Ciucă, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Creşterea preţurilor la gaze şi energie şi măsurile de protecţie împotriva COVID, pe agendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO GOV.ro
Nicolae Ciucă FOTO GOV.ro

Premierul Nicolae Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, unde a discutat despre creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, salarizarea sectorului bugetar şi gestionarea măsurilor de protejare a populaţiei şi a economiei de efectele pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, astăzi, la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Principalele teme abordate au fost legate de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, salarizarea sectorului bugetar şi gestionarea măsurilor de protejare a populaţiei şi a economiei de efectele pandemiei de Covid-19”, a informat Executivul. 

De asemenea, „participanţii au subliniat nevoia dialogului social, pentru a găsi cele mai bune şi eficiente soluţii, care să contribuie la susţinerea economiei şi păstrarea locurilor de muncă, mai arată sursa citată. 

Noul set de măsuri pentru creşterea preţurilor la energie şi gaze

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetăţenii, precum şi mediul economic afectat de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale, care, după ce va fi agreat la nivelul coaliţiei, va face obiectul unei ordonanţe de urgenţă, cu efecte rapide. Premierul a menţionat şi nevoia de a extinde măsurile de protecţie şi după data de 1 aprilie, în baza unui pachet elaborat în acest sens”, mai arată un comunicat de presă al Guvernului. 

De asemenea, potrivit sursei citate, „controalele declanşate la nivel naţional de verificare a facturilor emise de furnizorii de energie şi gaze naturale vor fi intensificate, în vederea verificării modului de respectare a formulelor de compensare şi plafonare stabilite de lege. Reprezentanţii patronatelor, alături de cei ai sindicatelor, au prezentat, la rândul lor, o serie de propuneri care vizează atât implementarea de măsuri concrete de gestionare a situaţiei generate de creşterea preţurilor la energie, cât şi de întărire a mecanismelor de dialog social, care urmează a fi analizate la nivelul Guvernului. Pentru susţinerea unul plan coerent în sectorul energetic, au fost evidenţiate oportunităţile generate de finanţările europene şi alte categorii de investiţii, care vor susţine producerea de energie verde, într-un mod sustenabil”.

„Partenerii de dialog social au solicitat implicarea în optimizarea utilizării fondurilor europene din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi cel al Programelor Operaţionale”, mai informează Executivul. 

Măsuri de prevenire şi combatere a pandemiei de Coronavirus

În privinţa măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor generate de pandemia de COVID- 19, a fost subliniată nevoia de a menţine economia funcţională, prin respectarea măsurilor de protejare a populaţiei.

Pentru o abordare unitară şi eficientă a sistemului de salarizare bugetar, va fi elaborat un calendar cu o serie de întâlniri între reprezentanţii Guvernului şi cei sindicali, primele dialoguri urmând a fi cu cei din domeniile sănătăţii şi ai educaţiei, pentru ca acestea să continue şi cu alte categorii. Totodată, la nivelul patronatelor, vor fi derulate, începând de săptămâna viitoare, întâlniri pe sectoare de activitate.

În perioada următoare, au fost convenite dialoguri periodice atât în formatul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, precum şi pe sectoare de activitate, cu reprezentanţii sindicali, precum şi cu cei ai patronatelor.

Potrivit sursei citate, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social au participat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, alături de Dan Şucu, preşedinte Concordia şi Radu Burnete, director executiv, Florin Jianu, Preşedinte CNIPMMR, Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR, Florian Costache, preşedinte PNR, Gheorghe Cazan, vicepreşedinte CONPIROM, Bogdan Hossu, preşedinte Cartel ALFA, Marius Nistor, vicepreşedinte CNSLR Frăţia, Dumitru Costin, preşedinte BNS, Maxim Rodrigo Gabriel, vicepreşedinte CNS Meridian, Iacob Baciu, preşedinte CSDR, Bogdan Simion, preşedinte CES, Costel Ichim, CSM Meridian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite