Cîţu, despre majorarea procentului din PIB la 2,5% pentru apărare: „Se va aplica de anul viitor”. Liderul PNL nu exclude o altă majorare pe viitoar: „Este posibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat despre alocarea unui procent mai mare din PIB către Apărare, că această măsură discutată deja în CSAT şi cu care PNL este de acord se va aplica de anul viitor, anul acesta bugetul fiind deja alocat.

„Bineînţeles! Este posibil şi, aici, depinde de noi cum ne facem şi cum ne aranjăm priorităţile”, a răspuns fostul premier, fiind întrebat dacă este posibiliă majorarea acestui procent de 2,5% din PIB. 

Potrivit liderului liberal, ar trevbui să fie alocat un procent pentru achiziţia de echipament militar sau investiţii încă de la început. „În primul rând, este o măsură pe care o susţinem. Partidul Naţional Liberal susţine această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuţie cu preşedintele României, bineînţeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, şi un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiţii sau de achiziţii de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocaţi aceşti bani. Înţeleg că va fi, şi cred că aşa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură”, a mai completat liderul PNL. 

Liderul PNL a amintit că au existat două măsuri prezentate de şeful statului, cea a majorării procentului din PIb pentru Apărare şi cea a securităţii energetice. „Au fost două măsuri prezentate ieri de preşedintele României, cea pe care aţi anunţat-o, cu creşterea bugetului pentru Apărare, cealaltă, foarte importantă, vine în completarea a ceea ce eu am tot cerut în coaliţie, să fim securizaţi energetic până în 2026. Preşedintele României a şi dat direcţiile de investiţii. Ştiţi foarte bine, energie nucleară, deja avem proiectele semnate cu Statele Unite şi în acelaşi timp, trebuie  urgentat proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră”, a mai spus Cîţu. 

Cu cele două, eu sunt sigur că vom reuşi să asigurăm independenţa energetică a României”, a mai completat fostul premier, afirmând că cor fi cu siguranţă accelerate cele două măsuri, iar Legea Offshore este prioritate în această seiune parlamentară. „Este o prioritate. Am câştigat ceva timp prin faptul că tranzacţia pe care o face ROMGAZ nu este finalizată şi atunci mai avem ceva timp pentru a ne asigura că detaliile finale pentru Legea offshore sunt făcute. Acum trei săptămâni am spus că cinci, şase săptămâni, deci, mai avem puţin. Noi, Partidul Naţional Liberal, susţinem varianta pe care deja a prezentat-o Ministerul Energiei, cu 60% din  venituri către statul român, 40% către celelalte părţi. De aici pornim, mai sunt şi alte detalii la care se lucrează”, a mai afirmat liderul liberal.

„Bineînţeles! Este posibil şi, aici, depinde de noi cum ne facem şi cum ne aranjăm priorităţile”, a răspuns fostul premier, fiind întrebat dacă este posibiliă majorarea acestui procent de 2,5% din PIB. 

Florin Cîţu a completat: „Până la urmă, bugetul este vorba de a prioritiza şi avem resurse. Avem resurse, dacă ne ţinem de reforme, avem resurse din PNRR, 14 miliarde de euro, care vin pentru investiţii. Deci avem bani pentru investiţii din PNRR, avem bani de investiţii din fonduri europene şi, atunci, bineînţeles, resursele din buget putem să le realocăm către această parte din apărare. Nu este o problem a resurselor, problema este de curaj şi de dorinţă politică să faci reformele din PNRR ca să iei acei bani. Altfel, o să fie complicat, bineînţeles”. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, anunţă că în şedinţa CSAT de marţi au fost stabilite două obiective strategice importante ale României: creşterea procentului alocat pentru apărare, de la 2% la 2,5% din PIB, şi independenţa energetică a ţării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite