Politică

articolul anterior articolul urmator

Cioloş: În 2016, cu măsuri preventive imediate, am evitat două crize de pestă porcină. Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci

12
8 Aug 2018 16:19:20
Autor: Sebastian Zachmann
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Fostul premier Dacian Cioloş susţine că, în 2016, Guvernul tehnocrat  a evitat două crize de pesta porcină. „Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci care, confruntaţi cu propriile greşeli, se apără cu fraze propagandistice şi inventează teorii ale conspiraţiei“, spune Cioloş.

„Azi sunt 600 de focare de Pestă Porcină Africană în peste 100 de localităţi. Autorităţile sunt depăşite iar când noi atragem atenţia că Guvernul efectiv nu a luat măsurile necesare pentru a stopa răspândirea virusului ni se răspunde “bine, dar voi ce soluţii aveţi, de ce doar criticaţi”?

Soluţiile le-am dat în 2016 prin HG 830 (https://bit.ly/2Mblava) şi, dacă procedurile din acel document erau puse în practică împreună cu planul de contingenţă din anexă, erau şanse mari să nu se ajungă aici.

În 2016, cu măsuri preventive imediate, am evitat două crize asemănătoare iar istoria nu consemnează ce se face corect ci doar marile crize“, a scris Cioloş pe Facebook. 

„Bâlba ministrului agriculturii, care ieri dă un ordin să ardă câmpurile, apoi spune că nu le mai arde pentru că îi sar presa şi fermierii în cap, este un exemplu clar al faptului că nu se urmează procedurile şi totul se face după ureche. Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci care, confruntaţi cu propriile greşeli, se apără cu fraze propagandistice şi inventează teorii ale conspiraţiei.

Consecinţele sunt enorme pentru micii fermieri, marii procesatori şi pentru sectorul agroalimentar românesc pe termen lung: şomaj, panică, neîncredere în procesarea cărnii, deficit comercial mai mare, cheltuieli pentru despăgubiri şi repopulare a fermelor etc. Din această criză nu pierd doar cei din sectorul privat ci şi statul care a investit cu prioritate sume mari în ultimii 10 ani pentru a creşte competitivitatea şi pentru a putea comercializa carne de porc pe piaţa europeană prin eradicarea pestei porcine mai ales în gospodăriile populaţiei unde este foarte greu să controlezi răspândirea virusului.

Trebuie să învăţăm de-aici că odată puşi incompetenţii în funcţii publice ei pot distruge sectoare economice întregi care funcţionau şi erau competitive pe pieţele externe. Şi că, dincolo de unii neidentificaţi care ne-ar vrea răul, ne facem singuri acel rău fără ajutor.

Incompetenţa nu e neutră atunci când guvernezi o ţară. Dacă ai propria afacere şi greşeşti, plăteşti tu incompetenţa proprie. La guvern, greşeşti pe banii celor mulţi. De aceea politica fără profesionalism este nocivă“, conchide fostul premier. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

ELLAS
8.08.2018, 19:19:21

Cine mai e si ăsta? Îl cunoaște careva?

-4 (6 voturi)
cosmic
8.08.2018, 19:45:06

da, este un fost premier. in timpul cat a condus guvernul au fost doua epidemii de pesta porcina. ai auzit ceva? nu, pentru ca focarele au fost anihilate repede de oameni competenti.

+3 (7 voturi)
silent warrior
8.08.2018, 19:47:04

Asta e ala care o sa va muta ,pe muteste asa...pe toti pesedistii.In cativa ani o sa curete tara de pesta pesedista.

+3 (7 voturi)
¡Ay, caramba
8.08.2018, 20:05:22

Daca nu-l cunostea nimeni, n-ai fi sarit ca proasta din baie. Asa, insa, zic eu ca-l cunoasteti foarte bine. SexoralPSD!

+2 (4 voturi)
🖕
8.08.2018, 22:01:57

elllllas DE CE incompetentul Daia n-a luat măsuri din mai încoace? DE CE a refuzat să aplice legea (HG630/2016)? DE CE a înrîrziat intenționat măsurile pînă beizadeaua lui Dragne și-a vîndut porcii? DE CE guvernul România acționează împotriva cetățenilor și a țării? DE CE nu și-a dat demisia acest tiriplici incompetent Daia după distrugerea unui sector?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările