Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciucă, întrebat dacă Guvernul poate interveni privind creşterea preţurilor: Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma

4
24 Jun 2022 13:40:34
Autor: Maria Dinu
Guvernul Ciucă FOTO gov.ro
Guvernul Ciucă FOTO gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, potrivit News, că România nu trece printr-o perioadă uşoară, astfel că le-a transmis românilor să fie chibzuiţi. Liderul Guvernului a explicat că decizia de reducere cu 50 de bani a preţuului la carburanţi a fost luată în urma unei analize, fiind necesară o astfel de măsură, despre care a precizat că, în prezent, România şi-o permite.

„Eu cred că este foarte bine să le spunem oamenilor realitatea, să le spunem că nu trecem printr-o perioadă uşoară şi că avem soluţii pentru orice situaţie (…) În acest context, eu cred că este bine să fim foarte precauţi, este bine să avem rezervele necesare. Dacă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Guvernului ţării, ne propunem să ne creştem capacitatea de a face faţă acestor provocări, atunci cred că fiecare dintre noi trebuie să avem minimum de resurse (…) Trebuie de acum înainte să fim, aşa cum aţi zis dumneavoastră, chibzuiţi, să putem să avem la îndemână resursă materială, resursă financiară, să putem să asigurăm acel echilibru, această abilitate prin măsuri cât se poate de transparente, de oneste şi de clare”, a declarat Nicolae Ciuc, potrivit News.

Întrebat despre creşterea preţurilor şi devalorizarea leului şi dacă Guvernul poate interveni, Ciucă a declarat că dacă situaţia depinde de Guvern, se implică. „Sunt unele dintre situaţii care depind de noi şi acele situaţii care depind de puterea şi de responsabilitatea administrativă a Guvernului, aţi văzut că putem să le facem faţă. Îmi cer scuze pentru expresie, dar este una pe care poporul român o foloseşte, putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”, a mai afirmat premierul.

Ciucă: Măsura reducerii preţului la carburanţi, necesară şi echitabilă pentru toată lumea


„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca începând cu 1 iulie pe o perioadă de 3 luni de zile să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în practică procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a mai declarat Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.
 
Premierul a explicat că a „considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsură pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm de o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, care afectează viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri”.
 
Prim-ministrul a explicat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări. „Am ţinut cont şi de exemplele şi modelele care au fost aplicate în alte ţări. Astăzi este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. (...) Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii români merită să fie păcăliţi să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple. Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia”, a declarat Ciucă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
24.06.2022, 13:59:13

Bietul de el! Habar n-are de ce înseamnă inflaţia, buget, pib, etc.

+1 (1 vot)
Amdo Odma
24.06.2022, 14:03:55

S-a facut si asta politruc. In loc sa-l demita pe nemernicul de Popescu si sa puna unul capabil si cinstit, da din gura sa vrajeasca bizonii. Ca si dulapul, de altfel, care acum imi produce greata.

0 (2 voturi)
ana_
24.06.2022, 18:55:02

1. Prețul benzinei. N-ar trebui nici compensat, nici plafonat, pentru că nu avem destui bani pentru asta. Sunt măsuri universale, care se aplică și celor ce-și permit prețul benzinei. Mi s-ar părea mai potrivit să dea vouchere (pe hârtie!), celor ce muncesc la volan. Doar lor. Ar scădea costul transporturilor. Ceilalți să-l „binecuvânteze” pe Putin (și cartelul O.P.E.C.) și să renunțe la mașinuță măcar 1 săptămână din lună, dacă nu 2. Să se adune cu vecinii, prietenii, să fie câte 4 în mașină. Nu tot timpul, măcar 1-2 săptămâni. Benzinarii vor avea o cifră de afaceri mai mică și O.P.E.C. la fel. Și cum își adoră profitul, poate le vine mintea la cap și mai taie din preț (care e crescut speculativ, nu de condițiile de producție).

ana_
24.06.2022, 19:03:05

2. Cred că există piloți fluviali pentru brațul Sulina care-s la pensie. De ce n-ar fi ei rechemați la muncă? Nu e nevoie de condiție fizică, iar salariul ar trebui să fie atrăgător și să se adauge la pensie. Dacă se poate pentru junii pensionari de 45 de ani, care adaugă la pensie un frumos salariu de „consultant”, de ce să nu se poată la piloți (unde ne frige buza, și nouă și restului lumii)? 3. În toată Europa nu se găsesc niște bacuri de cumpărat/închiriat (nu doar 1, de l armată)? 4. Miniștrii Bode și Câciu ce fac pentru a reduce cozile la vămi? Și acolo se pot reangaja vameși de la pensie, se pot face coridoare mai multe, pagini de internet care arată în timp real timpul de așteptare la vămi etc. 5. Găsim și noi, în toată Europa, niște firme care să facă rapid silozuri pentru grâne, lângă graniță (bună ideea președintelui Biden)? În general, ne mișcăm și noi mai cu viață sau scâncim că e prea greu și nici nu se poate?

Modifică Setările