Politică

articolul anterior articolul urmator

Cioloş, despre declaraţiile lui Meleşcanu privind Republica Moldova: Un ministru de Externe nu poate exprima păreri personale

5
12 Jun 2019 10:30:56
Autor: News.ro
Dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Republica Moldova nu trebuie aruncată în haos, prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, a declarat, la RFI, liderul PLUS, Dacian Cioloş, care îl critică pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, după ce şeful diplomaţiei române a afirmat în nume personal că anticipatele ar fi o soluţie. Ulterior, Ministerul de Externe a emis un comunicat, în care a exprimat o poziţie diferită de cea a ministrului.

Dacian Cioloş declară că „într-o astfel de situaţie, ca ministru de Externe nu poţi să exprimi o părere personală sau semipersonală, pentru că cunoşti personal un lider sau altul acolo”.
 
„Eu cred că importantă acum e stabilitatea în Republica Moldova. O majoritate constituită în Parlament a format un Guvern, un Guvern în fruntea căruia este o persoană care are credibilitatea şi are susţinerea principalilor parteneri occidentali ai Republicii Moldova, Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a declarat Dacian Cioloş.
 
Liderul PLUS precizează că a discutat cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu: ”Am avut şi eu o discuţie telefonică cu Maia Sandu şi mi-a spus că Guvernul este practic format din miniştri aproape în totalitate, cred că cu o singură excepţie, un singur ministru este de la socialiştii lui Dodon, în rest, toţi ceilalţi miniştri sunt din blocul ACUM, deci sunt oameni de încredere, oameni care vor o cale europeană pentru Republica Moldova. Deci avem o majoritate politică în Parlament, avem un Guvern, în fruntea Guvernului este o persoană proeuropeană, cu un program politic clar proeuropean. Deci nu văd de ce ar trebui să aruncăm din nou sau să susţinem din nou aruncarea în haos a Republicii Moldova, pentru a organiza alegeri anticipate, pentru că aşa vrea un oligarh, care încearcă să controleze toate instituţiile în Republica Moldova şi căruia atunci când nu-i convin rezultatele alegerilor, le anulează, aşa cum a făcut şi în cazul alegerilor de la Primăria Chişinău”. 
 
Dacian Cioloş îl critică pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu: ”Din păcate, domnul Meleşcanu de ceva vreme ocupă doar postul de ministru de Externe, dar eu nu-l văd deloc activ în interesul României. România tocmai ce a pierdut o oportunitate imensă de a fi parte a Consiliului de Securitate ca membru nepermanent, e un insucces al diplomaţiei române, după ani de zile de eforturi, pentru a obţine susţinerea mai multor parteneri. Prin bâlbâieli diplomatice şi decizii de diplomaţie am pierdut susţinerea mai multor ţări. Acum, fraţii noştri de peste Prut îşi pierd încrederea în capacitatea României de a le susţine interesele legitime democratice şi proeuropene, pentru că stăm în expectativă şi ne gândim ca nu cumva să-l supărăm pe Plahotniuc, care încearcă să controleze toate instituţiile democratice din Republica Moldova. Cam ăsta e bilanţul diplomaţiei române, din păcate, în această perioadă. Sau nu fac nimic sau atunci când fac, iată, rezultatele sunt exact pe dos decât cele aşteptate”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

sebastian hanes
12.06.2019, 11:18:33

Meleşcanu e un senil incompetent. Ishi merita locul in guvern

+2 (2 voturi)
Alexandru Preda
12.06.2019, 11:58:57

Meleșcanu a exprimat inițial o poziție corecta a unui ministru de externe care știe, conform unui principiu democratic, faptul ca un guvern are legitimitate NUMAI prin alegeri democratice. Dar toate statele "vasale" UE, sunt obligate mai devreme sau mai târziu (asta a făcut și MAE, s-a confirmat), sa "recunoască" guverne care s-au autoinstalat,impuse de UE, pentru ca Maia, ca și Cioloș, este școlits la Bruxelles. Asa ca de ce sa nu fie încălcat principiul democratic al instalarii unui guvern în urma alegerilor?

Sorin Barbul
12.06.2019, 12:42:43

Nea Preda, repeți a nu știu câta oară aceeași imbecilitate. Păi în Basarabia AU FOST ALEGERI DEMOCRATICE, și actualul guven e rezultatul alianței primelor două forțe intrate în parlament după aceste alegeri. Ce aiureli poți debita!

Alexandru Preda
12.06.2019, 13:28:19

Sorin Barbul,dacă asta este deocamdată vointa acestui popor, chiar dacă nu ne convine, aceasta vointa trebuie respectata. În timp, vor ajunge ei la alta concluzie. Dar nu tăind în carne vie din exterior respectam un popor.

Alexandru Preda
12.06.2019, 13:30:58

Adică spui ca moldovenii au ales democratic partidul condus de Maia, precum și cel cu care s-a aliat? Atunci de ce se organizează alegeri anticipate? Înțeleg ca sunt acolo doua guverne.