Ciudatul sindicat Sanitas

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Pentru liderii Sanitas, cel mai important lucru este să rămână  lideri, adică să aibă puterea dată de această funcţie, să se bage în seamă în fata directorilor, ministerului etc.”
„Pentru liderii Sanitas, cel mai important lucru este să rămână  lideri, adică să aibă puterea dată de această funcţie, să se bage în seamă în fata directorilor, ministerului etc.”

Cam o dată la 6 luni reprezentanţii Sanitas ameninţă cu greva generală dacă nu li se vor rezolva cerinţe care, în mod ciudat, sunt în marea lor majoritate derizorii. Au loc negocieri până în miez de noapte, după care suntem anunţaţi prin mass-media că greva nu va mai avea loc deoarece s-a ajuns la un acord.

Cred că salariaţii din sindicatul Sanitas, în marea lor majoritate asistenţi medicali, ar trebui să se gândească dacă nu ar trebui să-şi reorienteze protestele către proprii lor lideri, aflaţi într-un permanent blat cu guvernul oricare ar fi el. Aceşti membri cotizanţi nu realizează că pentru liderii lor cel mai important lucru este... să rămână  lideri, adică să aibă puterea dată de această funcţie, să se bage în seamă în faţa directorilor, ministerului etc., având o uşă deschisă pentru rezolvarea unor probleme care însă exced interesului general al sindicatului.

Poate părea o acuzaţie gravă, dar să lăsăm faptele să vorbească de la sine.

Să ne amintim de noiembrie 2013. Sindicatul Sanitas ameninţa pe toate canalele cu greva generală. Cerinţele erau de-a dreptul ciudate:

  • o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat (!?!);
  • o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi (!?!);
  • organizarea unităţilor medicale cu pături în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi (!?!);
  • consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.  

Marile concesiuni făcute de Guvern în urma ameninţării cu greva au fost acordarea unei burse pentru medicii rezidenţi (atenţie însă, rezidenţii nu sunt membri ai sindicatului menţionat), aspect asupra căreia se convenise oricum cu mult timp înainte de iminenta declanşare a grevei şi promisiunea semnării unui contract colectiv la nivel de ramură, pentru care nu prea erau îndeplinite cerinţele referitoare la numărul de membri. Acest ultim punct era însă în fapt singurul important pentru toţi liderii de sindicat, fără contract poziţia lor oficială fiind că şi inexistentă. Despre sporuri salariale pentru membrii de sindicat niciun cuvânt nu s-a spus şi niciun act care ar fi putut fi dat publicităţii nu s-a semnat!

În iulie 2014, premierul Ponta, aflat într-o prematură campanie anunţa că Salariile medicilor vor creşte din toamnă cu 10 la sută”. Toamna a sosit, salariile nu au fost majorate, iar Sanitas-ul în loc să protesteze şi să sancţioneze minciuna sfidătoare cere, şi i se promite, un mizilic de 100 de lei (brut!), la tot personalul. Adică, pentru cei care stau prost cu aritmetica, 10% la cei care au un salariu de 1000 de lei (respectiv pentru infirmiere). Generosul guvern a anunţat că acceptă solicitarea, dar o va aplica doar după ce Victor Ponta nu va mai fi premier!

Despre celelalte promisiuni făcute în urmă cu un an, spre exemplu despre o lege a salarizării personalului medical nu a mai rostit nimeni nicio vorbă.

În concluzie, avem un Guvern care, în complicitate cu o mână de oameni care manipulează membrii (atâţi câţi mai sunt ei) Sindicatului Sanitas, mimează disponibilitatea şi amăgesc personalul medical, pentru care în fapt nu au niciun fel de interes, cu excepta poate a celui electoral.

Anomalia flagrantă a includerii personalului medical din spitale în legea salarizării specifice bugetarilor este, de fapt, minciuna primordială.

Spitalele emit facturi către sistemul de asigurări pentru internările efectuate şi primesc plata prestaţiei lor, aşa cum fac şi medicii de familie şi medicii de ambulator, laboratoarele, centrele de imagistica. Nimeni nu le spune acestora din urmă cum să stabilească salariile angajaţilor lor aşa cum statul nu întinde grila salarială bugetara nici asupra lucrătorilor din unităţile comerciale de stat, câte au mai rămas ele. Mai mult, o creştere a salariilor personalului “bugetar” din spitale nu se însoţeşte de nicio creştere a alocărilor de la buget pentru simplul fapt că bugetul de stat nu are incluse rubrici dedicate salariilor personalului din spitale. Salariile lucratorilor din spitale provin integral din cotizatiile fiecărui cetatean la Fondul de asigurări sociale de sănătate, care oricum nu vor creşte. Dacă azi un spital contractează 100 de lei pentru 100 de prestaţiidupă creşterea salariilor nu va primi niciun leu în plus, urmând să plătească eventualul spor din celelalte capitole, precum medicamente, materiale sanitare şi hrana pacienţilor, deoarece de utilităţi nu au cum să se atingă!! Totuşi, poate nu este cazul să ne speriem – per total promisiunea generosului Guvern este o creştere de 60 de milioane de euro pentru un întreg an, cam o mică fracţiune din şpăgile care se învârt pe la Palatul Victoria. Scoaterea personalului medical din legea unică a salarizării personalului bugetar ar lăsa însă lideri sindicali fără obiectul muncii, negocierile mutându-se acolo unde le este locul – la nivelul conducerii spitalului, capabilă să stimuleze şi să sancţioneze material în funcţie de performanţa profesională cerută.

În concluzie, am asistat ieri seară la încă o manifestare a ipocriziei crase manifestată de Guvernul României faţă de ceea ce se întâmplă cu adevărat cu personalul medical şi în mod indirect cu bolnavii acestei ţări. Este uşor să te lauzi cu excedente bugetare, cu reuşite financiare şi creşteri economice pe hârtie dar foarte dificil când trebuie să îndrepţi inechităţi flagrante. Un singur lucru este cert. În acest domeniu, perspectiva pe termen scurt, pe 1-2 ani, este mai sumbră ca niciodată. Nu includ în proiecţia mea şi pe liderii ciudatului sindicat Sanitas.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite