Cioloş îi răspunde lui Ponta: Invitaţiile la ceremonia de la Deveselu au fost făcute de Ambasada SUA. Acuzaţiile tale, Victor, mi se par deplasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş FOTO Mediafax
Premierul Dacian Cioloş FOTO Mediafax

Premierul Dacian Cioloş a explicat că Ambasada SUA s-a ocupat de invitaţiile la ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu, arătând că a participat în calitate de prim-ministru. Reacţia lui Cioloş vine după ce fostul premier Victor Ponta s-a arătat deranjat de faptul că Guvernul nu l-a invitat, ieri, la Deveselu.

„Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta. Doresc să precizez că invitaţiile la ceremonie precum şi conţinutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deţinătorul acestei facilităţi de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării şi cu celelalte instituţii guvernamentale cu atribuţii în domeniu. În consecinţă, gazda evenimentului nu am fost eu aşa încât invitarea participanţilor nu cădea în sarcina mea ca prim-ministru. Îmi pare rău ca neinvitarea la eveniment a cauzat nemulţumiri unora, probabil îndreptăţite, dar acuzaţiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condiţiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguităţi“, a scris Cioloş pe Facebook.

Premierul a mai arătat că nu îşi alocă merite pentru proiectul de la Deveselu, însă a participat în calitate de prim-ministru la ceremonia de inaugurare.

„Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezenţa mea azi la Deveselu a fost determinată de funcţia pe care, vremelnic, o ocup în stat. În intervenţia mea de azi la ceremonia de inaugurare am mulţumit tuturor acelora care au contribuit la acest proiect“, a mai spus Cioloş.

Şi preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a reproşat premierului Dacian Cioloş că nu a respectat minimele reguli de protocol şi nu i-a invitat la Deveselu pe adevăraţii artizani ai proiectului, Traian Băsescu şi Victor Ponta.

"Există din partea noastră o dezamăgire la adresa premierului Dacian Cioloş prin faptul că am văzut că această boală se ia, e contagioasă, mă refer la invitaţiile selective făcute de unii oameni care sunt temporar în funcţii. Totuşi, acolo, dacă exista un anumit nivel de bună credinţă, ar fi trebuit invitaţi, chiar dacă nu veneau, cei care în mod efectiv au gestionat şi au reuşit să ducă la capăt acest proiect, arătând că România se poate ţine de cuvânt. Dincolo de culoarea politică, de tensiuni sau de disputele politice, de unii sau de alţii, Traian Băsescu trebuia să fie invitat, premierul Victor Ponta  şi trei miniştri implicaţi în acest obiectiv: ministrul Apărării, pe tot ce înseamnă infrastructură militară, ministrul Dezvoltării, în acea vreme eram eu, care am coordonat tot ce înseamnă lucrări civile, canalizare, alimentare cu apă, staţii de epurare, drumuri de acces şi ministrul de Externe“, a comentat Dragnea.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat, dar şi-a anulat participarea la ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu pentru că spune nu s-a ţinut cont de Senat în momentul în care s-a stabilit programul evenimentelor, considerând că poziţia Senatului a fost desconsiderată, în ordinea constituţională a României.

„Am considerat necesar ca Senatul României să fie reprezentat la acest eveniment la cel mai înalt nivel şi, ca urmare, am onorat invitaţia primită de la organizatorii americani, care au colaborat în elaborarea programului cu MApN. Constatând că organizarea şi programul evenimentelor realizate de Guvern şi Ambasada SUA desconsideră flagrant poziţia Senatului, în ordinea constituţională a României, cât şi rolul Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare, am luat hotărârea, cu părere de rău, să-mi anulez participarea la festivităţile de astăzi“, a susţinut Tăriceanu, potrivit unui comunicat transmis presei.

„Mitocănia este prea evidentă“

Fostul premier Victor Ponta s-a arătat foarte deranjat de faptul că actualul premier Dacian Cioloş nu l-a invitat pe el, pe fostul preşedinte Traian Băsescu şi pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea la ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu, arătând că aşteaptă scuze de la Cioloş.

„Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Ciolos, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de le Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO şi cei americani ştiu fff bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!!! Şi sper că Dl Ciolos nu suferă de boală numită "Iohannita"- adică să îţi asumi ce fac alţii doar pt că tu eşti total incapabil să faci ceva !“, a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier a mai spus că se aştepta ca cel puţin trei foşti miniştri din Guvernul său să fie prezenţi la ceremonia de inaugurare a scutului de la Deveselu. „Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea şi pe mine nu îi da voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă nici eu nu vreau să mă afişez cu el că mă compromit) cel puţin pe Mircea Dusă, Titus Corlaltean şi Bogdan Aurescu era de bun simţ să îi văd la ceremonie! Dacian, aştept cu încredere că pentru această gafă total impardonabilă să îţi prezinţi scuzele cuvenite! Să nu mă dezamăgeşti te rog!“, a mai spus Ponta.

Scutul de la Deveselu, activat

Scutul de la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu a fost activat joi, 12 mai, printr-o ceremonie care a certificat capacitatea operaţională a sistemului de apărare antirachetă (AAMDS) din România. La eveniment au participat oficialităţi române şi americane, în frunte cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul României, Dacian Cioloş.

La Deveselu au fost prezenţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi premierul Dacian Cioloş, alături de oficialităţi ale statului român, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO.

Marele absent al adunării este, însă, cel mai înalt reprezentant al statul român: preşedintele Klaus Iohannis. Administraţia de la Cotroceni a motivat că agenda nu i-a permis şefului statului să vină la Deveselu. Dimineaţa, Iohannis s-a întâlnit cu Stoltenberg şi au avut o conferinţă de presă comună.

Amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor antibalistice era convenită la 13 septembrie 2011, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă lucrările principale de construcţie. În decembrie 2015 acesta a devenit funcţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite