Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciucă: Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse. O serie de servicii vor fi înfiinţate prin PNRR

0
3 Dec 2021 16:40:09
Autor: Maria Dinu
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat în cadrul discursului său, fiind prezent la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, că începând din acest an persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de „un mecanism articulat de suport în luarea deciziei”, precizând că vor exista modificări privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, astfel încât acestea să nu mai fie „anulate sau restrânse”.

 „Astăzi, 3 decembrie, marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, consacrată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1992 tocmai pentru a atrage atenţia asupra drepturilor acestor persoane şi a nevoii de incluziune şi echitate. Mă bucur să mă aflu astăzi, aici, la un eveniment special, organizat de Asociaţia CONIL şi INVICTUS România, cu sprijinul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, un eveniment în care două tipuri de învingători s-au reunit pentru a demonstra că solidaritatea şi incluziunea pot funcţiona în România. Ştiu că mai avem mult de lucru pentru ca adulţii şi copiii cu dizabilităţi să poată beneficia cu adevărat de incluziune pe toate palierele vieţii sociale, însă vă asigur de toată deschiderea şi sprijinul meu pentru a pune lucrurile în mişcare şi în acest domeniu", a declarat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a anunţat că începând din acest an persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de mai multe modificări, precizând că „România face, iată, pasul către cea mai importantă reformă juridică în domeniul dizabilităţii. Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse, prin modificările Codului civil pe care care le vom aproba în scurt timp în Guvern persoanele cu dizabilităţi intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească, să-şi manifeste voinţa şi preferinţele, cu sprijinul necesar. De asemenea, o serie întreagă de servicii integrate în comunitate, atât de necesare copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, au fost prevăzute şi vor fi înfiinţate prin PNRR”.

Premierul a precizat că în Guvern există un demers legislativ în derulare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. „Astăzi de dimineaţă, înainte de începerea şedinţei de Guvern, am discutat cu membrii Cabinetului, în mod special cu ministrul Justiţiei, pentru a afla stadiul la care se găseşte acest proiect de lege şi la final am primit garanţia că proiectul de lege privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale urmează să intre în aprobare în următoarea şedinţă de guvern şi ulterior va intra în procedură de urgenţă în dezbaterea şi aprobarea la nivelul Parlamentului”, a declarat Ciucă.

Premierul a mai precizat că prin intermediul programului „România Educată”, va fi urmărită cu atenţie componenta de educaţie incluzivă şi sprijin pentru copiii cu dizabilităţi.

„În final, vreau să vă asigur de toată susţinerea mea în ceea ce priveşte promovarea şi implementarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi mă voi asigura, alături de specialiştii din Guvern, societatea civilă şi toţi partenerii sociali, că prevederile Convenţiei ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi devin treptat parte din realitatea noastră", a mai declarat Ciucă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările