Ciucă, discuţii cu preşedintele Bundesrat. Guvernul României este dispus să ofere facilităţi pentru relocarea industriei germane din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu preşedintele Bundesrat (legislativul care reuneşte cele 16 landuri germane), Bodo Ramelow. Şeful Executivului a discutat cu înaltul oficial german despre cooperarea dintre cele două state, context în care a transmis că Guvernul României este dispus să ofere facilităţi pentru relocarea industriei germane din Rusia. Şi securitatea energetică a UE a fost pe agenda discuţiilor.

„Discuţiile purtate au vizat aprofundarea dialogului bilateral, dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane, dar şi evoluţiile legate de securitatea energetică în contextul crizei din Ucraina.

În cadrul dialogului, a fost marcată importanţa acestui an, care marchează aniversarea a 30 ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. Cei doi înalţi oficiali au subliniat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în special a celei economice şi pe sectoarele strategice (hidrogen verde, infrastructură de transport, energie etc), remarcând importanţa menţinerii unui flux constant de informaţii privind condiţiile lucrătorilor mobili/sezonieri români”, a transmis Executivul printr-un comunicat, după întâlnirea premierului cu preşedintele Consiliului Federal al Germaniei.

Potrivit sursei citate, premierul Ciucă a remarcat rolul comunităţii româneşti din Germania şi cel al comunităţii etnicilor germani din România, „care oferă o punte solidă de legătură între ţările noastre”. „Contribuţia românilor care trăiesc şi lucrează în Germania oferă avantaje reciproce la nivelul relaţiei bilaterale. Cetăţenii români - medici, oameni de ştiinţă, ingineri, muncitori -  reprezintă cea mai mare şi mai bine integrată comunitate din Germania şi contribuie la bunăstarea socială şi diversitatea culturală”, se mai arată în comunicatul Guvernului. 

Un alt subiect abordat a fost cooperarea economică dintre România şi Germania, în contextul în care Germania este cel mai important partener comercial al României şi al treilea investitor pe piaţa românească. „Guvernul României şi-a exprimat  disponibilitatea, în acest context, de a oferi facilităţi şi capacităţi alternative sustenabile pentru relocarea industriei germane din Rusia, Asia sau chiar Ucraina. 

Din perspectiva securităţii energetice, Premierul României a prezentat oportunităţile generate de exploatarea gazelor de mare adâncime la Marea Neagră şi importanţa diversificării rutelor de aprovizionare cu gaz, la nivel european, la care România poate contribui activ”, informează Executivul. 

Cei doi oficiali au discutat şi despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. „A fost recunoscută importanţa solidarităţii europene, atât în ceea ce priveşte răspunsul la agresiunea rusă, cât şi în sprijinirea cetăţenilor ucraineni. A fost subliniată necesitatea de a rămâne vigilenţi şi de a combate dezinformarea şi propaganda promovată de surse ruse, care au ca scop slăbirea încrederii cetăţenilor în stat şi în autorităţile acestuia”, a conchis sursa menţionată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite