Ciolacu, la Forumul de Securitate de la Bucureşti: Vom parcurge cu celeritate tot ce ţine de aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei, în sesiune extraordinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură
FOTO: Captură

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Forumul de Securitate de la Bucureşti, că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru Suedia şi Finlanda, anunţând că va convoca o sesiune extraordinară în acest sens.

„Evenimentul pe care îl deschidem azi este organizat la puţin timp de la încheierea Summitului NATO de la Madrid, unde s-au luat decizii istorice. Mă refer la invitarea Suediei şi NATO să adere la alianţă, întărirea capacităţii de apărare a Flancului Estic şi reflectarea pentru prima dată a Mării Negre într-un concept strategic al NATO. Vă anunţ că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru cele două state. Chiar vom convoca o sesiune extraodinară a Parlamentului pe acestă temă”, a declarat Ciolacu, joi, la Forumul de Securitate. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit şi despre anunţurile făcute de Statele Unite şi Franţa privind creşterea prezenţei militare în România. „Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru această nouă confirmare a importanţei parteneriatelor strategice pe care le avem. Din reacţiile pe care le-am avut după declanşarea agresiunii Rusiei, România a reconfirmat rolul sau de aliat de încredere pe Flancul Estic al NATO, dar şi statutul de partener strategic al NATO şi de stat membru al UE, matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră”, a mai spus Ciolacu, precizând că este necesară sprijinirea partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, alături de Georgia şi Ucraina, prin adoptarea unor pachete consistente de sprijin.

„Formatele de cooperare regionale, pe care le-a propus şi dezvoltat România, precum Bucureşti9 şi Iniţiativa celor Trei Mări şi-au dovedit eficienţa, contribuind la creşterea coeziunii regionale, la un răspuns comun mai ferm în faţa provocărilor şi, în acelaşi timp, generând dezvoltare şi favorizând creşterea prosperităţii”, a conchis Ciolacu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite