Cioloş n-a trecut nici de prima iarnă la şefia USR. Scurt bilanţ al mandatului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş face un pas în spate după patru luni şi şase zile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Cioloş face un pas în spate după patru luni şi şase zile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloş a rezistat la şefia USR doar patru luni. Eurodeputatul a condus partidul numai în opoziţie, reuşind să doboare Cabinetul Cîţu, a ratat intrarea la guvernare, iar în prezent Uniunea e cotată cu 10-12% în sondaje, mai puţin ca la ultimele parlamentare.

Cioloş şi-a dat demisia după ce Biroul Naţional al formaţiunii nu a fost de acord cu propunerile pentru programul politic, prin care ar fi fost sporite puterile preşedintelui. În primul rând, voia să aducă oameni din exterior care să aibă un cuvânt de spus inclusiv în ceea ce priveşte miniştrii din umbră. O altă propunere a fost schimbarea lui George Marussi din funcţia de secretar general al USR, respinsă categoric de tabăra Barna-Drula. Totodată, Cioloş a cerut modificarea statutului formaţiunii astfel încât preşedintele să numească secretarul general, nu partidul, cum se întâmplă acum, când e nevoie de un vot de 2/3 din Biroul Naţional.

Mizele unui secretar general fidel sunt gestionarea fondurilor partidului, a politicii de resurse umane, inclusiv în ceea ce priveşte oamenii potriviţi pentru funcţii când formaţiunea este la guvernare. Şefia interimară a partidului e preluată de Cătălin Drulă, cel mai votat vicepreşedinte la Congres.

Scurt bilanţ

Cioloş a fost anunţat ca învingător pentru şefia USR pe 1 octombrie, iar pe 3 octombrie a fost validat la Congresul formaţiunii. Pe 5 octombrie, USR-ul condus de Cioloş, alături de PSD şi AUR, reuşea să demită Cabinetul Cîţu, prin cel mai mare vot din istoria postdecembristă a moţiunilor de cenzură care au trecut. După încercări de reluare a dialogului cu PNL, Dacian Cioloş a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze un Guvern. Cabinetul Cioloş nu a avut nicio şansă la votul din plen, după ce USR-iştii au strâns doar 88 de voturi „pentru”, iar ei aveau nevoie de 234 de voturi.De altfel, preşedintele demisionar al Uniunii a renunţat şi la funcţia de şef al eurodeputaţilor Renew Europe.

Apoi, USR a intrat într-un con de umbră. Această problemă a fost ridicată de mai multe ori în ultimele săptămâni de o parte a liderilor partidului, adică lipsa unei strategii. Opoziţia lor la Guvernul Ciucă a fost una apatică, în care nu au reuşit să aducă în prim-plan nicio temă majoră. Şi în sondaje USR s-a prăbuşit, fiind cotat cu o intenţie de vot care variază între 10% şi 12%, mai puţin ca la ultimele parlamentare. La legislativele din 2020, USR a obţinut 15%, după ce cu un an înainte, la europarlamentare avusese un scor istoric de 22,4%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite