Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciolaniada liberală: Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat

60
17 Jan 2021 20:18:59
Autor: Radu Eremia
Marcel Vela trimite o persoană din familie pe o funcţie de top de la Bucureşti. FOTO Mediafax
Marcel Vela trimite o persoană din familie pe o funcţie de top de la Bucureşti. FOTO Mediafax

Împărţirea funcţiilor în interiorul PNL arată că, dincolo de promisiunile privind numirea pe bază de competenţe şi merite, liderii din teritoriu îşi trimit în poziţii calde rude sau persoane din anturajul lor.

Organizaţiile liberale din teritoriu decid în aceste zile ce persoane vor propune pentru funcţiile de secretar de stat şi pentru şefiile de agenţii, oficii şi autorităţi. Pe lista pentru funcţii guvernamentale, liderii PNL au strecurat şi persoane cu care au legături de rudenie sau fac parte din anturajul lor, fără a fi clar dacă au şi pregătirea necesară pentru poziţiile propuse.

Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că una dintre persoanele propuse de organizaţia PNL Caraş-Severin e Andra Pleşa, adică fiica partenerei de viaţă a lui Marcel Vela, fost ministru de Interne şi lider al filialei judeţene. Mai precis, Andra Pleşa e propusă pentru funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANPA), aceasta fiind deja validată de Biroul Permanent Judeţean al PNL Caraş-Severin. La alegerile locale din septembrie, Andra Pleşa a pierdut cursa pentru Primăria Caransebeşului în faţa unui candidat independent. Pentru a o ajuta în competiţie, Marcel Vela a deschis lista de la Consiliul Local. Fostul ministru al Internelor a condus Primăria Caransebeş în perioada 2004-2016.

Cristian Buican, lider al PNL Vâlcea şi secretar al Camerei Deputaţilor, are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte numirile făcute de filiala sa la nivel central. Iar printre funcţiile care revin PNL Vâlcea, Buican a găsit un loc şi pentru finul său, Victor Stănculescu. Finul liderului PNL Vâlcea va fi propus conducerii centrale pentru a fi validat pe funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Alexe şi-a trimis consilierul la AFM

Costel Alexe, şef al CJ Iaşi, şi-a impus fostul consilier, Andrei Cazacu, în funcţia de preşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), decizie deja publicată în Monitorul Oficial. Andrei Cazacu a fost adus prima dată într-o funcţie guvernamentală în noiembrie 2019, fiind numit consilier al ministrului Mediului, adică al lui Alexe. Un an mai târziu a fost făcut secretar de stat al acestei instituţii, după ce Alexe a plecat să conducă CJ Iaşi. Presa locală a scris şi de legăturile de afaceri ale celor doi, aceştia fiind asociaţi într-o firmă care acum e administrată de Raluca Alexe, soţia liderului CJ Iaşi.  

Eternul secretar de stat rămâne

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în perioada mai 2012-iulie 2016, apoi din ianuarie 2017 până în prezent, va rămâne pe funcţie, au precizat pentru „Adevărul” surse politice din conducerea PNL. Practic, Gigel Paraschiv a rezistat în mandatele de miniştri ale Educaţiei pe care le-au avut Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie, Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Pavel Năstase, Valentin Popa şi Monica Anisie. Singurul ministru care l-a înlăturat de pe funcţie a fost Mircea Dumitru.

Paraschiv este dorit în funcţie de Sorin Cîmpeanu, cu care a fost coleg în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Potrivit Europa Liberă, Gigel Paraschiv s-a fi înscris şi în PNL, în filiala Prahova. De altfel, rămâne de văzut ce filială îl va asuma, pentru că liberalii au trei funcţii de secretar de stat la Educaţie, acestea fiind ale PNL Sector 3 (unde deja au stabilit persoana propusă), Dâmboviţa şi Constanţa.

În total, PNL are, în urma negocierilor purtate cu celelalte partide ale coaliţiei de guvernare, peste 30 de şefii ale unor agenţii, oficii sau autorităţi naţionale, dar şi un număr asemănător de adjuncţi sau vicepreşedinţi în cadrul acestor instituţii centrale. De asemenea, liberalii au 42 de funcţii de secretar de stat, în timp ce USR-PLUS are dreptul la 26 de secretari de stat, iar UDMR, 12 funcţii de demnitari cu acest statut. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

60 Comentarii

Camelia Sorescu
17.01.2021, 20:24:27

Mi se pare incorect spus, Guvernul Cîțu, simt un partizanat voalat cu USRPLUS. Dacă aveam un Guvern monocolor atunci era justificat să îl definim prin invocarea numelui primului-ministru. Dar având în vedere că discutăm despre o coaliție formată din trei partide mai de bun simț ar fi să folosim ca denumire Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR sau Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR condus de Florin Cîțu. A folosi însă doar numele lui Florin Cîțu echivalează cu o manipulare pentru că toată lumea îl va asocia cu PNL iar în conștiința socială, electorală, se asimilează orice porcărie făcută de acest Guvern cu PNL. Iar PNL, după cum spuneam, nu este singur.

-9 (47 voturi)
Lucifer
17.01.2021, 20:26:32

Așa, și?

-7 (13 voturi)
Camelia Sorescu
17.01.2021, 20:40:45

Și nimic, articolul ne prezintă cum PNL ține cu dinții de funcții, lucru pe care orice partid din România l-ar face pentru că aceasta este politica dâmbovițeană. Nu prezum că și AUR ar face la fel pentru că nu a mai fost la guvernare. În privința USRPLUS nu mă pronunț pentru că nu este nevoie, actualul lor lider acționează ca o adevărată eminență extremistă a cărui scop este prezervarea puterii în partid cu orice mijloace. Că este vorba de egocentrism sau frica de DNA vom afla la un moment dat. Despre UDMR la fel, nu sunt multe de zis. Știm cu toții ce doresc și cât de anormal este acel lucru. Totuși iată-i la guvernare. Și pe unii și pe alții, cu marile lor minusuri și puținele plusuri, susținând că s-au unit pentru a ne salva. Eu personal mă îndoiesc de asta. La celălalt pol avem PSD. Mă îndoiesc de asemenea că ei ne-ar salva de ceva, mai ales ei, care demult voiau să introducă legea acordului prezumat în privința transplantelor de organe și să ne tranzacționeze ca pe niște hălci la kilogram.

-6 (28 voturi)
ion carutasul
17.01.2021, 20:30:44

Jagardele comuniste : Pile ,cunostinte ,relatii in loc de examinari dupa cunostinte profesionale si competenre . Dar cine sa aprecieze competenta : Aici .acum si oriunde !!

-10 (28 voturi)
Cornel Cazacu
17.01.2021, 20:49:49

Ura, trăiască PCR și nepoții lui! Partidul și Ciolanul, România!

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (60)

Modifică Setările