Claudiu Năsui anunţă că a depus un proiect de lege prin care votul în plenul reunit al Parlamentului să nu mai fie secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat joi că a depus un proiect de lege prin care votul să nu mai fie secret în plenul reunit al Parlamentului. Acesta precizează că parlamentarii trebuie să dea socoteală votanţilor pentru alegerile lor. Referitor la votul privind numirea lui Florin Iordache ca preşedinte al Consiliului Legislativ, Năsui spune că „responsabilitatea este pasată de la un partid la altul, tocmai pentru că nu există dovezi clare”.

„Reprezentanţii aleşi de români în Parlament trebuie să dea socoteală votanţilor pentru alegerile lor. Haideţi să nu ne mai ascundem după voturi secrete şi să nu mai facem jocul unor politicieni care se ţin cu dinţii de scaun şi de putere. Zilele acestea am asistat la o situaţie absolut ridicolă în care responsabilitatea este pasată de la un partid la altul, tocmai pentru că nu există dovezi clare. Votul fiind secret, nu avem cum să arătăm cine ce a votat. Dar votul secret nu trebuie să fie regula. Această reminescenţă a anilor 90 nu trebuie să mai fie obligatorie, de aceea am depus un proiect pentru modificarea regulamentului”, a scris Claudiu Năsui joi pe Facebook.

El a adăugat că, în cazul în care votul va fi la vedere în plenul reunit nu se va mai crea tevatura din ultimele zile privind cine şi ce a votat.

„Astfel, pe viitor, toată tevatura din ultimele zile despre cine ce a votat va putea fi evitată. Toate voturile vor fi deschise şi transparente, fix aşa cum este şi votul pe legi. Proiectul prevede modificarea regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie voturi secrete. Ce fac reprezentanţii noştri în parlament nu ar trebui să fie niciodată secret pentru că ei trebuie să dea socoteală celor care i-au pus în funcţii şi care le plătesc remuneraţiile enorme prin taxe şi impozite”, a conchis Năsui.

„Votul în comisie este deschis. Votul deputaţilor şi al senatorilor este personal. El este întotdeauna deschis. Şedinţele comune ale celor două Camere sunt publice”, prevede proiectul de lege iniţiat de Claudiu Năsui.

Vot deschis va fi şi în cazul acordării încrederii Guvernului sau retragerea încrederii acordate Executivului, la moţiunea de cenzură.

„Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură se face prin vot deschis. După încheierea dezbaterilor, propunerea comisiei de anchetă se supune votului deschis. Hotărârea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este deschis”, mai arată iniţiativa legislativă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite