Cioloş, despre Brexit: Cerem Guvernului să pregătească soluţii concrete pentru protejarea cetăţenilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO: Eduard Enea
Dacian Cioloş FOTO: Eduard Enea

Fostul premier Dacian Cioloş cere Guvernului României să pregătească „soluţii concrete“ care să vină în ajutorul românilor stabiliţi în Marea Britanie pentru care acordul de retragere a regatului din Uniunea Europeană nu este deloc unul ideal.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cioloş vorbeşte de „detalii administrative ce ţin în mare măsură doar de bucătăria internă a României“.

„Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce priveşte reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obţine Pre-Settled sau Settled Status, iar familia doreşte să locuiască şi să muncească în continuare în UK. De asemenea, trebuie gândite propuneri pentru readucerea şi reintegrarea cetăţenilor români în cazul în care aceştia nu vor mai avea dreptul să stea în UK. Cât de uşor le va fi să se reînscrie în sistemul naţional de sănătate sau de educaţie din România? Cât de uşor şi de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuţiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea maşinilor personale”? consideră Dacian Cioloş într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook. 

Cioloş a adăugat că grupul „Renew Europe“, în fruntea căruia se află, va cere la începutul lui ianuarie 2020, ca cetăţenii comunitari din Marea Britanie, care au mai mult de cinci de rezidenţă, să primească automat dreptul de şedere. Mai mult, liderul grupului europarlamentar „Renew Europe“ a mai scris că va pune în discuţie şi această perioadă de cinci ani pe care o vede ca fiind arbitrată. 

Liderul „Renew Europe” spune că grupul pe care îl conduce în Parlamentul European va cere la începutul lunii ianuarie, printr-o rezoluţie, ca dreptul de şedere al cetăţenilor comunitare din Marea Britanie care au mai mult de cinci ani de rezidenţă să li se acorde automat şi, de asemenea, va pune în discuţie şi această perioadă de cinci ani, pe care o consideră arbitrară. „Ne dorim ca beneficiarii dreptului de şedere să nu aştepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de şedere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetăţeni UE şi au reşedinţa în UK”, a mai scris Dacian Cioloş. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite