Politică

articolul anterior articolul urmator

Cioloş, despre conducerile spitalelor: Din 2016 se aplică aceleaşi practici. Cum să numeşti pe cineva care nu-i de-al tău. Un „yesman” care execută ce spune partidul

6
8 Apr 2020 15:58:57
Autor: George-Andrei Cristescu
Dacian Ciolos - FOTO Eduard Enea
Dacian Ciolos - FOTO Eduard Enea

Liderul PLUS Dacian Cioloş a vorbit la „Adevărul Live” despre importanţa depolitizării unor domenii precum Sănătate, Educaţie sau Administraţie Publică, astfel încât să nu se mai întâmple situaţii precum cea de la Spitalul din Suceava. În prezent acesta argumentează că la conducerea instituţiilor se fac numiri politice. „Un «yesman» care execută ce spune partidul. Nu are curajul să spună când sunt probleme sau nu sunt bani”, a adăugat Cioloş.

„Ţineţi minte că am venit cu acea propunere legislativă prin care managementul spitalelor să fie asigurat de oameni cu competenţă managerială şi nu neapărat cu competenţe medicală. Pentru că acolo e nevoie de competenţă managerială. Din păcate abia ce am apucat să promovăm astfel de proiecte, pentru că imediat ce am plecat de la guvernare, noua majoritate din Parlament PSD-ALDE şi noul guvern au măturat complet aceste schimbări pe care le-am propus. Dacă s-ar fi pus în aplicare, astăzi probabil că în multe spitale eram în altă situaţie. Inclusiv în spitalele judeţene”, a declarat Dacian Cioloş la „Adevărul Live”.
 
Acesta a menţionat că situaţia de la conducerea spitalelor au „involuat după alegerile din 2016” şi că în unele poziţii au ajuns oameni politici, care „nu au curajul poate să spună atunci când sunt probleme”.
 
„Dacă în toate spitalele judeţene s-ar recruta sau s-ar fi recrutat oameni cu competenţe manageriale şi nu puşi acolo oamenii politici, pentru că sunt apropiaţi de partidul celui care e la conducere, probabil că în altă situaţie am fi. Deci din punctul ăsta de vedere din păcate nu doar că lucrurile nu au evoluat, dar au şi involuat pentru că odată ce au revenit la putere politicieni după alegerile din 2016, aplică aceleaşi practici, e acelaşi comportament, e ca un reflex la ei. Cum să numeşti pe cineva care nu-i de-al tău. Asta am auzit-o de mai multe ori. Domnle, e omul meu, am încredere în el, dar omul meu înseamnă că-i un om de partid care e un „yesman” şi execută ce spune partidul. Nu are curajul poate să spună atunci când sunt probleme, că nu sunt bani, că nu-i aprovizionarea bună, că nu sunt procedurile clare, că şeful direcţiei sanitare e tot de la ei la partid şi ministrul e tot de la ei de la partid. Deci de asta în Educaţie, în Sănătate, Administraţie Publică, până nu depolitizăm şi hai să spun, trecem pe competenţă şi profesionalism, n-o să rezolvăm nici problemele corupţiei pe care le avem acolo”, a adăugat Cioloş.
 
Vezi şi: Dacian Cioloş: Când a izbucnit pandemia în Europa, în România se discuta despre cine să fie premier. În UE, va trebui să tranşăm: vrem solidaritate sau nu?
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
8.04.2020, 16:08:34

Starpiti fenomenul coruptiei generalizate .. si apoi, multe se vor rezolva mult mai usor .... Aplicati legile ..mai intai ! Fara discriminare .. ca pana acum !

+3 (3 voturi)
mitru mitru
8.04.2020, 17:03:02

esti destu de "rasuflat" si tu bai Dacian, si nu ai nici tu , nici altii de-ai tai vreo solutie la niciuna dintre probleme. Asa ca ar fi bine sa stai un pic (15-20 ani) mai retras

-1 (3 voturi)
otto willy
8.04.2020, 17:37:00

Mitru, ar fi bine sa stai singur in Carantina Vesnica! Nu pricepi nimic!

+1 (3 voturi)
imsi imsi
8.04.2020, 18:03:29

Pai tocmai aici ii problema ca in prostia voastra ati pus la conducerea spitalelor niste ingineri sau profesori de desen cu un curs de 4 saptamini de asa zis management medical care nu pricep nimic din medicina. Ce studii medicale are managerul de la suceava ? Pai cine se duce sa se trateze de rinichi la o clinica condusa de un inginer de drumuri ? Sau cum ar arata un pod facut de un doctor de dinti ? Un manager trebuie sa impuna in profesia preponderenta in domeniul pe care l administreaza. Prostia asta cu manageri manageri provine din teoria managementului pe proiecte cap 1 in care se explica principalele activitati ale managerului care sunt aceleasi pt proiecte din domenii foarte diferite. Cum politicienii nostri nu trec de faza asta ramin cu impresia ca daca sunt avocati atunci pot si sa gestioneze un spital. In cap 2 unde se descriu calitatile unui bun manager se arata ca respectivul trebuie sa fie specialist recunoscut in domeniul respectiv altfel risca sa se faca de ris si sa duca de ripa proiectul. A doua greseala ii conceperea activitatii medicale ca un proict lucru total fals fiindca aici este vorba de un proces. Un proces trebuie tot timpul supervisat de un specialis calificat nu de amatori.

0 (2 voturi)
Gib
8.04.2020, 18:31:39

@ imsi imsi Mai omule nu te fa mai caraghios decat esti. Cand te-a consultat pe tine vreodata un "inginer de drumuri"?! De cand un manager face activitate medicala. Unde in fisa postului sau apare asa ceva? Spitalele au specialistii desemnati cu functii de conducere a sectiilor pe specialitati si au (sau ar trebui sa aiba) sarcina de a alcatui proceduri, de a coordona activitatea medicala, de a intocmi necesarul de medicamente, echipamente, consumabile s.a.m.d. Datoria managerului este sa asigure finantare, contractare si cel mai important sa asigure posibilitatea de functionare continua a spitalului asa cum si-l previzioneaza medicii specialisti. Colaborarea este obligatoriu sa existe dar in principiu un doctor curant nu are timp sa fie manager. Nu mai spun ca nu are nici priceperea necesara.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările