Ciolacu: Mircea Geoană poate candida la prezidenţiale în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO youtube.com
FOTO youtube.com

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că PSD va organiza alegeri interne pentru a stabili cine să fie candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2024, dar nu a exclus ca "personalităţi” din afara partidului să poată intra în această competiţie internă. Unul dintre numele care a început să fie vehiculat este cel al lui Mircea Geoană, fost lider PSD, care în prezent este secretar general adjunct al NATO.

El a reamintit că doreşte să schimbe vechea abordare a partidului - care s-a dovedit a fi un eşec - ca preşedintele PSD să fie automat candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. "A greşi e omeneşte, a persevera e prosteşte. Toţi preşedinţii PSD dinaintea mea au avut o abordare care nu a funcţionat. Eu am zis că voi schimba această abordare. În primul rând, preşedintele partidului nu mai este neapărat şi candidatul la prezidenţiale”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3. "Vom declanşa alegeri interne pentru această competiţie. Este posibil ca anumiţi oameni din afara partidului, dar personalităţi totuşi cunoscute, să poată să intre în această competiţie internă a PSD. Acest lucru va duce ca în 2024 PSD să câştige toate alegerile”, a adăugat liderul social-democrat.

Întrebat dacă are vreo discuţie cu fostul lider social-democrat Mircea Geoană, ca să candideze la preşedinţie din partea PSD după ce-şi termină mandatul de secretar general adjunct al NATO, Marcel Ciolacu a răspuns: "Am avut mai multe discuţii. Ne cunoaştem de foarte mult timp. Am avut şi discuţii instituţionale, ca preşedinte de partid, şi domnul Mircea Geoană ca şi secretar general adjunct NATO. Nu am avut niciodată cu domnul Mircea Geoană vreo discuţie de candidatură la prezidenţiale”, a precizat liderul PSD.

Nici Sorin Grindea nu exclude o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană

   Pe de altă parte, acest subiect, al candidatului PSD la următoarele alegeri prezidenţiale, a fost abordat duminică seară şi cu prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, la o altă emisiune televizată. El a fost întrebat în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă se gândeşte să candideze la alegerile prezidenţiale din partea PSD. Fostul premier a ocolit un răspuns direct, dar la fel ca Marcel Ciolacu, a subliniat că PSD trebuie să-şi schimbe abordarea şi să vadă care ar fi cel mai potrivit profil pentru ca un candidat să câştige alegerile. Trebuie văzut "cam ce profil ar vrea nu pesedistul - e important, sunt importanţi votanţii PSD, dar nu ajung ca să faci 50 un pic. Şi atunci asta este abordarea pe care va trebui să o avem şi care să ne ducă la câştigarea alegerilor prezidenţiale”, a arătat Grindeanu.

În acest context, el nu a exclus posibilitatea unei candidaturi din afara partidului, inclusiv a lui Mircea Geoană. "Dacă nu încercăm să fim deschişi şi la alte abordări, s-ar putea să facem încă o dată o greşeală”, a menţionat prim-vicepreşedintele PSD. "Nu o exclud (candidatura lui Geoană - n.r.), nu pot să spun că aduce victoria sau nu. E un fost lider al PSD, care sunt convins că a câştigat alegerile în 2009. E convingerea mea personală şi nu cred că doar a mea. În acest moment ocupă o funcţie extrem de importantă, de secretar general adjunct al NATO, care are un profil european, euro-atlantic, care e un om de stânga”, a arătat Sorin Grindeanu.

Mandatul adjunctului secretarului general al NATO nu este unul fix, poate depinde şi de mandatul secretarului general. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prelungit până în 2022. Mircea Geoană a fost numit adjunctul său în 2019.

Mircea Geoană, fost ministru de externe şi fost lider PSD, a candidat la alegerile prezidenţiale în 2009, împotriva lui Traian Băsescu, dar a pierdut scrutinul la mică diferenţă, adusă de voturile din diaspora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite