Cioloş le cere partidelor aflate la putere să renunţe la pensiile speciale pentru aleşii locali: Pensiile mici nu vor creşte cu adevărat | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Dacian Cioloş, preşedintele USR, le cere partidelor aflate la guvernare să elimine noile pensii speciale, adică acelea pentru aleşii locali, şi să înceapă reformarea sistemului public de pensii.

„Le cer domnilor Cîţu şi Ciolacu să explice cetăţenilor şi pensionarilor cu venituri mici de ce se opun eliminării pensiilor speciale şi chiar vin cu adăugarea unor pensii noi care pot ajunge până la 7.000 de lei pe lună pentru foşti primari şi foşti preşedinţi de consilii judeţene, dacă aceste pensii vor intra şi ele în vigoare”, a spus liderul USR luni, într-o conferinţă de presă.

Dacian Cioloş susţine că România nu îşi poate permite o nouă categorie de pensii speciale şi „o nouă castă de privilegiaţi”, precizând că introducerea acestora ar însemna imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici, creştere pe care guvernanţii şi-au asumat-o public începând de anul viitor.

„Dacă alianţa PSD-PNL nu dă o ordonanţă de urgenţă în următoarele trei săptămâni, riscăm deci să avem din nou această categorie de privilegiaţi, pentru că aceste pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene ar intra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2022 şi ar avea un impact bugetar de peste 600 de milioane de lei. Orice introducere de pensii speciale noi ar însemna imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici. 

PSD minte de ani de zile cetăţenii şi mai ales pensionarii cu creşterile de pensii şi vine sistematic cu propuneri de creşteri procentuale care sunt în favoarea celor cu pensii mari. O propunere de creştere cu 10% a pensiilor înseamnă pentru un pensionar care are 1.000 lei lunar 100 lei creştere, pentru un pensionar care are 10.000 – 15.000 lei pensie înseamnă creştere cu 1.000 – 1.500 lei. Continuăm să ţinem în sărăcie pensionari cu pensii mici, unii chiar mai mici de 1.000 lei cărora nu le putem creşte pensia pentru că majoritatea banilor pentru majorarea pensiilor se duc la pensiile mari, tocmai pentru sistemul acesta ipocrit al PSD şi iată acum asimilat şi de PNL – de a veni nu doar cu nişte creşteri procentuale, fără o reformă a sistemului de pensii, dar şi iată cu introducere de noi categorii de pensii speciale care nu se bazează pe contributivitate”, a completat Cioloş.

Liderul USR a subliniat că PNL acceptă acum condiţiile social-democraţilor, prin introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, însă fără să crească cu adevărat pensiile mici. „Acceptă condiţiile PSD-ului, noi categorii de pensii speicale, fără să crească pensiile mici”, a subliniat acesta.

Partidele aflate la guvernare pregătesc amânarea intrării în plată a pensiilor speciale pentru aleşii locali, urmând ca subiectul să fie pus pe masă în şedinţa coaliţiei, astfel încât să fie stabilit termenul de amânare, adică şase luni sau un an, susţin surse din PNL şi PSD pentru „Adevărul”. Ar fi al treilea an în care intrarea în plată a acestor venituri promise din 2019 se amână.

Principalul motiv al amânării ar fi acela că plata pensiilor speciale, împreună cu măririle promise în programul de guvernare pentru celelalte categorii de pensii, ar putea duce la depăşirea pragului de 9,4% din PIB, care reprezintă totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile, pe care autorităţile s-au angajat să îl respecte în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în urma discuţiilor cu oficialii europeni, pentru perioada 2022-2027.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite