Cîţu: „Sunt divergenţe pe economie”. Premierul spune că PSD vrea măsurile lui Dragnea în programul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat duminică, înaintea unei noi şedinţe de negocieri cu PSD că există divergenţe în ceea ce priveşte administrarea economiei, dar că acest lucru nu reprezintă un blocaj. „Ideea este cum incorporăm propunerile colegilor noştri ca să nu distrugem ceea ce am constuit până acum”, susţine liderul liberalilor.

„Nu e un blocaj, sunt încă divergenţe în modul în care vedem să administrăm în economie. Am arătat în ultimul an că se poate să ai şi venituri bugetare mai mari, fără să creşti taxe şi să ai o redistribuţie pe care o face piaţa. Noi aşa credem, că fără intervenţia statului se pot redistribui resursele în economie, echitabil, efcient. De partea cealaltă, bineînţeles,  se doreşte intervenţia statului, aşa se crede că se poate redistribui avuţia”

Liderul PNL spune că este „este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care” le-a contracarat, „pe programul lui Dragnea. Şi taxe de solidaritate şi impozit pe venit global, sunt mai multe acolo. M-am uitat acuma, cam tot ce era acolo, e în acest program. Mi se parebizar, la doi ani după ce am arătat că acel program a fost prost, pentru că nu l-au implementat. Aveau majoritate în Parlament şi nu au luat nicio măsură atunci, nici impozit pe venit global, nici taxă de solidaritate. Nu sunt de acord, le-am atacat atunci, când eram în opoziţie, ar fi culmea să le introducem astăzi, nu pentru că există o barieră ideologică, ci pentru că nu funcţionează. Dacă ar fi funcţionat, ar fi fost implementat atunci de PSD”, a mai declarat Florin Cîţu, argumentând că Social-democraţii au avut majoritate în Parlament pentru susţinerea măsurilor pe care le le-au avut în programul de guvernare şi pe care le propun din nou. 

Potrivit unor surse politice, în şedinţa de sâmbătă, Florin Cîţu le-a transmis membrilor PSD că nu este de acord cu taxa de solidaritate, cum nu a fost de acord nici în 2017 cu această propunere.

Liberalul spune că această măsura se află şi în programul de guvernare al lui Mihai Tudose, pagina 21, când presedinte PSD era Liviu Dragnea. De asemenea, propunerea s-a aflat şi în programul de guvernare al Executivului condus de Sorin Grindeanu.

Preşedintele PNL a mai subliniat în discuţie că nu este de acord nici nu impozitul global - taxarea progresiva.

Florin Cîţu le-ar fi spus liberalilor, într-o discutie după şedinţa cu PSD, că PNL nu preia măsurile lui Dragnea, argumentând că în cazul în care taxa era bună, ar fi aplicat-o PSD de atunci, dar nu au făcut-o. Iar PNL nu aplică programul lui Dragnea, cea mai mare problemă pentru liberali fiind că PSD vine cu măsurile din programul lui Liviu Dragnea. 

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat duminică dimineaţă că partidele care doresc formarea unei coaliţii de guvernare vor discuta duminică asupra domeniului finanţelor, cel al justiţiei şi cel al muncii, afirmând că ar dori finalizarea discuţiilor astăzi.

„Ideea este cum incorporam propunerile colegilor nostri ca sa nu distrugem ceea ce am construit pana acum. Despre asta este vorba”, a declarat Florin Cîţu înaintea negocierilor de duminică. 

Liberalul speră că azi se va discuta asupra propunerii de premier, argumentând că mesajul preşedintelui este acela că partidele trebuie să se înţeleagă între ele înainte de a veni la consultări. 

„Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României”, a adăugat Cîţu.  

Întrebat când crede că vor fi gata negocierile, Cîţu a declarat: ”Eu credeam că ieri, sper să fie astăzi”.  

În ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ preşedintele PNL spune că „toţi de la masă” sunt de acord că trebuie respectat MCV-ul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite