportun, vom face aceste modificări”. 
 
Vezi şi: PSD nu vrea să candideze alături de PNL la alegerile din 2024. Ciolacu: „Nu văd o conjunctură” / Grindeanu: „Sunt total împotrivă”
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
29.05.2022, 13:26:20

Ba este o urgenţă. Constituţia PCR-FSN-PSD-istă trebuie schimbată în mod esenţial. De ex. schimbarea organizării teritoriale a României, rămasă la nivelul din 1965.

+1 (1 vot)
vasile preda
29.05.2022, 13:29:14

Constitutia e buna, cind o vor schimba americanii putem si noi, doar scapati tara de clovn

-1 (1 vot)
mihai radu
29.05.2022, 14:22:38

Americanii o schimbă continuu,prin amendamente !

+1 (1 vot)
mihai radu
29.05.2022, 13:33:31

Actuala Constituție care este "capodopera" numiților Ion Iliescu și Antonie Iorgovan, va putea fi revizuită sau schimbată cu una nouă,proces mai complicat dar posibil,numai când "oamenii politici" români vor fi de o altă calitate,deocamdată a apărut AUR,adică standardele s-au depreciat !

+1 (1 vot)
eu doar constat
29.05.2022, 16:06:49

Cum, Doamne, sa nu poti sa garantezi ca pana in '24 in Romania NU se va schimba forma de guvernamant, daca aceasta presupune in mod obligatoriu, nu modificarea, ci chiar inlocuirea actualei Constitutii? Ma mira ca un jurnalist, care i-a ascultat raspunsurile lui Ciolacu, privind imposibilitatea practica de a schimba numarul mandatelor Presedintelui, i-a mai putut pune si intrebarea cu modificarea formei de guvernamant, ca si cum asta s-ar face ocolind Constitutia. Era o intrebare, daca nu retorica, atunci, cel putin idioata. Dar si mai idiot este raspunsul lui Ciolacu, care presupune macar teoretic posibilitatea schimbarii formei de guvernamant, ceea ce este absolut imposibil. Daca ar fi fost cat de cat profesionist, sau daca este, cat de cat bine intentionat, jurnalistul nu punea respectiva intrebare. Vezi Constitutia Romaniei, "Limitele revizuirii ARTICOLUL 152 (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, FORMA REPUBLICANA DE GUVERNAMANT, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii." Sau poate habar n-are ce inseamna forma de guvernamant. Dar asa cum spuneam, constat ca nici Ciolacu, care NU POATE GARANTA, ca forma de guvernamant nu se va schimba pana in 2024, habar n-are.

Modifică Setările