Ciucă, despre amânarea ratelor la bancă: „Criteriile urmează să fie stabilite prin OUG”. Ce spune despre suspendarea angajărilor la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României
Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că detaliile tehnice privind măsura amânării ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni, inclusă în pachetul de măsuri care se vor aplica de la 1 iulie, urmează a fi stabilite prin OUG. Totodată, şeful Guvernului a explicat că măsura suspendării angajărilor la stat nu poate fi aplicată acolo unde au început deja procedurile.

„Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul BNR, cu Ministerul Finanţelor, şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite”, a anunţat premierul. 

Şeful Executivului a explicat că alegerea perioadei de aplicare a măsurii a fost stabilită pe modelul guvernării unei decizii similare. Măsura a fost luată de Guvernul Orban în primele luni ale pandemiei de COVID-19.  

„La nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această OUG. S-a ajuns la nouă luni pentru că a fost o decizie similară şi a fost aplicată tot pe 9 luni. Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia. Nu s-au stabilit detalii tehnice, urmează să fie stabilite în OUG”, a mai explicat premierul. 

În ceea ce priveşte blocarea angajărilor la stat, premierul a explicat că decizia a fost luată „aseară, iar acolo unde procedurile sunt în derulare, îşi urmează cursul”, arătând că şi în cazul în care acestea vor depăşi termenul de 1 iulie, dată de la care se vor aplica noile măsuri hotărâte de liderii coaliţeiei, „nu pot fi întrerupte procedurile„. 

„În această perioadă nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative, atât timp cât Guvernul este angajat în gestionarea unei situaţii de criză şi avem nevoie de stabilitate. Măsurile pe care le luăm punctual ne-au dus să avem această decizie şi vom comunica alte decizii”, a mai completat premierul. 

Liderii Coaliţiei au anunţat măsurile economice şi sociale din noul pachet „Sprijin pentru România”. Astfel, membrii guvernării propun amânarea ratelor la bănci pentru nouă luni şi acordarea unui sprijin de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de sub 2.000 de lei. De asemenea, vor fi luate şi măsuri pentru a diminua cheltuielile publice, una din acestea fiind suspendarea angajărilor la stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite