Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciucă: Avem ocazia să finanţăm reformele şi să modernizăm ţara. Guvernul va continua să susţină trendul de redresare economică post-pandemie

3
28 Jan 2022 18:52:32
Autor: Maria Dinu
Nicolae Ciuca FOTO gov.ro
Nicolae Ciuca FOTO gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că Executivul va continua să susţină trendul ascendent de redresare economică post-pandemie, în cadrul unei discuţii cu reprezentanţii antreprenorilor români.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu  reprezentanţii antreprenorilor români din cadrul Romanian Business Leaders (RBL), în contextul consultărilor deschise de Guvern cu reprezentanţii mediului economic, a informat Guvernul României. 

Potrivit sursei citate, discuţiile s-au concentrat asupra unor teme din domeniile fiscalităţii, debirocratizării, educaţiei şi infrastructurii, gestionarea crizei energetice, dar şi asupra măsurilor de protejare a populaţiei şi mediului de afaceri de efectele pandemiei de COVID-19.

În ceea ce priveşte gestionarea crizei sanitare, prim-ministrul a arătat că prioritare sunt protejarea sănătăţii oamenilor, menţinerea activităţilor economice şi păstrarea locurilor de muncă. Aplicarea normelor de protecţie sanitară şi vaccinarea rămân în continuare soluţiile recomandate de specialişti pentru protejarea sănătăţii publice. „Guvernul României va continua, prin măsuri active, să susţină trendul de redresare economică post-pandemie început în cursul anului trecut. Abordarea integrată în gestionarea efectelor pandemiei, cu măsuri atât în plan economic, cât şi social, care au reprezentat 3,6% din PIB în 2020 şi 1,4% din PIB în 2021, şi-au dovedit beneficiile. Consultările începute cu mediul economic ne oferă în plus perspectiva pieţei şi soluţii concrete la dificultăţile întâmpinate în economia reală”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Premierul a prezentat importanţa invitării României de a adera la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, care oferă mediului de afaceri din ţara noastră perspectiva unor investiţii de amploare, în condiţiile în care cele 38 de state membre OCDE deţin 90% din ponderea investiţiilor străine directe la nivel global şi 70% din producţia şi comerţul mondial. „Viziunea noastră este de a integra reformele şi investiţiile din PNRR cu oportunităţile şi standardele pe care aderarea la OCDE le reprezintă. Astfel, avem ocazia să finanţăm reformele aşteptate de români şi să modernizăm ţara noastră, după modelul statelor dezvoltate economic”, a mai adăugat prim-ministrul.  

Criza energetică a reprezentat un alt subiect al discuţiei. Prim-ministrul a evidenţiat măsurile luate de Guvern pentru a proteja cetăţenii de creşterea facturilor la energie şi gaze naturale, precum şi pentru a susţine desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate şi eficienţă.
 
Participanţii la dialog au apreciat importanţa predictibilităţii şi clarităţii legislaţiei fiscale, respectarea angajamentului Guvernului de a nu introduce noi taxe şi a nu majora taxele aflate acum în vigoare, şi îmbunătăţirea nivelului de colectare prin conformarea la plată a contribuabililor. 
 
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii Romanian Business Leaders au subliniat că reducerea birocraţiei, prin extinderea proiectelor de digitalizare, şi continuarea simplificării procedurilor administrative sunt măsuri de natură să sprijine mediul de afaceri. 
 
Totodată, investiţia în educaţie şi accentul pus asupra corelării educaţiei cu piaţa forţei de muncă, prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a formării profesionale şi promovarea competenţelor digitale sunt elemente în măsură să contribuie la creşterea competitivităţii angajaţilor, mai indică sursa menţionată.
 
Dezvoltarea infrastructurii de cale ferată, portuară şi rutieră, precum şi îmbunătăţirea interconectării infrastructurii româneşti cu cea europeană, reprezintă un alt punct de interes discutat vineri la Guvern.
 
Sursa amintită mai spune că în acest sens, premierul a menţionat decizia, de la finalul anului trecut, de a aproba un program de investiţii în valoare de 73 de miliarde de euro, până în 2030.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Un cititor
28.01.2022, 19:46:48

"Criza energetică a reprezentat un alt subiect al discuţiei. Prim-ministrul a evidenţiat măsurile luate de Guvern pentru a proteja cetăţenii de creşterea facturilor la energie şi gaze naturale, precum şi pentru a susţine desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate şi eficienţă. Masurile luate de guvern nu sunt nici pe departe masuri de sustinere a mediului economic, ori a populatiei. In fiecare zi vedem ce drame produce dublarea, triplarea, multiplicarea pretului din factura de energie. Domnul Ciuca este inca in perioada de gratie, dar daca mai insista mult pe acest fel de mesaje contrare realitatii, va merge destul de rapid pe urmele Presedintelui, cu o credibilitate ce tinde spre zero. Si Presedintele a avut o perioada de gratie muuult prea mare. S-a incheiat. Vedem, romanii il ataca/ironizeaza si cand are dreptate. S-or fi saturat si romanii sa tot fie mintiti.

+1 (1 vot)
Sandel
28.01.2022, 19:57:54

Care redresare se simte in facturile la gaz si curent! Ce ipocrit!

+1 (1 vot)
Vladescu Mircea
28.01.2022, 20:11:25

Mi-e scarba .....sunt prea batran sa mai emigrez insa imi pare rau ca nu am facut-o acum 30 de ani !!!!! Toti hotii , submediocrii sunt in conducerea acestei tari , insa toti cu doctorate plagiate !!!!! Ma , nu va e rusine ?????

Modifică Setările