Politică

articolul anterior articolul urmator

Cîţu şi Ciucă – premierii „problemă” numiţi de Iohannis. L-au sabotat serviciile de informaţii?

25
20 Jan 2022 08:31:57
Raluca Boboc
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Retras de câteva luni bune în liniştea deplină oferită de Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis s-a trezit aruncat într-o criză de imagine care imprimă o nouă pată extrem de urâtă asupra celui de-al doilea mandat prezidenţial.

Dezvăluirile apărute în spaţiul public, ca urmare a demersurilor jurnalistei de investigaţii, Emilia Şercan, privind plagiatul premierului Nicolae Ciucă lovesc în plin imaginea şefului statului, principalul susţinător al generalului propulsat de curând la conducerea executivului.

Deşi a câştigat fără nicio emoţie cel de-al doilea mandat de preşedinte, reuşind chiar uimitoarea performanţă de a-şi conserva voturile pe care le-a obţinut din partea electoratului la alegerile din anul 2014, Klaus Iohannis bifează cea mai accelerată erodare de care a beneficiat un preşedinte aflat în ultimul său mandat. O erodare care, pe alocuri, începe să fie chiar uşor suspectă.

Chiar dacă Iohannis a avut ghinionul de a se confrunta cu o criză sanitară fără precedent, care a afectat popularitatea multor lideri şi personalităţi politice, unul dintre principalii factori care au contribuit la prăbuşirea abruptă a încrederii în preşedintele ţării îl reprezintă şi petele din dosarele personajelor nominalizate de către acesta pentru funcţia de prim-ministru.

Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă sunt cei doi lideri politici pe care Klaus Iohannis i-a învestit cu funcţia de prim-ministru şi pe care a mizat în acest mandat pentru a face echipă la conducerea ţării. Două personaje cu profiluri cam excentrice, ieşite din tiparele politice cu care electoratul a fost obişnuit în ultimii 30 de ani. Tipare pe care, însă, ceilalţi preşedinţi le-au respectat într-o oarecare măsură în alegerea premierilor.

Având un mare deficit la capitolul notorietate şi carismă personală, ambii lideri au ajuns conjunctural în PNL, fără a genera însă şi vreun beneficiu din punct de vedere electoral pentru liberali. Lipsiţi de orice suport politic şi marginalizaţi în partid, atât Florin Cîţu, cât şi Nicolae Ciucă păreau a fi marionetele perfecte pentru planurile unui preşedinte care îşi dorea controlul total asupra partidului şi al guvernului. Cu o singură excepţie. Scheleţii pe care aceştia îi aveau în dulap. Şi care i-au avariat deosebit de grav popularitatea preşedintelui.  

Astfel, în luna august a anului trecut, în mass-media apărea informaţia potrivit căreia Florin Cîţu, premier în funcţie în acel moment, a fost arestat în SUA pentru că a condus sub influenţa drogurilor sau a alcoolului, acesta fiind condamnat în anul 2001, la 2 zile de închisoare şi plata unei amenzi de 1000 de dolari. Un scandal care s-a întins pe mai multe săptămâni şi care ar fi trebuit să ducă la demisia de urgenţă a premierului.

Chiar dacă într-un final Florin Cîţu a fost demis de către Parlament, acesta este în continuare preşedintele PNL şi ocupă funcţia de preşedinte al Senatului, iar dezvăluirile despre trecutul său în SUA, mai ales în privinţa studiilor şi a modului în care acestea au fost finanţate, continuă să apară în presă.

Nici numirea generalului Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru nu i-a purtat mai mult noroc lui Klaus Iohannis. Paralizat în sondajele de opinie în jurul cotei de 13%, după ce a patronat formarea şi instalarea la Palatul Victoria a coaliţiei formate din PNL şi PSD, o mişcare politică care a acţionat şi ea ca o adevărată undă de şoc ce a lovit direct în credibilitatea şi simpatia de care se mai bucura preşedintele în rândul electoratului, Iohannis primeşte acum lovitura de graţie direct din „dulapul” cu scheleţi al premierului Ciucă.

Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit recent că generalul Nicoale Ciucă a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Teza lui Nicolae Ciucă, „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni multinaţionale”, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în anul 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138.

În urma acestor dezvăluiri, Nicoale Ciucă a reacţionat şi cerut Comisiei de Etică a UNAp să facă verificările legale, iar instituţia a anunţat că a început demersurile pentru ca lucrarea premierului să fie verificată. Desigur, ca şi în cazul lui Victor Ponta, este de aşteptat să urmeze o întreagă telenovelă pe marginea acestui subiect, Teodor Frunzeti, generalul din cartea căruia ar fi plagiat Nicolae Ciucă ieşind deja la rampă şi afirmând că premierul  „putea să fie mai atent, că era băiat deştept”. 

Klaus Iohannis nu a reuşit încă să lămurească publicul dacă serviciile de informaţii, responsabile cu verificarea tuturor vulnerabilităţilor celor care urmează să fie numiţi în funcţii de demnitate publică, l-au informat sau nu în legătură cu scheleţii aflaţi prin dulapurile lui Florin Cîţu şi Nicoale Ciucă.

La cum se prezintă lucrurile, în acest moment, Klaus Iohannis arată exact ca un preşedinte căruia serviciile de informaţii i-au întors mâinile la spate cu mult înainte de finalul ultimului său mandat, livrându-i doar premieri cu multe puncte nevralgice în mapa profesională. Iar dacă trecutul lui Florin Cîţu se va răsfrânge în continuare doar asupra propriei sale cariere politice, cu generalul Nicolae Ciucă lucrurile stau cu totul altfel. Pentru că vulnerabilităţile lui Ciucă le va deconta şi Armata Română. Iar, potrivit Constituţiei României, Klaus Iohannis este şi comandatul forţelor armate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Vanatorul/dc
20.01.2022, 09:01:06

Prostocratia infractionala conduce Romania..! Ciucă - premier plagiator, Iohannis - presedinte agramat cu 17 dosare penale, Cîțu - sef PNL puscarias cu cazier..! Cum vreti sa le mearga Romaniei si romanilor mai bine, cand tara e condusa de astfel de oameni: a) Ciucă - premier care fura din banii contribuabililor cu ajutorul un doctorat plagiat ((Legea 153/2017, Art. 14. - Drepturi salariale pentru deținerea titlului științific de doctor (1) Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul) b) Iohannis - presedinte agramat cu 17 dosare penale si doua procese de frauda imobiliara pierdute. Cîțu - sef PNL puscarias cu cazier si tepuitor de banci..! c) Cîțu - sef PNL puscarias cu cazier si tepuitor de banci..! Inca o data se confirma adevarurile din postulatul lui A. Popescu: ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta.” Citeste mai mult: adev.ro/r5yjjc

-35 (51 voturi)
IonIon Codreanu
20.01.2022, 09:12:25

Nu cred că președintele a fost sabotat de serviciile de informații. Care instituție funcționează bine, profesionist, capabilă să ducă o treabă ca lumea până la capăt?! Nici una! Așa că, serviciile au făcut o treabă DE MÂNTUIALĂ, cu, sunt obișnuite să facă toate instituții românești. Cin să le ia la întrebări?! Cine să arunc primul piatra!

+3 (5 voturi)
actul 1 gong
20.01.2022, 09:19:46

Teoretic, presedintele tarii pronunta public propunerea venita de la partide. Catu a fost premier pentru ca a vrut si putut. Ciuca este rezultatul unui compromis prost cu PSD. Este ingrijorator, ca in fata apar numai lepre cu studii si diplome false. Daca citesti raportul lui V. Nicolae te crucesti cati impostori au ajuns in functii politice inalte, functii de decizie, care inseamna definirea unor teluri, mijloace de a le ajunge. Ori astia nu stiu nimic! Ciolac a fost practic somer pana la 37 de ani, cand a venit un folger de lumina PSD si s-a facut inteligent. Catu avea dreptate cand spunea, ca el nu poate sa indeplineasca toate atributiunile guvernului, fiecare ministru trebuie sa-si faca treaba lui. Ori astia erau oameni pe care el ii pusese. Impostura este generalizata, nu este numai monopolul PSD. Cum sa mearga ceva bine? Am avut la un moment dat sperante in USR. Pareau oameni cu carte si civilizati. S-au aliat cu AUR, ca sa tranteasca propriul guvern, ajungandu-se la aceasta monstruoasa coalitie de azi. Este o situatie ca in Tarile Romanesti dupa Cuza, cand ciorovaielile intre boieri facusera tara neguvernabila. Atunci a fost adus Carol I ce a adus un aport urias la definirea statului roman, la pozitionarea lui in Europa. Poate un asemenea moment lipseste acum.

+3 (5 voturi)
bistriteanu nicolae
20.01.2022, 10:54:30

Cine sa il saboteze mai? Crede cineva ca este posibil sa "sabotezi" un Plop? Omul asta efectiv nu are chef sa-si folosesca creierul! Are o lehamite pentru romani ca daca ar putea ar arunca cu Romania asa cum a aruncat cu paltonul ala! Numirile ii vin individului in plic de la persoane interesate din afara tarii! Priviti postarile la articolele din ziare. Majoritatea romanilor cand vorbesc de politicieni vorbesc de tradatori de tara!!! Oare de ce ?

0 (6 voturi)
stelian PREDA
20.01.2022, 11:12:26

,,LA VREMURI NOI,TOT NOI ,,... Stefan Ghiorghiu n'a murit !

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările