Politică

articolul anterior articolul urmator

Marcel Ciolacu oferă asigurări că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie. Despre angajările la stat: „Nu am sunat pe nimeni să-mi angajeze pe cineva”

5
29 May 2022 12:36:22
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a oferit asigurări, în cadrul unei emisiuni TV, că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 „cel puţin” cu rata inflaţiei şi a precizat că, pe lângă războiul provocat de Rusia, scumpirile au fost favorizate şi de guvernările anterioare. Liderul PSD a vorbit şi despre îngheţarea angajărilor la stat, precizând că nu a sunat niciodată vreun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.

Întrebat în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, dacă de la 1 ianuarie 2023 vor creşte pensiile, preşedintele PSD a răspuns: „Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (...) Cel puţin cu indicele de inflaţie, categoric că vor fi modificate”. 
 
Ciolacu a precizat că deciziile luate de Guvern în privinţa pachetelor sociale „au fost unele corecte” şi se văd în creşterea economică. „Mai e mult de făcut ca această creştere să se vadă şi în buzunarele românilor. Va fi o bătălie continuă nu an de an, lună de lună, pentru a face faţă acestor crize. Sunt foarte preocupat ce se întâmplă în zona euro. Cel mai important partener al României este Germania, dacă în Germania se porneşte o recesiune, atunci şi noi vom intra în efectul recesiunii din Germania”, a punctat liderul PSD. 
 
Totodată, întrebat dacă este de acord că Vladimir Putin este vinovat pentru creşterea inflaţiei, Ciolacu a declarat că „este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar avem şi o vină internă în guvernările anterioare”, invocând decizia de liberalizare a pieţei energiei.
 

Renegocierea PNRR: „Dăm în continuate trei-patru miliarde de euro pentru piste de bicicletă?”

Marcel Ciolacu a vorbit, din nou, şi despre renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atât în ceea ce priveşte agricultura cât şi în privinţa procentului din PIB alocat pensiilor. Social-democratul a precizat că România nu poate investi miliarde din fonduri europene în piste de biciclete şi niciun euro în irigaţii, în actualul context mondial, iar pensionarii români nu pot rămâne cu pensiile la nivelul actual.
 
„Aţi văzut că ne-au dat dreptate (cei de la Comisia Europeană – n.r.) cu toate că au fost nişte aprigi miniştri şi prim-miniştri ai României care au zis că nu se va renegocia PNRR. Înseamnă că nu trăim în acelaşi timp. (...) Nu pot să fiu de acord... Ce facem, dăm în continuate trei-patru miliarde de euro pentru sute de kilometri de piste de bicicletă şi consultanţă sau încercăm să renegociem şi ce au greşit în acel moment? Să nu prinzi niciun euro la agricultură când provocarea cea mai mare la nivel mondial, în acest moment, este agricultura. Deci e un context pe care România nu trebuie să-l piardă. Cu adevărat, trebuie să mergi profesionist, cu argumente şi să convingi Comisia că asta este calea”, a explicat preşedintele PSD. 
 
Întrebat dacă PNRR va fi renegociat pe partea care include pensiile, liderul PSD a răspuns: „Nu putem să stăm cu pensiile nemodificate 49 de ani, în 9,4 (la sută din PIB - n.r.), când media europeană e 12%. Vom veni cu o reformă a pensiilor sustenabilă. Nu putem lăsa românii cu o pensie de 1600 de lei. Îi condamnăm la moarte?”, a mai afirmat liderul social-democrat. În ceea ce priveşte pensiile speciale, Ciolacu consideră că „soluţia, până la urmă” este impozitarea progresivă, „a pensiilor speciale în mod deosebit”. 
 

Îngheţarea angajărilor la stat

Preşedintele PSD a declarat că îngheţarea angajărilor la stat este „decizia corectă”, pentru că „cineva, undeva, scăpat frâiele”. „Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a spus liderul PSD. 
 
„Înseamnă că am luat decizia corectă. Înseamnă că cineva, undeva, a scăpat frâiele şi atunci vii cu o măsură care să stopeze acest lucru. Am zis că ieşim din zona de ipocrizie. (...) Eu ce susţin, susţin angajările pe care trebuie să le facă Ministerul Fondurilor Europene. (...) În rest, cred că este cazul să ne oprim”, a spus liderul PSD, care a ţinut să menţioneze că nu a sunat niciodată pe niciun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.
 
„Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat niciun ministru nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, să angajez pe cineva în toată această perioadă de când suntem la guvernare. Presupun că atunci când eram în opoziţie nu puteam să fac acest lucru. Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a adăugat liderul PSD.
 
Afirmaţiile social-democratului vin în contextul în care Guvernul a anunţat blocarea angajărilor la stat de la 1 iulie. Cu toate acestea, aparatul bugetar a crescut semnificativ la începutul acestui an şi până acum. 
 
Vezi şi: PSD nu vrea să candideze alături de PNL la alegerile din 2024. Ciolacu: „Nu văd o conjunctură” / Grindeanu: „Sunt total împotrivă”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ion carutasul
29.05.2022, 13:30:39

Majorarea pensiilor cu cel putin rata inflatiei 14% (!?) nu va acoperi rata deceselor din randurile pensionarilor . Daca anterior pandemiei din cca 270 000 decedati/an inainte de pandemie 170 000 /an erau persoane trecute de 65 de ani deci pensionari,asa explicandu-se scaderea populatiei in ROU cand nasteile anuale fiind de cca. 150 000 acum cand avem peste 330 000 decese an,amanarea majorarii dupa 1 ianuarie 2023 confirma regula a mai putini pensionari.

-11 (11 voturi)
muresan anna
29.05.2022, 13:31:05

Si cat au guvernat inainte de pandemie de ce nu au fost interesati de sistemele de irigatii? Iar despre angajarile la stat......vor continua. Asa ca si pana acum, noi ministere si noi structuri.

Mihu Cristian
29.05.2022, 14:52:09

A pus pe altii sa sune pentru el !!!

Ion Tudor
29.05.2022, 15:10:42

Bai Ciolace, dar prin 2019, Dracnea si Vulvutza promiteau ca daca PSD-ul va castiga alegerile parlamentare din 2020, punctul de pensie va creste cu 40% dupa alegeri. Nu ati guvernat dupa acele alegeri iar punctul de pensie a fost majorat cu 14% in 2021 si 10% in 2022. A mai ramas o diferenta de 16% pana la acel procent promis de 40%. care trebuia implementat inca din anul 2020. Din ce motiv nu onorati promisiunea facuta de fostii tai colegi in 2019? Poate ne da si Budă(i) vreo explicatie. Referitor la supraimpozitarea pensiilor speciale. Cand o veti face?

+2 (2 voturi)
muresan anna
29.05.2022, 15:42:07

Pentru ca socoteala din opozitie nu mai este valabila la guvernare. Cam asa procedeaza politrucii vremii! Mint cu nerusinare fara sa aiba nicio remuscare.

+1 (1 vot)
Modifică Setările