Cîţu spune că impozitarea progresivă ar fi „o greşeală strategică pentru România”:  PNL a intrat în această coaliţie cu două linii roşii - cota unică şi investiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Florin Cîţu a declarat că nu au existat discuţii în PNL cu privire la introducerea impozitării progresive, precizând că liberalii au intrat în actuala coaliţie de guvernare „cu două linii roşii”, anume păstrarea cotei unice şi investiţiile de 7% din PIB. Fostul lider al PNL a explicat că şi dacă ar exista acord în coaliţie privind schimbarea sistemului de taxare, măsura nu ar putea fi aplicată de la începutul anului viitor.

„PNL a venit cu două linii roşii în această coaliţie - cota unică şi să avem investiţii la 7% din PIB. La cea cu investiţii la 7% din PIB încă se mai lucrează, încă nu suntem acolo. În PNL nu s-a discutat despre impozitarea progresivă. Cred că orice membru al PNL vă va spune că nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. Iarăşi, acum vă spun ca specialist, să modifici cota progresivă, nu poţi până în 2024. Deci dacă ai vrea să faci ceva, să zicem că se agrează şi PNL, durează câţiva ani până poţi să introduci impozitul progresiv. Nu se poate face de la 1 ianuarie 2023”, a explicat Florin Cîţu, miercuri, la Parlament. 

Întrebat dacă în trecut, în discuţiile cu şeful statului, a fost invocat vreodată din partea preşedintelui acest impozit progresiv, Cîţu a răspuns: „Nu, niciodată”.

„Vă spun că România a făcut o greşeală în mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA. Imediat preţurile au crescut, inflaţia a crescut şi economia a intrat din nou într-o criză care a durat până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie despre a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin introducerea de alte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care ar trebui eliminate. Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

Fostul lider al PNL a mai transmis că în PNL nu au mai avut loc discuţii privind sistemul de taxare şi posibila schimbare a acestuia, însă a precizat că „dacă partidul votează, se găseşte o majoritate care spune – da, vrem să renunţăm la cota unică şi mergem în această direcţie, atunci bineînţeles că se va face acest lucru, dar asta ar însemna că PNL nu ştiu ce ar mai putea să ofere cetăţenilor”.

PSD a adus din nou în discuţie modificarea sistemului de taxare şi introducerea impozitării progresive. Marcel Ciolacu transmis că ia în calcul o „redimensionare şi o reaşezare a impozitelor”, măsură care face parte dintr-un nou pachet economic pe care guvernanţii ar trebui să îl prezinte la începutul lunii iunie, dar pe care liberalii nu o agreează. Ciolacu a dat exemplu ţări precum Olanda, Germania, SUA, Italia, care au implementat impozitarea progresivă, precizând că „nu sunt toţi tâmpiţi pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”. 

Vezi şi: Impozitarea progresivă naşte noi tensiuni în Coaliţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite