Ciucă anunţă compensarea preţului la carburant cu 50 de bani: Se va aplica direct la pompă. Măsura va fi pentru trei luni / Reacţia Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul a decis compensarea cu 50 de bani la carburant, o măsură care va fi realizată direct la pompă. Timp de trei luni va funcţiona schema de compensare, în valoare totală de două miliarde de lei.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant am identificat o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului între Guvern şi societatea civilă, în Guvern şi populaţie, am luat decizia să aplicăm măsura, măsură adoptată şi de alte ţări. Implică responsabilitatea Guvernului, cât şi a companiilor privind industria petrolieră. Se mai aplică în Spania şi Franţa. Jumătate din reducere va fi decontată de către stat, cu un mecanism stabilit între distribuitori şi ministerele de resort. va fi aplicată pe trei luni. Compensarea va fi pe fiecare bon fiscal”, a precizat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, valoarea compensării va fi de două miliarde de lei. „Această măsură e parte a pachetului de protejare a cetăţenilor şi a firmelor”, a completat Ciucă. 

„La finalul perioadei vom analiza dacă e necesat un nou set de măsuri”, a mai subliniat premierul care a avertizat că Guvernul are la îndemână „un instrument util”, ordonanţa privind specula, în cazul în care nu se va respecta măsura.

Măsurile pe car ele luăm şi fac parte dintr-un mecanism eficient nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% pentru investiţii. 

Am decis ca fiind vorba de o perf excepţională să avem o recunoaştere pe măsură. Am ht să îi fie alocat din Fondul de Rezervă o sumă în valoare d eun milion de lei.

USR: Cea mai proastă soluţie

USR susţine că Guvenrul a decis să ia cea mai „proastă soluţie” în ceea ce priveşte mecanismul de diminuare a preţului carburantului. „În loc să adopte propunerea USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluţie: compensarea cu 50 de bani pe litru la carburanţi. Din nou, prea puţin şi prea târziu. Propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus preţul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină şi benzină.  În plus, măsura Guvernului Ciucă este gândită doar pentru trei luni, deşi preţurile cresc constant de la lună la lună. Doar în ultima lună, preţul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină faţă de luna trecută”, se arată în comunicatul USR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite