Politică

articolul anterior articolul urmator

Cioloş a decis să o susţină pe candidata lui Macron în CE, deşi e acuzată de corupţie

4
14 Sep 2019 10:55:54
Autor: Laurenţiu Sirbu
Ciolos Macron sibiu 8 mai 2019 foto Bogdan Dinca
Ciolos Macron sibiu 8 mai 2019 foto Bogdan Dinca

Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, spune că a acceptat explicaţiile franţuzoaicei Sylvie Goulard despre acuzaţiile de corupţie şi că o va susţine pentru postul de comisar european, scrie Politico.eu.

Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat în presă externă că i-a acceptat explicaţiile colegei Sylvie Goulard, propusă comisar european din partea Franţei şi susţinută de partidul lui Emmanuel Macron, despre acuzaţiile de corupţie şi că o va susţine în PE pentru această candidatura.

Declaraţiile vin în contextul în care acelaşi Cioloş spusese că europarlamentarii USR-PLUS vor evalua la fel toţi candidaţii pentru portofolii în Comisia Europeană, pe criterii care ţin de raportarea la valorile Uniunii Europene şi angajamentul de a respectă aceste valori, integritatea candidatului şi posibilele conflicte de interese. Cu o zi înainte, Cioloş anunţa, pe Facebook, că europarlamentarii Alianţei USR PLUS ”îi vor trata în mod egal pe toţi candidaţii. Şi pe cel român, şi pe cel francez”. 

„Dacian Cioloş (...) a declarat că a prevenit-o pe von der Leyen (propunerea pentru şefia CE - n.red.) să nu accepte nominalizarea Bucureştiului în persoană lui Plumb. Într-un interviu pe care ni l-a acordat miercuri, Cioloş ne-a spus că va vota împotriva candidatei României şi le va cere să facă la fel şi membrilor grupului său (Renew Europe - n.red.)”, scrie Politico, care-l citează pe fostul premier al României. „O cunosc pe Rovana Plumb", a spus Cioloş, respingând sugestia că ar trebui să o sprijine din solidaritate naţională. "Cum pot să fiu sigur că va reprezenta valorile europene?", 

Publicaţia străină notează: "Cioloş spune că a acceptat explicaţiile lui Goulard, membră a familiei sale politice, referitoare la acuzaţiile împotriva ei şi că îi va susţine candidatura pentru că îi este clar că ea a respectat regulile UE, lucru demonstrat de faptul că a returnat fondurile UE (pe care era acuzată că le-a folosit ilegal într-o afacere de angajări fictive - n.red.) ".

Sylvie Goulard a fost aleasă de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a ocupă postul Franţei în Comisia Europeană, care îşi va începe mandatul pe 1 noiembrie. Ea va trebui însă să treacă de audierea din Parlamentul European pentru a obţine acest post. Desemnarea a provocat o oarecare împotrivire, din cauza presupusei sale implicări într-o afacere de angajări fictive de asistenţi de eurodeputaţi ai partidului centrist francez Modem.

Eurodeputata a acestei formaţiuni între 2009 şi 2017, Sylvie Goulard a trebuit să renunţe şi la postul sau de ministru al Armatelor la o luna după numirea ei, în 2017. "Ea a plătit Parlamentului European ceea ce instituţia estima că îi datora", a adăugat o sursă din anturajul sau.

Această rambursare corespunde salariilor şi cheltuielilor asistentului sau parlamentar Stephane Therou şi "priveşte perioada de angajare a asistentului, între 1 iulie 2014 şi 28 februarie 2015", precizează o sursă apropiată de anchetă judiciară franceză.

Sylvie Goulard îşi începea atunci cel de al doilea mandat (alegerile europene au avut loc la sfârşitul lui mai 2014), după o schimbare de circumscripţie. În timpul perioadei citate, "nu există nicio dovadă a muncii" lui Stephane Therou, a adăugat o altă sursă apropiată de dosar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sacha Durand
14.09.2019, 11:18:15

Foarte urat ! Lumea uita ca micronul si-a luat-o peste bot la europarlamentare si ca acum face pe invingatorul ! Nu acest gen de tocmiri de taraba vor face ca Europa sa avanseze....

+2 (2 voturi)
Petru Onisim
14.09.2019, 13:30:40

. . . . . dar corupții occidentalilor sunt superiori corupților noștri!

+2 (2 voturi)
LochRoagPM
14.09.2019, 12:52:42

Ce...oloșul mieu, te răsuciși ca șchioapa-n cârjă după ce te-a făcut julien macroul afumat?Ai de integritatea ta dă ieuroparlamentar francez...

+2 (4 voturi)
M Costi
14.09.2019, 17:51:00

Dublu standard , una spunem si alta fumam.... !