Cîţu, despre paşaportul de vaccinare: „Noi suntem pregătiţi, am vorbit cu STS”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin CituFOTO Guvernul Romanieimagine
Florin CituFOTO Guvernul Romanieimagine

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi seară, că STS l-a informat că România este pregătită pentru implementarea paşaportului de vaccinare, iar în momentul în care acesta va fi utilizat în Uniunea Europeană „suntem gata şi noi”.

„E o decizie a Uniunii Europene. Noi suntem pregătiţi, am vorbit cu STS. Când va porni, va porni şi suntem gata şi noi”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la Digi 24, referindu-se la paşaportul de vaccinare propus de Uniunea Europeană.

Premierul a afirmat că aplicaţia este gata, trebuie doar ca sistemul să fie pornit la nivelul Uniunii europene.

Întrebat cum va funcţiona sistemul, premierul a afirmat: „Cred că este o aplicaţie, încă nu am văzut varianta finală. Cred că se lucrează la ea. Trebuie să fie gata tot la 1 iunie. (...) Nu poţi să ai o bază de date comună. Cred că e vorba de acces la interogare”.

Întrebat dacă va fi folosit şi în ţară paşaportul de vaccinare, premierul a afirmat: „Nu. Decât în afara ţării. De cei care vin în ţară sau de românii care merg în altă ţară”.

Premierul, întrebat dacă este îngrijorat că jumătate dintre profesori nu s-au vaccinat: „Nu în acest moment”

Întrebat, joi seară, la Digi 24, dacă este îngrijorat că jumătate din profesori nu s-au vaccinat, premierul Florin Cîţu a afirmat: „Nu în acest moment. Vom vedea şi în ce priveşte personalul medical şi în ceea ce priveşte personalul din învăţământ, vedem o dinamică. Lucrurile se mişcă şi vom vedea că se va face şi în acest sector”.

Întrebat dacă lipsa vaccinării profesorilor nu afectează revenirea copiilor la şcoală, premierul a declarat: „Bucureştiul are o campanie de vaccinare de succes. Cred că suntem la peste un milion de persoane vaccinate. Vorbim de apropae 40%. Asta văd în toate oraşele mari. E deja o competiţie informală între Timişoara, Cluj, Constanţa, Iaşi, încă s-a accelerat această campanie în spaţiul urban. Nu sunt îngrijorat”.

Premierul a afirmat că, în ceea ce priveşte angajaţii din învăţământ, trebuie văzut din ce zone sunt cei care nu s-au vaccinat.

„O parte din profesori nu sunt vaccinaţi. Trebuie să ne uităm în ce zone sunt. (...) Trebuie să facem această campanie de vaccinare mai vizibilă decât este în acest moment. Tot Guvernul în stradă, să vorbească inclusiv cu profesorii”, a mai declarat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite