Cîţu, întrebat dacă se gândeşte la demisie în cazul în care nu vor fi 5 milioane de români vaccinaţi la 1 iunie: Nu văd niciun motiv ca această ţintă să nu fie atinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu  FOTO Florin Cîţu / Guvernul României
Florin Cîţu  FOTO Florin Cîţu / Guvernul României

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, întrebat dacă se gândeşte la demisie în cazul în care la 1 iunie nu vor fi 5 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, că nu vede niciun motiv ca această ţintă să nu fie atinsă". Ministrul Sănătăţii a precizat că nu este posibil în acest ritm.

Florin Cîţu a fost întrebat, luni, ce va face dacă nu va fi atinsă ţinta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie şi dacă se gândeşte să îşi dea demisia.

"Nu văd niciun motiv ca această ţintă să nu fie atinsă. Şi cu cât suntem mai aprope de ea, suntem mai aproape de normalitate", a replicat el.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că nu este posibil ca în acest ritm de vaccinare România să ajungă la cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze, dar afirmă că este probabil să se atingă această cifră pentru persoanele cărora li se administrează o singură doză.

Ioana Mihăilă a fost întrebată duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă România ar putea atinge ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate în această toamnă.

“Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri, dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere. Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate. Extindem şi locurile şi ne adresăm şi altor categorii şi populaţionale, dar şi de profesionişti care să poată să fie vaccinaţi, respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a creşte şi ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat că până în luna iunie e posibil să fie cinci milioane de români vaccinaţi cu prima doză, dar nu cu ambele doze.

“Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a transmis Ioana Mihăilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite