Ciprian Ciucu: Gabriel Mutu vine din zona Adrian Năstase - Elena Udrea - Firea. Eu vin din societatea civilă; Nu e structura mea să joc murdar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprian Ciucu, candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 6, a vorbit la Adevărul Live despre competiţia cu Gabriel Mutu, arătând că actualul primar PSD vine din zona lui Adrian Năstase. „S-a agăţat apoi de fusta Elenei Udrea, apoi s-a întors la PSD şi la Firea”,a spus Ciucu. Liberalul a mai vorbit despre proiectele sale pentru Sectorul 6, relaţia cu USR-PLUS, dar şi despre un iepure de campanie, „lansat de Gabriel Mutu”.

Adevărul: La fel ca Nicuşor Dan şi dvs aţi trecut printr-un mic incident alături de Violeta Alexandru la o conferinţă de presă. Întrebarea e, ce preferaţi, să câştigaţi murdar sau să pieordeţi onorabil?

Ciprian Ciucu: Vreau să câştig onorabil. Nu e structrura mea să joc murdar. Vreau să vin cu proiectul pe masă şi să câştig încrederea oamenilor. Oamenii din Sectorul 6 rezonează la argumente, îşi vor da seama diferenţa între un om credibil şi un om cu interese oculte, ascunse.

Cum îl veţi învinge pe Gabriel Mutu, un primar care stă bine în sondaje, după 4 ani de mandat.

Am făcut din această campanie, din a câştiga Primăria, proiectul vieţii mele. Voi duce o luptă curată şi voi avea toate argumentele a oamenii să mă voteze. În acest moment se vede diferenţa. Eu şi Gabriel Mutu suntem două persoane total diferite. El are un trecut care e foarte uşor de demonstrat şi nu doar din articole de presă. El vine din zona lui Adrian Năstase. S-a agăţat de fusta Elenei Udrea, apoi s-a întors la PSD şi s-a întors la Firea şi pe valul din 2016 a ajuns primar. Pe mine oamenii mă ştiu de ani de zile ca om care a publicat studii şi rapoarte pe bună guvernare. Am fost preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, propus de societatea civilă. Am lucrat cu guverne din regiune, organizaţii cu reputaţie internaţională. Am lucrat cu Banca Mondială, Comisia Europeană. La mine e foarte clar cu ce vin şi ce pun pe masă în termen de expertiză. Sunt sigur că în orice dezbatere pe care o voi avea cu Gabriel Mutu se va vedea diferenţa. Cu sprijinul PNL şi USR-PLUS vom putea duce buna guvernare în sectorul 6.

Spuneţi-mi trei proiecte importante pentru sectorul 6.

Am analizat structura socio-demografică şi economică a sectorului 6. Sectorul 6 are câteva avantaje faţă de celelalte sectoare. În primul rând ai partea de locuire. Ai cartiere dedicate pentru locuire, cum ar fi Drumul Taberei sau Crângaşi. Sectorul 6, unde avem poarta de intrare spre A1, avem clustere economice. Ideea e de ce locuitorii din sectorul 6 să se ducă în Pipera şi să pună presiune pe trafic. Ideea e să aibă locuri de muncă aproape de casă. Acest lucru se poate face în două moduri. În primul rând încurajarea businessurilor. Dacă ai această combinaţie între locuire de calitate şi business, aceasta e reţeta de succes. E ideea principală pe care voi merge. A doua chestiune pe care mi-o propun e să rezolv problemele creşelor, grădiniţelor şi şcolilor. În sectorul trei sunt doar trei creşe. 

Ce buget are sectorul 6?

Aproximativ 200 de milioane de euro pe an. Toate sectoarele au aproximativ acelaşi buget, cu excepţia sectorului 1, care e mai bogat. Dacă ne uităm la buget: 1 miliard de euro în patru ani, care nu se văd. Avem 800 de milioane în patru ani, plus alte 200 de milioane pe care acest primar i-a împrumutat. Nu se văd aceşti bani.

Unde sunt aceşti bani?

Nu ştiu. Dacă ne uităm pe reabilitare termincă, o să vedem puţine blocuri reabilitate. Sunt reabilitate doar cele de la stradă, care se văd. Oamnii nici nu ştiu cât au de plătit. Avem cazuri în care se lucrează la a 3-a sau a 4-a mână. Se subcontractează pe bani mult mai puţini decât ar trebui să fie.

Dacă ajungeţi primar puneţi contracele primăriei pe site?

Da. Principiul e următorull. Vrei să ai contract cu statull? Îţi asumi şi faci prin procedură de achiziţie, O altă zonă importantă de care se vorbeşte de mulţi ani de Lacul Morii. Poate fi principalul punct de atracţie din Bucureşti, Eu am văzut PUZ-ul, a venit doar cu o poză drăguţă. În zona de case, ce apar acolo? Interese imboliare. Gabriel Mutu a dat foarte uşor autorizaţii de construire. Şi-a făcut imagine pe confortul altora. Să vă zic de unde pleacă totul. Sectorul 6 şi-a făcut PUZ-ul cu 30.000 de euro. El se face cu sute de mii de euro, iei fiecare străduţă în parte.

Spuneţi-mi un lucru bun făcut de Gabriel Mutu?

Poţi să zici aşa că a făcut nişte părculeţe. Doar că e prea puţin. Raportat la bugetul sectorului şi ce putea să facă, Nu a făcut nimic pe zona pieţelor, printre blocuri. A făcut doar pe bulevarde.

Cum vă explicaţi că pleacă favorit?

Foarte mulţi bani băgaţi în mass-media pe de o parte. Pe de altă parte oamenii s-au obişnuit cu foarte puţin. Dacă au iarbă verde în faţa blocului zic: wow!  Dar irigarea şi îngrijirea acelui gazon e foarte scumpă. Peste tot sunt semne cu nu călcaţi iarba. Dar ea e acolo pentru a o călca. A avut noroc cu pandemia pentru că a contractat către firmele favorite şi face rapid câteva lucrări. Oamenii care s-au obişnuit cu prea puţin văd că se fac nişte lucrări.

Care e primul lucru  pe care îl faceţi dacă ajungeţi primar?

Să public contractele. O să fie probleme legislative, dar găsesc o soluţie. În al doilea rând o analiză funcţională. Vreau să văd pe ce se duc banii de la DGASPC.

Deci insinuaţi că e corupţie la primăria sectorului 6.

E o cutie neagră. Vom avea analize instituţionale pe fiecare instituţie în parte. Din programul meu voi extrage trei priorităţi strategice. Pe alea voi merge.

Am văzut că Gabriel Mutu încearcă să asocieze imaginea dvs cu cea a lui Rareş Mănescu. Vă afectează această legătură?

Rareş Mălescu nu mai e în filială. Oamenii lui au plecat în ALDE şi l-au susţinut pe Mutu. Pe când el da. Am poze în care Mutu se uită cu drag la Mănescu în campania electorală. Mai mult, a fost un şir de relaţii şi contracte care s-au dat chiar mai înainte de Mănescu. Deci ei sunt împreună. Dacă ne uităm oamenii rămaşi în primărie, vedem că ei sunt tot acolo. A fost o relaţie de dare - în primire între ei. Se ştiu bine. Eu nu am nicio treabă cu Rareş Mănescu. PNL Sector 6 e azi o altă organizaţi. L-aş ruga să şi-l asume pe Rareş Mănescu, nu să mi-l bage mie pe gât. 

Ce faceţi dacă pierdeţi în faţa domnului Mutu?

Nu pierd. Nu lucrez cu această ipoteză. Dacă cine ştie prin ce întorsătură voi pierd, voi vedea ce fac.

Dacă piarda se dezbină în Capitală, dacă USR-PLUS îşi pune candidat la Sectorul 6, dacă PMP îţi pune candidat la sectorul 6.

Este un sceneriu pe care încercăm să-l evităm.

Da, dar mai sunt două luni până la alegeri.

În acest moment se poartă discuţii între conducerile naţionale ale PNL şi USR. PNL a investit foarte mult în aceste discuţii. Nu a încercat iritarea potenţialilor parteneri, cred că a făcut bine. Am încredere că conducerea PNL va ajunge la o soluţie pentru Bucureşti şi pentru Sectorul 6.

Problema e Sectorul 2 şi poate sectorul 5 unde PNL are candidaţi neacceptaţi de USR-PLUS. E PNL dispus să renunţe măcar la unul dintre aceşti doi candidaţi?

Pot să vă răspund ca în fimele poliţişte americane, e „out of my juridiction”. Eu pot să vă vorbesc pentru Sectorul 6 în special şi pentru Bucureşti mai puţin. Vă zic sincer, nu am fost parte a acestor negocieri. Ştiu că au fost nişte contestaţii, eu ştiu că nu am fost contestat.

Deci în sectorul 6 aţi putea fi candidatul unic al dreptei?

Da, ar trebui să fiu candidatul unic al dreptei şi nu am auzit pe nimeni de la USR-PLUS să aibă nedumeriri pe partea de integritate sau de experienţă profesională. Vin din zona activismului civic, am fost ani de zile în zona ONG-urilor serioase şi nu am văzut să fie contestări a poziţiei mele nici dinspre USR şi nici dinspre PLUS. Asta mă bucură.

Când vorbim de unitatea dreptei vorbim şi despre PMP: Candidatul PMP la sectorul 6 este Ştefan Florescu, un tip controversat ca să fiu elegant. Staţi la masă cu el?

Eu până acum nu am stat la masă cu el. Ştiu că se discută şi cu PMP. În ce îl prindveşte pe Ştefan Florescu, pe profilul lui mai degrabă ar rupe voturi de la Mutu decât de la mine. Se adresează aceluiaşi tip de electorat. Vreau şi sprijinul PMP. Vreau sprijinul acelor pmpişti care nu au susţinut guvernarea Mutu. Am avut ceva probleme la nivel de Capitală.

Şi acum votează alături de Gabriela Firea.

Să vedem cum votează mâine. Pentru că e uşor să vrei să zici că vrei în alianţă dar nu îţi poţi stăpâni proprii consilieri generali. Şi noi am avut trădători,

Unul dintre ei este directorul STB-ului.

Da. Pe un buget fabulos. STB-ul are bugetul Braşovului. Şi noi am avut astfel de oameni care au fost cumpăraţi, dar noi, imediat le-am retras sprijinul şi i-am dat afară din partid. Nu am văzut aceaşi atitudine de la PMP: Asta arată că organizaţia a mers pe altă direcţie, cu compromisuri.

Aveşi sondaje de opinie?

Sunt sodaje dar un vă pot da acuma rezultatele.

Nici măcar o direcţie?

Asta pot să vă zic. Pot să vă zic că USR-PLUS-PNL va câştiga majoritatea primăriilor din Bucureşti.

Şi la sectorul 6 ar obţine majoritate în consiliul local?

Da.

În urmă cu patru ani USR a avut un candidat surpriză care a obţinut 20%. Nu ştia nimeni de acel candidat până la alegerile locale şi nu a mai ştiut nimeni de el după alegerile locale.

Domnul Daneş, locul doi, 20 şi ceva la sută, după Gabriel Mutu, pe valul sistem generat de USB în 2016. Păi s-a intâmplat că s-a certat cu organizaţia de bază care i-a reproşat că este aproape de PSD şi de Mutu. Dânsul spune că nu este aproape de PSD şi de Mutu, dar cert este că şi-a dat demisia din USR şi din Consiliul Local. Surpriza a venit acum aproximativ o lunâ când prin sectorul 6 au apărut foarte multe panouri cu acest domn, candidat independent.

Deci va intra şi el în cursă.

El zice da, pentru drepte, nu ştiu ce slogan are, dar este pe foarte multe panouri, care costă. După un calcul al meu, pe o perioadă atât de lungă şi panouri atât de vizibile, cel puţin 40-50 de mii de euro s-au băgat în acele panouri. Eu am încercat să-mi iau nişte panouri şi am avut panouri. Multor firme le e frică să-mi dea aceste panouri fără voie de la primar. Dar domnul Daneş nu a avut această problemă. Din punctul meu de vedere domnul Daneş este un iepure aruncat în luptă de către Gabriel Mutu ca să rupă de la USR şi de la PNL. Vreau ca presa să-l trateze ca pe un iepure. Înafară de acele panouri şi câteva articole neconvingătoare apărute de obicei în ziare care mă atacă pe mine la comanda lui Gabriel Mutu, precum Puterea sau alte din astea, nu s-a mai întâmplat nimic, nimeni nu l-a mai băgat în seamă. Dacă ne uităm pe cine controlează panourile publicitare pe care apare acest domn o să vedem că sunt apropiate zonei Gabriel Mut.

Credeţi că va reuşi să rupă din electorat?

Da, ar putea să rupă poate 1-2-3%, dar ar rupe probabil mai degrabă de la USR dacă aceştia vor să meargă cu candidatul propriu. Dar USR împreună cu mine, Alexandru Gădiuţă împreună cu mine, un mesaj puternic în care să dezvăluim cine este domnul Daneş, atunci şi-ar pierde orice credibilitate iar banii din această campanie ridicolă ar fi degeaba. Dar aici poate ar fi bună şi o poziţie din partea USR-PLUS în privinţa domnului Daneş pentru că până acum a fost linişte. E pentru prima oară în spaţiul public când vorbim de această candidatură inventată care nu are nimic în spate.

Să punem şi răul în faţă. Dacă nu ajungeţi la o înţelegere cu USR-PLUS veţi candida singur din partea PNL la sectorul 6?

Nu am alternativă decât să candidez. Am început această reformă la PNL şi gândiţi-vă cum ar arăta să nu candidez. Nu ar da bine deloc. Preşedintele Iohannis a scos în Bucureşti nişte scoruri fabuloase. Mi-e foarte greu să mă retrag. Dar eu îmi doresc să facem echipă. Suntem perfect compatibili. Nu mai putem merge aşa în Bucureşti. Eu cred că USR, organizaţie pe care o respect, şi PLUS, vor avea înţelepciunea să ne înţelegem pe cei mai buni oameni. Sunt dispus să preiau din proiectele lor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite