Ciucă, Geoană şi Ciolacu în pole position pentru 2024! Pot fi Kövesi, Simion sau Motreanu surprizele competiţiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
geoana ciuca kovesi 2022

Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, în pole position, iar ca surprize, Laura Codruţa Kövesi, George Simion şi Dan Motreanu sunt pariurile mele pentru prezidenţialele din 2024. Sigur, veţi spune că nu am fost prea generos pentru şerpăraia din 2024, însă am mers după principiul alegerii celor mai buni: toţi politicienii sunt şerpi, însă doar puţini au venin.

Nicolae Ciucă pare a fi astăzi varianta fiabilă a PNL de candidat la preşedinţie

Nicolae Ciucă este prezentul Partidului Naţional Liberal, în spate cu o maşinărie de partid care a început să funcţioneze, Lucian Bode şi Dan Motreanu fiind noii arhitecţi organizaţionali ai liberalilor, secondaţi de lideri influenţi, precum Gheorghe Flutur, Ilie Bolojan, Emil Boc sau Gheorghe Falcă.

În mod normal, având în vedere că PNL nu-şi mai permite multe experimente şi exerciţii democratice la vârful partidului, după festivalul democraţiei Orban - Cîţu (Iohannis), apoi după debarcarea prematură a lui Cîţu, Nicolae Ciucă, cu tot pedigree-ul său relaţional cu SUA dar şi cu scheletele doctoratului scoase prematur din dulap, pare a fi varianta fiabilă de candidat la preşedinţie, în primul rând pentru liniştea preşedintelui Iohannis dar şi parţial, pentru cea a partidului.

În ultimele săptămâni, liderii liberali au luat la puricat organizaţiile cariate electoral, mai ales cele din fiefele PSD şi conducătorii liberali încep să se pregătească pentru 2024, cu sondaje sociologice pentru a testa trendurile politice, cu identificarea de candidaţi, mai întâi pentru locale - coloana vertebrala politică a celor două partide mamut ale României, PSD şi PNL.

Ceea ce nu ştiu liberalii cu precizie este cum vor ieşi din această iarnă, persoana premierului Ciucă, decontând cel mai mult din coaliţia de guvernare. Şi hopurile vor fi multe: inflaţia, creşterea preţurilor la utilităţi, creşterea preţurilor la carburanţi, explozia preţurilor la alimentele de bază, creşterea dobânzilor la credite, creşterea euro, criza petrolului la nivel mondial, războiul din Ucraina, perspectiva unui nou val pandemic. Toate acestea îl pot transforma pe Ciucă şi într-un vinovat de serviciu al guvernării PNL-PSD-UDMR, guvernare în care cu siguranţă PSD va continua să-şi susţină propria politică fiscală şi măsurile de securitate socială.

În scenariul debarcării lui Ciucă din vârful PNL, Dan Motreanu, noul star al Partidului Naţional Liberal, fost şef al tinerilor liberali, care se bucură de o simpatie atât din zona prezidenţială cât şi din cea administrativă - Ilie Bolojan, pare o opţiune fresh pentru o eventuală revigorare a PNL. Mai sunt câteva nume interesante în folclorul liberal, însă fără prea mari şanse de izbândă: Emil Boc şi chiar Ilie Bolojan.

Există voci care spun că interesele americane şi germane vor hotărâ preşedintele României în 2024, scenarii mai mult ezoterice în condiţiile în care în România nu există astăzi un politician anti NATO şi/sau anti UE cu şanse de câştig la prezidenţiale, mai ales în contextul ucrainean. Prin urmare, interesul Americii de a „ordona” o ţară mai mică decât New York-ul ţine mai degrabă de Bollywood cât timp toţi prezidenţiabilii îmbracă cămaşa occidentală. Prin urmare, lobby-ul extern pentru un candidat este important, însă nu neapărat decisiv, cât timp toate variantele sunt prietenoase occidentului.

Mircea Geoană, pariul democraţilor pentru România

Mircea Geoană nu a fost numit de pomană adjunctul Secretarului General al Alianţei Nord Atlantice, apoi reconfirmat. Cu siguranţă şi calităţiile sale personale, mai ales diplomatice şi pro americane, au contat în numire, apoi reconfirmare. Cert este că americanii au avut şi au un plan cu Mircea Geoană, al doilea om din NATO, cel care are, printre altele, are misiunea de a reprezenta alianţa în toate discuţiile, negocierile şi întâlnirile strategice în care secretarul general nu este prezent.

Importanţa lui Geoană a crescut după confirmare, mai ales în actualul context, când administraţia Biden şi Partidul Democrat s-au reorientat spre Europa şi jocurile de putere din continentul european, după perioada Trump, când relaţiile cu Parisul şi Berlinul au fost reci. Războiul din Ucraina l-a readus pe Mircea Geoană în pole position pentru orice discuţie politică relevantă în România

Candidatura lui Mircea Geoană are o singură problemă: liderii organizaţiilor judeţene PSD, „boierii” care nu doresc întoarcerea unui fost „voievod” descălecat de la conducerea partidului, mai ales cu aportul baronilor vechi ai PSD care i-au schimbat între timp şi pe Ponta şi Dăncilă. Ştiu ce vorbesc, am fost acolo. Sunt nişte cobra regale extrem de veninoase.

Prin urmare, PSD, astăzi, nu-l doreşte pe Geoană prezidenţiabil şi pare să-l împingă pe Marcel Ciolacu în competiţia regină din 2024, preşedintele Camerei Deputaţilor având la activ câteva performanţe manageriale electorale şi mai ales o capacitate de negociere fantastică, unică în galeria preşedinţilor PSD de până acum, care încântă o anumită zonă a deep state-ului autohton.

Scenariu lui Cristoiu - „Laura Codruţa Kövesi, o Maia Sandu de România” poate fi unul corect.

La Codruţa Kövesi nimic nu este întâmplător: La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie şi cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care şi-a dus mandatul până la capăt. Apoi, exact ca în cazul lui Mircea Geoană, cu siguranţă că nu din pomană a ajunsă să ocupe funcţia de procuror-şef la Parchetul European pe o perioadă de 7 ani!

Volens nolens, intrarea lui Kövesi în competiţia din 2024, reabilitează jocul democratic din România, USR / REPER fiind în acest moment două partide politice occidentale şi liberale însă fără o locomotivă politică şi fără vreo emoţie creată în jurul unei idei sau campanii, aşa cum a fost cea din 2018-2019 „Fără Penali în Funcţii Publice”

În actualul context politic, în care coaliţia contra naturii ideologice PSD & PNL & UDMR domină mediatic discursul public, chiar cu certuri în coaliţie şi schimburi de opinii, idei, revitalizarea principalului partid de opoziţie USR, este o condiţie sine qua non a revigorării vieţii politice din România.

George Simion poate intra în turul doi doar dacă are un curaj nebun

Oricât ar încerca să fugă de faptul că modelul său politic este iliberalul Viktor Orban, de la politicile legate de mentalităţi, la cele sociale, ba chiar economice, George Simion şi AUR îşi vor pierde din aderenţă dacă nu vin cu o temă nouă. Faptul că s-au hrănit electoral din discursul antivaccin şi din austeritatea libertăţilor din perioada pandemiei, a fost o mişcare politică inteligentă dar care nu-i poate menţine la un scor de peste 10%.

Singura soluţie pentru George Simion şi AUR, lider politic şi partid declaraţi patrioţi şi naţionalişti, este discursul critic la adresa Uniunii Europene, pe modelul doamnei Marine Le Pen sau a celui mai sus menţionat, Viktor Orban, un discurs cu care personal nu empatizez dar pe care-l consider oportun unui partid precum AUR. Prin urmare, fără asumarea unei teze clare şi coerente, naţionaliste, Simion şi AUR se vor stinge treptat precum o lumânare.

Şi aportul lor, în jocul democratic, este unul relevant, însă important este să-l şi înţeleagă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite