Politică

articolul anterior articolul urmator

Cîţu spune că impozitarea progresivă ar fi „o greşeală strategică pentru România”:  PNL a intrat în această coaliţie cu două linii roşii - cota unică şi investiţiile

5
18 May 2022 12:57:08
Autor: Andreea Ghiorghe
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Florin Cîţu a declarat că nu au existat discuţii în PNL cu privire la introducerea impozitării progresive, precizând că liberalii au intrat în actuala coaliţie de guvernare „cu două linii roşii”, anume păstrarea cotei unice şi investiţiile de 7% din PIB. Fostul lider al PNL a explicat că şi dacă ar exista acord în coaliţie privind schimbarea sistemului de taxare, măsura nu ar putea fi aplicată de la începutul anului viitor.

„PNL a venit cu două linii roşii în această coaliţie - cota unică şi să avem investiţii la 7% din PIB. La cea cu investiţii la 7% din PIB încă se mai lucrează, încă nu suntem acolo. În PNL nu s-a discutat despre impozitarea progresivă. Cred că orice membru al PNL vă va spune că nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. Iarăşi, acum vă spun ca specialist, să modifici cota progresivă, nu poţi până în 2024. Deci dacă ai vrea să faci ceva, să zicem că se agrează şi PNL, durează câţiva ani până poţi să introduci impozitul progresiv. Nu se poate face de la 1 ianuarie 2023”, a explicat Florin Cîţu, miercuri, la Parlament. 

Întrebat dacă în trecut, în discuţiile cu şeful statului, a fost invocat vreodată din partea preşedintelui acest impozit progresiv, Cîţu a răspuns: „Nu, niciodată”.

„Vă spun că România a făcut o greşeală în mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA. Imediat preţurile au crescut, inflaţia a crescut şi economia a intrat din nou într-o criză care a durat până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie despre a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin introducerea de alte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care ar trebui eliminate. Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

Fostul lider al PNL a mai transmis că în PNL nu au mai avut loc discuţii privind sistemul de taxare şi posibila schimbare a acestuia, însă a precizat că „dacă partidul votează, se găseşte o majoritate care spune – da, vrem să renunţăm la cota unică şi mergem în această direcţie, atunci bineînţeles că se va face acest lucru, dar asta ar însemna că PNL nu ştiu ce ar mai putea să ofere cetăţenilor”.
 
PSD a adus din nou în discuţie modificarea sistemului de taxare şi introducerea impozitării progresive. Marcel Ciolacu transmis că ia în calcul o „redimensionare şi o reaşezare a impozitelor”, măsură care face parte dintr-un nou pachet economic pe care guvernanţii ar trebui să îl prezinte la începutul lunii iunie, dar pe care liberalii nu o agreează. Ciolacu a dat exemplu ţări precum Olanda, Germania, SUA, Italia, care au implementat impozitarea progresivă, precizând că „nu sunt toţi tâmpiţi pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”. 
 
Vezi şi: Impozitarea progresivă naşte noi tensiuni în Coaliţie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

muresan anna
18.05.2022, 13:23:01

De ce nu iesiti de la guvernare?

+1 (1 vot)
pandia theodor
18.05.2022, 14:36:09

Bäi nenorocitule ,in europa numai romania si alte 3 state mai au cota unicä asa cä gresalä este cu tine in politicä.De ce nu spui si despre 25%pentru pensii cä sinteti unicii in europa,in germania este spre exeplu 10%.

imacandi
18.05.2022, 14:47:35

sa explice dl Catu de ce unele tari au impozit progresiv si care sunt diferentele de structura ale statului roman fata de acele tari Daca reuseste sa ne spuna care sunt diferentele, sa continue sa ne spuna de ce exista diferentieri,exceptii in ceea ce priveste impozitarea pentru unele dintre categoriile profesionale precum it-sti,cei din constructii etc....Si de ce unele categorii profesionale(profesori,cei din sistemul de sanatate) au fost aduse la venituri salariale cu mult inaintea termenelor prevazute in legea salarizarii. toate acestea au creat discrepante si tensiuni intre romani,iar impozitarea progresiva vine sa "corecteze"aceste nedreptati.despre pensiile speciale....

laur laur
18.05.2022, 14:48:54

Citu si mai cum ? Ai grija ce spui boss pentru ca Ciolacu te-a dat jos de la sefia PNL, doar pentru ca ai marait discret la Ciuma Rosie, si ai suspinat un pic dupa USR . Se pare ca nu ai intes inca ,la ce complot ai participat dar macar stii rezultatul Ai contribuila aducerea la guvernare PeeSeeeDeee, care acum sub protectia Sarlatanului de la Cotroceni, care este foarte multumit de mariajul contra naturii, la care ai contribuit ca "petitor la ciumati" . Numai tu esti vinovat ca acum nu-ti mai gasesti locul. Daca-l mai superi o data pe prietenul lui Hayssam si-l obligi sa-l deranjeze de la partida de golf pe presedintele șarlatan jucator(acum de golf) , ai putea sa te trezesti exclus din PNL de ''echipa castigatoare'' a ''linistii'' primului schior .

plavanu al xix-lea
18.05.2022, 15:51:36

CATZU ASTA PUTE A ZOMBI POLITIC. BINE CA DISPARE IN CURAND MIZERIA ASTA DIN CLOACA POLITICA ROMANA. DIN PACATE VIN DOAR LATURI DIN URMA.

Modifică Setările