Politică

articolul anterior articolul urmator

Cioloş: Proiectul de OUG privind votul românilor din Diaspora, pus în dezbatere publică până la mijlocul lui august

3
27 Jul 2016 11:03:13
Autor: Sebastian Zachmann
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat că Legea alegerilor parlamentare va fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii august. Proiectul va avea prevederi noi legate de modul în care vor putea vota românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

”Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenţia noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, partea din lege care vizează alegerile în străinătate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibiltatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate”, a declarat premierul Dacian Cioloş la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a spus că modificarea este necesară întrucât numărul românilor din străinătate înscrişi în Registrul Electoral este foarte mic, iar acest lucru riscă să creeze restricţii suplimentare faţă de alegerile trecute.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu puţin peste 500 în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a anunţat, marţi, că premierul a informat că Guvernul a avut iniţiativa de a modifica legea votului prin corespondenţă, printr-o ordonanţă de urgenţă, şi a adăugat că actualul Guvern, preşedintele şi cei de la PNL, care au propus legea, trebuie să îşi asume organizarea alegerilor şi riscul unei prezenţe mici la vot, la parlamentare, în diaspora.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Strachinescu Ciprian
27.07.2016, 13:21:59

Va mulțumim! O singură obiecție/cerere/mențiune am de facut: puteți în un fel sau altul regândi sistemul acesta al ordonanțelor de urgență? În special la legile de interes național pe termen mediu și lung? Și sincer sa fiu la majoritatea de o așa importanță? Sincer sa fiu nu stiu cum functioneaza acest sistem dar trecutul a lasat un gust amar la milioane de români care cred în politicul românesc din cauza "ordonanțelor de urgenta preferențiale/la comandă/la țintă / etc,." Vă mulțumim!

Tăunu
27.07.2016, 14:23:52

Legea nici nu a fost aplicată şi deja se vrea OU de modificare. Şi pentru ce, pentru nişte indivizi care nici măcar nu plătesc impozite la statul român. PENIBIL !

Ioan Tarnita
28.07.2016, 14:50:43

Fiți mai ,,PRAGMATICI”:Construiți urne mobile pentru toți trimișii statului ,la fel pentru miniștrii și funcționarii ministerelor și pentru alți funcționari,,disponibili” și-i trimiteți la toți ,,DIASPORENII”