Politică

articolul anterior articolul urmator

Ciucă, de Ziua Bucovinei: Perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă reprezintă un exemplu din care consider că avem de învăţat

3
28 Nov 2021 10:05:12
Autor: News.ro
Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul de Ziua Bucovinei, la 103 ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României, că perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care consideră că avem de învăţat şi astăzi. Şeful Guvernului vorbeşte şi despre frumuseţea aparte a Bucovinei şi tradiţiile încă vii ale regiunii.

„Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ţinutului Bucovinei la România-Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc şi cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire. După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă şi să gândească româneşte pe întreg ţinutul bucovinean”, se arată în mesajul noului premier.

„Smulşi fără voia lor din trupul Moldovei de puterile străine ale acelor vremuri, bucovinenii au continuat să creadă în destinul lor, de a reveni între vechile hotare, chiar dacă istoria i-a ţinut departe de fraţii lor români. Perseverenţa oamenilor de cultură şi a celor politici din acea perioadă, susţinuţi şi de voinţa populară, reprezintă un exemplu din care consider că avem de învăţat şi astăzi, despre rădăcinile care ne unesc pe noi toţi şi care ne dau puterea de a depăşi orice obstacol, oricât de insurmontabil poate să pară pentru unii”, completează Nicolae Ciucă.

„Frumuseţea aparte a Bucovinei, tradiţiile încă vii, valorile culturale şi toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români şi ne reprezintă în faţa întregii lumi. Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect faţă de strămoşi şi pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice. De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuşi!”, mai arată şeful de la Palatul Victoria. 

Ziua Bucovinei este serbată anual pe 28 noiembrie. Legea privind declararea acestei sărbători a fost promulgată în data de 28 octombrie 2015.  În 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuţi, actul privind „Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României’”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
28.11.2021, 10:14:17

Sper că se referă şi la Bucovina de Nord, cu frumosul oraş Cernăuţi, aflate la Ucraina. Care Bucovina nu a fost niciodată a ruşilor( sau ucrainienilor), ea a revenit la România printr-un tratat separat România-Austria la sfârşitul WW1. Numai că în urma pactului Ribbentrop-Molotov, URSS a luat nu numai Basarabia şi Bugeacul ci şi Bucovina de Nord( ca pedeapsă pentru România). Chiar şi Hitler s-a opus în prima fază anexării Bucovinei de Nord de către URSS. După WW2, România ţară învinsă a fost forţată să accepte raptul Bucovinei de Nord de către URSS, pentru a salva Ardealul de Nord. Azi, Bucovina de Nord se află în Ucraina şi din nenorocire elementul românesc nu mai este nici 20%.

-7 (9 voturi)
Lucifer
28.11.2021, 10:50:47

Să remarcăm că este prima declaraţie oficială a unui înalt demnitar român( care mai este şi general) despre Bucovina şi, fără să o spună direct, despre Bucovina de Nord aflată la Ucraina.

-7 (9 voturi)
Amdo Odma
28.11.2021, 11:04:23

Urmeaza ca Zelenski clownul sa inceapa sa se vaite si sa se planga peste tot ca Romania este revansarda si vrea sa-i smulga Ucrainei Bucovina.

-6 (10 voturi)
Modifică Setările